'Pas’la gelen gündem

“Erken seçim” beklentisi yönünü “referandum”a çevirdi...

'Pas’la gelen gündem
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.10.2016 - 20:58

Bir süredir Ankara'da “erken seçim” senaryoları tartışılıyordu. Hükümet kanadı bu iddiaları ısrarla yalanlasa da, resmi söylemlerde dillendirilmese de önümüzdeki yıl, halkın önüne “erken seçim sandığı”getirileceği kanısı yaygındı.

Ancak MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin attığı “başkanlık referandumu pası”nı, Başbakan Binali Yıldırım'ın hemen alıp, “en kısa sürede başkanlığı da içeren Anayasa değişikliği önerisini Meclis'e sunacaklarını” açıklamasıyla beklentilerin yönü “referandum sandığı”na çevrildi.

Siyasi partilerin grup toplantılarını yaptığı ve genel başkanların kürsüye çıktığı salı günü MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin “referandum” çıkışı, başkent gündemini de değiştirdi.

Bahçeli'nin bu açıklaması, partili milletvekilleri için de “sürpriz” oldu denilebilir, çünkü bu konudaki yorumlar birbirinden oldukça farklı ve tutarsızdı.

CHP kanadında ise Bahçeli'nin bu açıklaması tepki yaratırken, “işin içinde (AKP ile) bir pazarlık mı var?” kuşkularının yüksek sesle dillendirilmesine yol açtı.

Parlamento kulislerinde, her ne kadar şu anda “referandum” tartışması ön plana çıksa da “erken seçim” olasılığı da güncelliğini koruyor. Bahçeli'nin “referandum çıkışı”ndan hemen önce görüştüğümüz CHP'li bir parti yöneticisi, güvenilir kamuoyu şirketlerinden birinin, 3 aylık araştırmasını gösterip, “Buraya yazın, Mart ayında erken seçim büyük ihtimal, eğer istedikleri sonuç çıkarsa anayasa değişikliği ile 6 ay sonra da yerel seçim olabilir” görüşünü dile getiriyor ve bir başka önemli kamuoyu şirketinin araştırmasının da aşağı yukarı benzer sonuçları ortaya koyduğuna dikkat çekiyor.

AKP'nin kendi anketlerine göre de partinin oy oranı şu anda yüzde 53'ler civarında. Sözkonusu parti yöneticisinin ilettiği kamuoyu araştırması, 15 Temmuz sonrasında yapılan 3 ayrı araştırma sonucunu içeriyor. 15 Temmuz'dan hemen sonra yapılan ilk araştırma sonucuna göre AKP oyları yüzde 60'a yakın görünüyor.

Ancak kamuoyu şirketi yöneticileri kendisini uyarmış:

“Bu son derece doğal, darbe girişim sonrasındaki reaksiyonel bir sonuç, ilerleyen aylarda bu rakam yönünü aşağıya çevirecektir.”

Nitekim Ağustos verileri bunu doğruluyor. 15 Temmuz’dan hemen sonra, AKP yüzde 60, CHP yüzde 17, MHP ve HDP az farkla üstünde görülürken, Ağustos araştırmasında AKP oyları yüzde 53'e düşerken, CHP'de yukarı doğru tırmanış görünüyor. Ancak Eylül ayı “sürpriz” olmuş:

Daha da düşmesi beklenen AKP oyları, yüzde 53'ten 55'e doğru tırmanış gösterirken, CHP oyları yüzde 25'ler civarında seyrediyor. Ancak bu süreçte en dikkat çekici artışlardan birisi ise MHP'de gözlenmiş.Daha önce yüzde 10-11 bandında seyreden MHP oyları, Eylül ayında yüzde 13'e çıkarken, son 3 ayda HDP ilk kez baraj altında görünüyor.

Muhalefet kulislerinde olası bir ekonomik kriz karşısında AKP'nin erken seçim hamlesiyle, “başkanlığı” da garantiye alacak Meclis çoğunluğuna ulaşmak için erken seçime gidebileceği değerlendiriliyordu.

Tam da bu süreçte, Bahçeli ve Yıldırım'ın “başkanlık” konusundaki “referandum” mutabakatı, “erken seçim” için yapılan tahminlerin yönünün “referandum”a çevrilmesine yol açmış görünüyor.

“Başkanlık” konusunda CHP ve HDP'nin “hayır” tavrı bilindiğinden, kulislerde MHP'nin, Meclis'ten anayasa değişikliğinin “referandum koşullu” kabulünü sağlamak için 330 kabul oyunu tamamlayabileceğine dikkat çekiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler