Oscar ‘Yeşil Rehber’in

91. Oscar Ödülleri Dolby Tiyatrosu’nda düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

Yayınlanma: 25.02.2019 - 23:03
Abone Ol google-news

 

Spike Lee’nin tören sonrası sahne arkasında verdiği röportajın neredeyse törenin tamamından daha fazla konuşulduğu bir Oscar gecesiydi. Bu tümce her şeyi bir anlamda özetliyor ve Lee’nin neler söylediğini, nasıl bir tepki verdiğini de size aktaracağız elbette ama biz yine de asli görevimizi unutmayalım ve öncelikle kimler hangi ödülleri aldı, onları sıralayalım.

Gece sürprizle sonlandı
Bu yıl 91. kez verilen Oscar ödülleri için Los Angeles’daki Dolby Tiyatrosu’nda düzenlenen tören, salondaki ve ekran başındaki izleyiciler açısından bir sürprizle sonlandı. Gecenin en önemli ödülü olan En İyi Film payesi birçoklarının beklediği gibi “Roma”ya değil, Viggo Mortensen ve Mahershala Ali’nin başlıca rollerini üstlendiği “Yeşil Rehber” (“Green Book”) adlı filme verildi. Görgü tanıkları ödül anons edildiğinde “BlackKklansman”ın yönetmeni Spike Lee’nin öfkeyle kalkıp el kol hareketleri yaptığını ve salondan çıkmaya yeltendiğini bildiriyor. Salondan çıkmasına izin verilemeyen Lee’nin sahneye arkasını dönerek beklediği de yine söylenenler arasında. “Yeşil Rehber”in zaferinin 2005 yılındaki “Crash” hadisesini (hatırlarsınız, tüm göstergeler “Brokeback Mountain”ı işaret ederken En İyi Film ödülü “Crash”e gitmişti) hatırlattığına dair sayısız yorumla çalkalanan sosyal medya bu konudaki en ciddi göstergelerden biri olsa gerek. Uzun lafın kısası “Yeşil Rehber”i akademi üyeleri sevdi belki ama, izleyiciden kırmızı kart geldi.

Oyun dallarında sadece Olivia Colman’ın En İyi Kadın Oyuncu dalında ödüle uzanması şaşırttı herkesi. Gerçi kimse onun bu ödülü almasının yanlış olduğunu düşünmedi ama “The Wife” ile yedinci kez Oscar’a aday olup da bu yıl ilk kez bu kadar yaklaşan Glenn Close’un bir kez daha eve eli boş dönmesi zihinlere hüzünlü bir not olarak yazıldı. Olivia Colman’ın şaşkınlık ve duygu yüklü konuşması ise yarım yamalak kurduğu cümleler yüzünden tam anlaşılmadı belki ama sempatisi ve içtenliği ona bol alkış getirdi. En İyi Erkek Oyuncu dalında bu yıl birçok ödül alan ve adı diğer adaylara nispeten bir adım öne çıkan Rami Malek zafere ulaşan kişi oldu. Queen grubunun efsanevi solisti Freddie Mercury’yi canlandırdığı rolle Oscar’a alan Malek, Akademi’nin ünlüleri canlandıran oyuncuları sevdiği klişesini de bir kez daha doğrulamış oldu.

Beyazlar azınlıkta mıydı?
Her yıl Oscar ödüllerinin çeşitlilikten yoksun, hatta fazla beyaz olduğu eleştirileri dillendirilir, haklı olarak. Bu yıl ise, en azından ilk bakışta, bu durum tersine dönmüş gibiydi. Her ne kadar beyaz ırktan kabul edilse de, Mısır kökenli Rami Malek’in yanı sıra, dört oyuncu ödülünün 3’ü beyaz olmayan isimlere gitti. Mahershala Ali “Yeşil Rehber” ile En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu; Regina King ise “If Beale Street Could Talk” ile En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödüllerini alarak siyahilerin bu yılki temsilcileri oldular.

Bu kadar da değil... En İyi Yönetmen ve En İyi Görüntü Yönetmeni ödülleri Latin kökenli bir isme (Meksikalı sinemacı Alfonso Cuaron “Roma” ile bu daldaki ikinci Oscar’ını aldı), En İyi Uyarlama Senaryo ödülü bir siyahiye (Spike Lee nihayet ilk Oscar’ını almış oldu önceki gece), En İyi Kostüm Tasarımı ödülü yine bir siyahiye (Ruth E. Carter bu dalda Oscar alan ilk siyahi oldu) ve en İyi Yapım Tasarımı ödülü de yine bir siyahiye (Hannah Beachler da bu dalın ilk siyahisi) verildi. Beyazlar belki azınlıkta değildi ama en azından çeşitlilik yoktu eleştirisinden yırtmış oldu Akademi. Yabancı Dilde En İyi Film ödülü tam da tahmin edildiği gibi “Roma”nın olurken, En İyi Animasyon Film ödülü gösterime çıktığından bu yana herkesin favorisi olan “Spider-Man: Into The Spider-Verse” adlı yapıma verildi. Her zamanki gibi enn heyecan verici kategorişlerden biri olan En İyi Belgesel dalında ise zafer tırmanıcı Alex Honnold’un olağanüstü El Capitan tırmanışını konu alan “Free Solo” adlı filmin oldu. Lady Gaga da bir Oscar aldı gecede (En İyi Şarkı dalında “Shallow” ile) ve yaptığı sözde etkileyici konuşma ile rol çalmaya çok gayret ettiyse de, kanımca, başaramadı.

ÖDÜLLER

En İyi Film: Green Book - 3 ödül

En İyi Yönetmen: Alfonso Cuaron (Roma) - 3 ödül

En İyi Erkek Oyuncu: Rami Malek (Bohemian Rhapsody) - 4 ödül

En İyi Kadın Oyuncu: Olivia Colman (The Favourite)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Mahershala Ali (Green Book)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Regina King (If Beale Street Could Talk)

En İyi Özgün Senaryo: Nick Vallelonga, Brian Currie ve Peter Farrelly (Green Book)

En İyi Uyarlama Senaryo: Spike Lee, Charlie Wachtel, David Rabinowitz ve Kevin Willmott (BlacKkKlansman) En İyi Özgün Müzik: Ludwig Goransson (Black Panther) - 3 ödül

En İyi Özgün Şarkı: Shallow (A Star Is Born)

En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı: Vice En İyi Kostüm Tasarımı: Black Panther

Yabancı Dilde En İyi Film: Roma

En İyi Görsel Efekt: First Man

En İyi Kurgu: Bohemian Rhapsody

En İyi Ses Kurgusu: Bohemian Rhapsody

En İyi Ses Miksajı: Bohemian Rhapsody

En İyi Belgesel: Free Solo

En İyi Kısa Belgesel: Period. End Of Sentence

En İyi Animasyon Filmi: Spider-Man: Into the Spider-Verse

En İyi Kısa Animasyon: Bao

En İyi Kısa Film: Skin

En İyi Yapım Tasarımı : Black Panther En İyi Sinematografi: Roma


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler