Onlar artık er

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında açılan 12 Eylül davası görüldü. Evren ve Şahinkaya'ya 'Devlet kuvvetleri alehine cürüm işlemek' gerekçesiyle müebbet cezası verildi.

Onlar artık er
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.06.2014 - 10:46
Sanıklar Evren ve Şahinkaya, yine SEGBİS sistemiyle duruşmaya bağlandı. Duruşma başında mahkeme, izleyici sıralarına silahlı çevik kuvvet oturturması tepki yarattı. Avukatlar ve izleyiciler, polislerin salonda bulunmasına itiraz etti. Mahkeme Başkanı Oktay Saday ise polislerin duruşmanın düzenini bozanlar için salonda bulunduğunu belirterek, "Herkes sessiz olsun. Ağzını açanı dışarı atarım" dedi. Tepkinin dinmemesi üzerine mahkeme başkanı, polislerden dışarı çıkmasını istedi. Bu durum salonda alkışla karşılandı. Mahkeme Başkanı Saday ise "Ya alkış da istemiyoruz. Allah allah" diyerek tepki gösterdi.
 
Duruşmada savcı esas hakkındaki görüşünü anlattı. Savcı, 12 Eylül öncesi yaşanan Taksim, Maraş, Sivas, Çorum katliamlarıyla darbeye zemin hazırlamak için ortak akıl tarafından yönlendirildiği, sanıkların darbeye zemin hazırlamak için bu olaylara bilerek müdahale etmediğini söyledi. Savcı, sanıkların darbe suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını istedi.
 
Saat 10.55: Savcı, 12 Eylül darbesine ilişkin sanıkların suçlarını anlatırken, aniden Evren’in bulunduğu ekran karardı. Avukat Ömer Kavili, “Sanık suçlarını duyunca der bastı, göğsünü açtılar. Bu SEGBİs sistemi ile davanın kaderi Adalet Bakanlığı’nın insafına bırakılıyor” dedi. Evren’in yanında bulunan avukatı Sezin Duygu Tuncer ise söz alarak müvekkiline pansuman yapılacağını belirterek, ekranın kapatılmasına onay istedi. Mahkeme, izin verince yaklaşık 10 dakika Evren, duruşmadan koptu.
 
 
Savcı, 'Evren'in rütbeleri sökülsün' dedi
 
12 Eylül davasında cumhuriyet savcısı, sanıklar Evren ve Şahinkaya hakkında anayasayı ihlal, hükümeti ve Meclis'i ortadan kaldırmak suçundan ağırlaştırılmış müebbet istedi. Ayrıca sanıkların TSKden çıkarılması ve rütbelerinin sökülmesi talep edildi.
 
Darbeciler hırsız tartışması

Mütaalanın ardından söz alan müşteki avukatı Hasan İlter, darbe sonrasında Merkez Bankası’ndan 170 ton altın çalındığını belirterek, Evren ve Şahinkaya’yı “hırsızlıkla” suçladı. Bunun üzerine Evren’in avukatı Bülent Acar, “170 ton altın çalındı beyanı aynen avukatın adıyla tutunağa geçsin” dedi. Bu nedenle iki avukat arasında tartışma yaşandı. Hasan İlter, “Evet, darbeciler hırsızdır” dedi.
Mahkemeye meydan okudu

Evren ve Şahinkaya'nın avukatı Bülent Acar, duruşmada 1 saat 20 dakikalık savunmasını tamamladı. Bülent Acar, savunmasında özetle Milli Güvenlik Konseyi'nin kurucu irade olduğunu, mahkemenin kendilerini yargılayamayacağını kaydetti. 1982 anayasasının MGK tarafından oluşturulup halk oyuna sunulduğunu anımsatan Acar, "Bütün mahkemeler, yetkisini bu anayasadan alır" dedi. Müvekkillerinin 1961 anayasasını ortadan kaldırmakla suçlandığını anlatan Acar, buna karşın 61 anayasasının da Milli Birlik Komitesi tarafından gerçekleştirilen darbe sonrası hazırlandığını anımsattı. Acar, "61 anayasasını hazırlayanlar, ihtilalle 1924 anayasasını yürürlükten kaldırmıştır. Dolayasıyla müvekkillerim bu şekilde oluşturan 61 anayasasını ortadan kaldırmakla suçlanamaz. Bu işlenemez bir suçtur. Ölmüş bir adama ateş ederseniz adam öldürmüş sayılamazsınız." dedi.

12 Eylül davasında karar anı

Mahkeme, avukatın savunmasının ardından iki sanığa son sözlerini sordu. Yanında bulanan avukatları, Paşam size soruyorlar diyerek müvekkilerini uyardı. Evren ve Şahinkaya, "avukatımızın görüşlerine katılıyoruz, söyleyecek başka bir sözümüz yok" dedi.

Müebbet

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya için ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi. Sanıkların duruşmalaradaki iyi halini dikkata alan mahkeme ağırlaştırılmış müebbet cezasını müebbet hapse indirdi. Gerekçeli kararda 'Devlet kuvvetlerine karşı cürüm işlemek' ifadesi kullanıldı. Evren ve Şahinkaya'nın rütbeleri sökülecek, er statüsüne düşecekler.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon