Ortaçağ atmosferinde müzik dinleme lüksü!
Şerefiye Sarnıcı 428 ve 443 tarihleri arasında Bizans İmparatoru II Theodosius tarafından, Bozdoğan Kemeri yoluyla su depolama amacıyla yaptırılmış. Sarnıç, 4. yy’da yapılan Binbirdirek Sarnıcı ve 6. yy’da yapılan Yerebatan Sarnıcı ile birlikte İstanbul’un (Konstantinopol) su ihtiyacını yüzyıllar boyunca karşılamış. İstanbul’un Çemberlitaş semti, Birbirdirek Mahallesi Piyerloti Caddesi üzerinde bulunan bu eşsiz güzellikteki tarihi yapının değeri bizim tarafımızdan ne yazık ki uzun yıllar bilinmemiş. 1910’larda üzerine Arif Paşa Konağı yapılmış. 1950’li yıllarda ise başka yer yokmuş gibi Eminönü Belediye binası! Nihayet 2010 yılında İBB tarafından Eminönü Belediyesi yıkılarak tarihi yapıya zarar verilmeden binanın altında kalan sarnıç ortaya çıkarılmış.
Şerefiye Sarnıcı’nın sütun sayısı ve yüzölçümü diğer iki sarnıçtan az. Çatısı 9 m. yüksekliğinde 32 adet mermer kolon tarafından destekleniyor. Son yıllarda sarnıç etrafındaki betonarme yapıların kaldırılmasıyla birlikte çevre düzenlemesi yapılmış ve bölge arkeolojik bir park haline dönüştürülmüş. Dış cepheye giydirilen çelik konstrüksiyon ve cam yüzey ile tarihi eser korunmuş. Restorasyon sırasında yapı, Yerebatan Sarnıcı gibi sadece kendisinin görüleceği bir müze olarak tasarlanmış olmakla birlikte bugün su yüzeyine yerleştirilmiş bir konstrüksiyon üzerindeki sandalyeler ve küçük bir sahne ile oda müziği konserlerine mekân sağlıyor. Mekânın doğal akustiği ve büyüleyici görselliği, ışığın sudaki hareleri, duvara yansıyan gölgeler, dinleyicileri müzik kadar etkiliyor. Mekânın tarihine ve yapısına uygun olarak burada İBB Kültür AŞ tarafından sadece oda müziği ve resital veriliyor.
Maddalena Del Gobbo, Viola da Gamba ile Zamanda Yolculuk’la Şerefiye Sarnıcı’nın atmosferine uyum sağladı.
İtalyan sanatçı Maddalena Del Gobbo, müziğe başlangıcını piyano ve çello ile yaptıktan sonra eğitimine devam ettiği Viyana’da “Viola da Gamba” ile tanışmış. Açıkçası sanatçıya Orpheon Vakfı tarafından ödünç olarak verilmiş olan 1691 yapımı antik çalgıyı sayesinde bizler de ilk kez görmüş ve tanışmış olduk. Barok müzik araştırmaları ve tarihe meraklı olan sanatçı, repertuvarını da 1500 ile 1700 yılları arasından seçmiş: ağıtlar, askeri marşlar ve el yazıları seslendirdi. Kıyafetinden repertuvarına, enstrümanından konser mekânına, seyirci dışında hemen her şey ortaçağ’dan kalmış gibiydi: bir kaç uyuklayan dışında huşu içinde dinledik, sıkıldığımızda mekânın güzelliğine dalıp hayal kurduk. Bence burada şan konserleri de çok iyi olur! Mekân özellikle ilkbahar ve yaz için ideal, doğal bir kliması var, kış için biraz kalın giyinmekte yarar var. Sanatçı ise enstrümanını nemden ötürü her parçasında akort etmek zorunda kaldı, sonuç olarak bir su deposunun içindeydik! Biraz erken gidip giriş alanındaki sergi mekânını gezmek ve fotoğraf çekmenizi ise ayrıca tavsiye ediyorum.
ŞEREFİYE SARNICI PROGRAMI
22 Şubat Cumartesi saat 17.30’da şef Sir Simon Rattle’ın müzik direktörlüğünü yaptığı ünlü Londra Senfoni Orkestrası’nın baş kemancısı Roman Simovic’in solo keman resitali gerçekleşecek. 29 Şubat Cumartesi günü Hezarfen Ensemble, özellikle genç Türk bestecilerini desteklemek için Türk bestecilerinin Yaylı Çalgılar Dörtlülerini seslendiriyor. Konserde ayrıca Özkan Manav’ın solo keman için yazdığı Horon! ve Hakan Şensoy’un solo viyola için düzenlediği Haydar isimli eser seslendirilecek. Her cumartesi saat 17.30 da gerçekleşen konserler tek bir bölüm halinde olup bir saat sürmekte.
En Çok Okunan Haberler
- Ünlü ton balığı markalarında 'yasaklı' madde!
- Ünlü peynir markasından 'konkordato' kararı
- Demokrat Parti Kurultayı’nda adaylık krizi!
- Diyanet'in rekor ihalesi 'Cengiz'e verildi
- Narin cinayetinde 'demir kapı' ayrıntısı
- Süleyman Soylu 'tarafını' seçti
- AKP'nin 'asgari ücret' formülünü duyurdu
- Grip nedeniyle hastaneye gitti, hayatının şokunu yaşadı
- Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybetti
- Hangi suçlara tutuklama geleceği belli oldu