‘Paralel’in mızrak başı: C-5 Büro
Hrant dink suikastına ilişkin iddianamede Emniyet içinde kurulan C-5 isimli birimin ‘Fethullahçı’ örgütün mızrak başı gibi çalıştığı belirtildi.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin soruşturma kapsamında kamu görevlileri hakkında hazırlanan iddianamede, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı C-2 şubesi içerisinde Ali Fuat Yılmazer tarafından kurulan ve Ergenekon soruşturmalarının hazırlıklarının yapıldığı C-5 şubesi ile ilgili ilginç tespitler yer aldı.
C-5 bürosunun “Fethullahçı silahlı terör örgütü” şeklinde tanımlanan örgütün, emniyette ve orduda amaçları doğrultusunda tasfiyeleri yapmak, bürokrasiyi amaçları doğrultusunda dizayn etmek için mızrak başı pozisyonunda en önemli birim olduğu kaydedildi. Haziran 2006’da Yılmazer tarafından kurulan C-5 isimli gizli birimde başlangıçta sadece komiser ve komiser yardımcılarının yalıtılmış bir ortamda çalıştığı belirtildi. Polis memurlarının girmesinin yasaklandığı bir odada görev yapıldığı ifade edildi.
Şahin’le yasallaştı
İddianamede yer alan İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nce gönderilen yazı içeriğine göre C-5 Bürosu’nun 23 Mayıs 2012’de İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in oluru ile kurularak yasal mevzuata bağlı olarak çalışmaya başladığı kaydedildi. Öncesinde kanun ve mevzuat dışı gizlice oluşturulan bir birim olarak yapılması planlanan Ergenekon ve benzeri operasyonların alt yapısını hazırladığı tespit edildiği belirtildi.
Yılmazer’in, İstanbul istihbarat Şube Müdürlüğü’nde Gülen cemaati yapılanması amacıyla, Dink cinayeti işleninceye kadar bu konuda hareketsiz kalarak, yapılması planlanan Ergenekon operasyonlarının hazırlıklarını, oluşturduğu gizli, mevzuat dışı kurduğu C-5 Bürosu’nda özel ekibi ile sürdürdüğü savunuldu. C-5 Bürosu’nda, komiser yardımcısı rütbesiyle görev yapan şüpheli Mehmet Akif Yılmaz’ın ifadesinde, Muzaffer Tekin ve Danıştay cinayeti, Kuvayi Milliye Dernekleri ile ilgili yaptıkları çalışmaların Ergenekon’a dahil edildiğini söylediği anlatıldı.
Dink cinayeti fünye
İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü’ne Yılmazer’in atanması için Ergenekon şüphelilerine isnat edilen delillerin yetersizliğinden dolayı karşı çıktığı öne sürülen Ahmet İlhan Güler’in, Dink cinayetinden 6 gün önce kendisinden İstanbul’u terk etmesi istendiği aktarıldı. Ancak bunda başarılı olunamadı. Güler’in Dink cinayetinin önlenmesi konusunda kusurlu bulunarak açığa alınmasından bir ay sonra Yılmazer’in İstanbul İstihbarat’a atandığı kaydedildi.
Yılmazer’in atanmasından 3 ay sonra C-5 Bürosu’nda planlanan Ergenekon operasyonları başlatıldığı kaydedildi. Eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, ifadesinde, “Dink cinayeti diğer operasyonlar için bir fünye görevi görecekti. Bu fünyeye bağlı patlayıcılar ise Ergenekon, Balyoz, Oda TV, Fuhuş ve Casusluk, Amirallere suikast, Şike ve 28 Şubat gibi operasyonlardır” dediği aktarıldı.
En Çok Okunan Haberler
- Saadet'te yeni genel başkan belli oldu
- Kriminal raporun ayrıntıları ortaya çıktı
- İktidarın '25 Kasım' korkusu
- İstanbul'da aile katliamı
- AKP sayesinde bu düş de gerçek oldu!
- 4 kişiyi öldürüp intihar etti!
- 'Bu işin şakası yok, herkes ayağını denk alsın'
- Akalın'dan İYİ Parti'yi karıştıracak açıklama
- Gökçek döneminde belediyeden geçen karar pes dedirtti!
- CHP'li vekilden Masterchef Sergen'e tepki