Ortaklık bozuldu Cemaat yurtdışına yerleşti
AKP-Cemaat ortaklığı 2013 yılındaki 17-25 Aralık operasyonu ile bozuldu. O günden bu yana da Gülen Cemaati’ne yönelik operasyonlar hız kesmedi. Soruşturma genişledikçe savcısından gazetecisine, işadamından futbolcusuna çok sayıda isim yurtdışına yerleşti.
Gülen Cemaati’ne yönelik Türkiye çapında operasyonlar hız kesmeden devam ederken hakkında gözaltı kararı olduğu için yurtdışına giden isimlerin sayısı da operasyonlarla aynı hızda artıyor. Fethullah Gülen’in başını çektiği listede savcısından, gazetecisine kadar çok sayıda isim yer alıyor. İşte isim isim cemaat operasyonları nedeniyle ismi ön plana çıkan isimler ve yurtdışını tercih edenler:
FETHULLAH GÜLEN:
Savcılıklarca hazırlanan iddianamelerin bir numaralı sanığı olan Fethullah Gülen 1999 tarihinden bu yana ABD’de yaşıyor. Sağlık sorunlarının gerekçe olarak gösterildiği gidişin dönüşü olmadı. Gülen’in dönmeye niyetinin olmadığı gün gibi açıkken, ABD’nin de Gülen’i Türkiye’ye vermeye niyeti yokmuş gibi görünüyor.
TUNCAY GÜNEY:
Ergenekon soruşturmasında sonradan inkâr ettiği ifadesi temel olarak alınan haham Tuncay Güney, 2001 yılında gözaltına alınıp sorgulandıktan sonra yurtdışına kaçtı. Ergenekon davasında ne tanık, ne de sanık yapılan Güney hakkında yakalama kararı çıkarılsa da Kanada’dan döneceğe benzemiyor. Güney operasyonların ardından Şubat 2013’te Toronto’dan yayına katılmış ve “Ergenekon davası bir projeydi bitti artık” demişti.
EMRE USLU:
İddianamelerin Gülen’den sonra iki numaralı sanığı Emre Uslu 17-25 Aralık operasyonları sırasında Twitter’da yazdığı “Çok güzel şeyler olacak” mesajıyla dikkat çekmişti. Hakkında yakalama kararı bulunan Uslu karşı operasyonlar başlamadan 30 Mart 2014 seçimlerinden kısa süre önce Belçika’nın başkenti Brüksel’e gitti. Şimdi ABD’de yaşadığı iddia ediliyor.
ÖNDER AYTAÇ:
Hakkında yakalama kararları bulunan eski Taraf yazarı Önder Aytaç’ın ise Cemaat’in Emniyet İmamı olduğu belirtilen Kozanlı Ömer’le yakın ilişkisi olduğu ileri sürülmüştü. Kasım 2014’te yurtdışına kaçtığı iddia edilen Aytaç, “İngiltere’de analizci ve bir başka ülkede de öğretim üyesi olarak çalıştığı” açıklamasını yaptı.
ADEM YAVUZ ARSLAN:
Kayyımın eline geçen Bugün gazetesinin eski Washington temsilcisi Adem Yavuz Arslan, Dink suikastı ile ilgili kitap yazmıştı. O dönem Arslan’a “beyaz bere ve Kalaşnikof mermisi” gönderilmişti. Kozanlı Ömer’le yakın ilişkisi olduğu ileri sürülen Arslan 2014 yılında ABD’ye gitti.
OSMAN HİLMİ ÖZDİL:
Kozanlı Ömer olarak bilinen Osman Hilmi Özdil’in 2014’te önce ABD’ye gittiği ve orada Fethullah Gülen’le görüştüğü, daha sonra ise Tayland’a kaçtığı iddia edildi. Özdil, yurtdışında olma gerekçesini “Her işadamı gibi, ülkemizin içerisinde bulunduğu durum nedeniyle yurtdışında iş yapmaya karar verdiği” şeklinde açıklamıştı.
TARIK TOROS:
Kayyımın el koymasıyla Bugün TV’deki Genel Yayın Yönetmenliği görevinden alınan Tarık Toros hakkında geçen günlerde gözaltı kararı çıkarıldı. Toros Twitter’dan yaptığı açıklamada Türkiye’de gazetecilik yapmasına izin verilmediği için bir süredir ailesi ile birlikte yurtdışında olduğunu açıkladı.
RIZANUR MERAL:
Cemaatin TÜSİAD’ı olarak bilinen TUSKON’un Başkanı Rızanur Meral hakkında geçen ay gözaltı kararı çıkarıldı. Gözaltı listesindeki isimlerin “himmet” adı altında toplanan yardım paralarını Bank Asya’da açılan belirli hesaba yatırdığı öne sürüldü. Meral’le birlikte 6 ismin yurtdışına kaçtığı belirtildi.
TUNCAY OPÇİN:
Geçen günlerde tamamlanan Balyoz kumpas soruşturmasının sanıklarından biri de uzun zamandır yurtdışında olduğu bilinen Bugün gazetesi eski yazarlarından Tuncay Opçin. Opçin’in açılan davada, “terör örgütü kurma ve yönetme”, “devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile çalma”, “devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme”, “devletin güvenliğine ve siyasal yararına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama” ve “terör örgütü propagandası yapmak” suçlarından 74 yıla kadar hapis cezası istendi. Balyoz bavulunu Mehmet Baransu’ya veren kişi olarak da bilinen Opçin, yurtdışına çıktıktan sonra Twitter’dan “Siz Mekkeli müşrik olmayı seçtikten sonra, bana düşen muhacir olmaktır. Elimi kolumu sallayarak, Atatürk Havalimanı’ndan çıktım” demişti.
‘Kaçmadım ABD’deyim’ Eski milli futbolcu Hakan Şükür de yurtdışında yaşamayı tercih edenlerden. Şükür, ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan ve kurmayı planladığı Spor Akademisi için 2 öğretim üyesi eşliğinde Stanford Üniversitesi ile görüşmeler yaptığını açıklamıştı. Mültecilerle kaçtı iddiası Genel yayın yönetmeni olduğu Zaman gazetesine kayyım atanmadan önce görevi bırakan Ekrem Dumanlı’nın mültecilerle Balıkesir’in Ayvalık ilçesinden bir tekne ile Yunanistan’ın Midilli Adası’na gittiği ileri sürüldü. Pimi onlar çekmişti Ergenekon soruşturmasıyla hükümetin “cici çocuğuyken” 17- 25 Aralık operasyonları sürecinde pimi çeken savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara haklarında yakalama kararı çıkarılmadan yurtdışına gitti. Kara ve Öz yurttan çıkarken havaalanındaki güvenlik kameralarına yakalanmıştı. |
En Çok Okunan Haberler
- Yoğun kar yağışı beklenen iller açıklandı!
- Saadet'te yeni genel başkan belli oldu
- Yandaş yazar, son anket sonuçlarını açıkladı!
- Kriminal raporun ayrıntıları ortaya çıktı
- İktidarın '25 Kasım' korkusu
- AKP sayesinde bu düş de gerçek oldu!
- 4 kişiyi öldürüp intihar etti!
- 'Bu işin şakası yok, herkes ayağını denk alsın'
- Gökçek döneminde belediyeden geçen karar pes dedirtti!
- Akalın'dan İYİ Parti'yi karıştıracak açıklama