Otelde kalan liderler dinleniyor!

Eski CIA çalışanı Edward Snowden’ın sızdırdığı belgelere göre, İngiliz istihbaratı yabancı liderler ve diplomatların kaldığı otelleri takip etmek için özel bir sistem geliştirmiş...

Yayınlanma: 18.11.2013 - 12:48
Abone Ol google-news

İngiliz İstihbarat Servisi GCHQ’nun, yabancı diplomat ve resmi heyetlerin kaldığı otellerin rezervasyon sistemini özel bir programla takip ettiği iddia edildi. Buna göre İngilizler, sadece kendi ülkelerinde değil dünyanın dört bir yanındaki otellerde kalan yabancı liderler ve diplomatları tespit ederek odalarını dinleyebiliyor.

Alman Der Spiegel dergisi, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden’ın sızdırdığı belgelere dayanarak, İngiliz istihbarat servisinin, diplomatlar ve resmi heyetler tarafından tercih edilen 350 yüksek profilli otelin rezervasyon sistemini özel bir programla izlediğini yazdı. Belgelere göre ilk defa 2010 yılında başarıyla test edilen sistemde “gov” uzantılı e-postalar takip ediliyor. “Gov” uzantılı bir e-posta adresine rezervasyon bilgisi gönderildiğinde GCHQ’nun bir analistine alarm gönderiliyor. Lider ya da diplomatın kaldığı oda tespit edildikten sonra oda telefonu ve faksı izleme altına alınıyor, ayrıca otelde kullanılan bilgisayarlara da giriliyor.

Der Spiegel’ın incelediği belgelerde otel isimleri yer almıyor. Ancak belgelerde örnek olarak Singapur ve İsviçre’nin Zürih kentinden bahsediliyor.

“Kraliyet Odacısı” (Royal Concierge) adı verilen program için özel bir logo da yapılmış. Logoda lüks otel çalışanların kıyafetlerine atıfta bulunan şekilde smokin giyen bir penguen yer alıyor. GCHQ’nun, NSA ile yakın işbirliği yaptığı ve AB ülkelerinde yoğun şekilde casusluk programı kullandığı geçen aylarda ortaya çıkmıştı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler