Parmaklıklar ardında 18 beste

Eski Grup Yorum üyesi Cihan Keşkek evliliğinin üçüncü gününde tutuklandı.

Parmaklıklar ardında 18 beste
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.09.2018 - 21:33

Grup Yorum’un eski üyelerinden Cihan Keşkek, gruptan ayrılsa da başka bir hayat kurmasına emniyet ve yargı izin vermiyor. Keşkek, DHKP/C operasyonuyla on günlük gözaltının ardından, 14 Ekim’de tutuklandı. Dosyada gizli tanık ifadelerinden başka delil yok. İddianamesi sekiz ayda hazırlandı. İlk duruşması ise tutukluluğunun birinci yılında 15 Ekim’de, İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak. Keşkek’in eşi Ceren Çetinel, “Cihan, Yorum’dan ayrılalı yaklaşık üç sene oldu. İzmir’e yerleştik ve bir kafe işletiyoruz. Bir yandan müzikle uğraşıyoruz. Müzisyen birine ‘neden konser verdin’ diye soruyorlar” diyor.

Bağlaması hep elinde

Keşkek, 38 yaşında, aslen Tuncelili. İzmir’de büyüdü. Beş kardeşin ortancası. Bağlama tutkusu çocukluğundan geliyor. Önce Günışığı adlı grupta yer aldı. Dersane yıllarında tanıştığı Grup Yorum’da 18 yıl müzik yaptı. Yorum’dan ayrılınca İzmir’e ailesinin yanına döndü. Ceren Çetinel ile evlendikten üç gün sonra gözaltına alınıp, tutuklandı. Hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla dava açıldı. Tam bir yıl sonra yargıç karşısına çıkacak. İzmir 4 No’lu T Tipi Cezaevi’nde, onlarca tutuklunun yaşadığı hak ihlalleriyle karşı karşıya. Ayağa kalkıp sayım vermediği için peş peşe disiplin cezalarına maruz kaldı. Mektup ve telefon yasağı var.  Zar zor içeri alabildiği bağlamasıyla 18 beste yaptı. Koğuşundakilere bağlama ve İngilizce dersi veriyor.

Sempozyuma katılma suçu

İddianamede, Lübnan’da 2015 yılında yapılan “12. Uluslararası Tecritle Mücadele Sempozyumu”na katılmış olması suç delili olarak gösteriliyor. Keşkek, Grup Yorum’la birlikte gittiği konferansta konuşma yapıyor. Kapanışta konser veriyorlar. İddianamede, Keşkek’in konuşmasının içeriği yok. Konferansın Yürüyüş dergisinde haber yapıldığı belirtiliyor. Sempozyum, Khiam Rehabilitacion Center isimli Birleşmiş Milletler’e ait UNESCO binasında gerçekleşiyor. Küba Büyükelçisi, Venezüella Büyükelçisi, Lübnan’dan milletvekilleri, akademisyenler, İtalyan müzik grubu Banda Basotti de katılımcılar arasında. Farklı ülkelerden pek çok kişinin katıldığı sempozyum, gizli tanık ifadesiyle, yasadışı bir etkinlik olarak gösteriliyor.

‘Kalp kalbe tutunduk’

Ceren Çetinel, “Duygusal olarak derin yaralar açmaya çalışsalar da biz bu durumun bir süreç olduğunun farkındayız. Cihan da ben de hayattan kopuk ve biçare yaşamıyoruz. Evliliğimizin üçüncü gününde götürülmesi, tutuklanması trajik görünüyor ama fiziki ayrılıklar bizi engellemiyor. İkimiz de sanata tutunduk, üretime devam ediyoruz. Cihan bir sürü söz yazdı, beste yaptı. Ben ona sözler yazıyorum, öyküler yazıyorum. Evimizde stüdyo kurmayı düşünüyorduk. Gitar öğrenmek istiyordu. El ele değil, kalp kalbe tutuştuk galiba. Asla geleceğe dair umutsuz değiliz. Ama kinlerinin ne kuvvetli olduğunu gördük. O kin hiç bitmiyor” diyor. Çetinel, Lübnan’dan o sempozyumun yasal bir etkinlik olduğunu gösteren bir yazı istediğini, İtalyan müzik grubu Banda Basotti’nin de duruşmada kendilerine destek olacağını söylüyor. Berk Ercan’ın ifadeleriyle başlayan tutuklamalar zincirinde, yaklaşık 150 kişinin sanık yapıldığını söyleyen Çetinel, şunları söylüyor: “Bir sanatçının müziğini yapması kadar doğal ne olabilir. Bu yüzden suçlanabilir mi? Cihan’la 150’ye yakın kişi yaklaşık bir senedir içi boş, suçlama bile olamayacak nitelikteki iddialarla tutuklu ve hayatlarından, ailelerinden kopuk bir şekilde yaşıyor. Cihan’la yeni bir hayat kurmuştuk. Ailesinden uzun süre ayrı kalmıştı. Onlarla olan ilişkileri açısından da tutukluluğu bizim için zor oldu...”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler