Orhan Pamuk: Gazeteciler baskı altında

Uluslararası 2013 Tabernakul Edebiyat Ödülü’ne layık görülen Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, törende yaptığı konuşmada baskının daha çok toplumu bilgilendirmekle görevli gazetecilerin üzerinde olduğunu belirterek, “Ülkemde düşünce özgürlüğü yerlerde sürünüyor” dedi.

Orhan Pamuk: Gazeteciler baskı altında
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.12.2013 - 10:02

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, Makedonya’nın ‘Uluslararası 2013 Tabernakul Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü. Ödül töreni öncesinde, Üsküp Yeni Halk Kütüphanesi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Pamuk, Makedonya’nın en değerli edebiyat ödüllerinden birinin kendisine verilmesinden büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Pamuk, konuşmasında Türkiye’de edebiyatçıların özgür olduğunu, ancak edebiyat dışı konulardaki görüşlerinden dolayı zaman zaman sıkıntı yaşadıklarını da söyledi. Türkiye’de gazetecilerin baskı altında olduğunu belirten Pamuk, şunları kaydetti: “Yazarsanız başınız derde girebilir, hapse girebilirsiniz, toplum dışına itilebilirsiniz. Baskı daha çok gazeteciler, gazetecilik yapanlar, toplumu bilgilendirenler, olup bitenleri yazanlar üzerinedir. Burada da mahkemeler, hukuk üzerinden baskılar vardır. Bir de büyük gazete patronları üzerinden baskı vardır. İşten atılırsınız. Ben Türkiye’de hiçbir yazıhanede, hiçbir gazetede çalışmadığım için yalnızca kendi başıma romancılık yaptığım için işten atılma korkum yoktur. Ama tekrar altını çizeyim. Ülkemde düşünce özgürlüğü çok kötü vaziyette, yerlerde sürünüyor. Şunu da ekleyelim, eskiden daha iyi değildi.”

OKURLARIMI MUTLU ETMEK İÇİN YAZIYORUM

Konuşmasında kitaplarını, okurlarını mutlu etmek için yazdığını ifade eden Pamuk, dünyanın farklı noktalarına yaptığı ziyaretlerde kendisiyle aynı duyguları paylaşan okurların olduğunu görmenin bir yazar için büyük sevinç kaynağı olduğunu söyledi.

YENİ KİTAP YAKINDA

Uluslararası 2013 Tabernakul Edebiyat Ödülü’nü kazanan yazarlara, Goran Stamenkov’un eseri olan bronz heykel, altın ve 5 bin Euro’dan oluşan para ödülü veriliyor. Orhan Pamuk’un yanı sıra Rus yazar Viktor Erofeev’e de Uluslararası 2013 Tabernakul Edebiyat Ödülü verilecek. Geçen yıl ödül, yazar Milan Kundera ile Lyubivoye Rşumovik’a verilmişti. Daha önce ‘Sessiz Ev’, ‘Saf ve Düşünceli Romancı’, ‘Benim Adım Kırmızı’ ve ‘Masumiyet Müzesi’ kitapları Makedoncaya çevrilen Orhan Pamuk, törende yaptığı konuşmada ‘Kafamda Bir Tuhaflık’ adlı yeni romanı üzerindeki çalışmalarını tamamladığını, kitabın yakın zamanda edebiyatseverlerle buluşacağını da belirtti. Törenin ardından okurları için kitaplarını imzaladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon