‘OHAL’e derhal son ver’
AB Komisyonu’nun ardından AKPM de Türkiye’ye olağanüstü hale son verme çağrısı yaptı, ‘Güvenlik sorunları için normal yollarla düzenleme yap’ dedi.
Türkiye, kritik anayasa değişikliğini oyladığı referandumun ardından Cumhurbaşkanlığı seçimlerine de olağanüstü hal ile girmeye hazırlanırken, Ankara’ya bu sürece son vermesi için peş peşe çağrı yağıyor. AB Komisyonu’nun “gecikmeksizin OHAL’e son vermesini” isteyen raporunun ardından, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi de (AKPM) Türkiye’ye OHAL’e son verme çağrısı yaptı. AKPM’nin bahar oturumunda önceki gün kabul edilen kararda Türkiye’den OHAL’i uzatmaması istenirken, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) koyduğu çekinceleri kaldırmasını ve ardından da güvenlik sorunları için normal yolları kullanarak düzenleme yapmasını istedi. Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi (AK) üyesi ülkelerden Fransa, Ukrayna ve Türkiye’nin AİHS’nin 15’inci maddesi çerçevesinde insan hakları alanında getirdiği çekincelerin irdelendiği kararda devletlerin önleyici tedbir alma haklarının olduğu belirtilirken, 3 ülkeyle ilgili çağrılar yer aldı. Fransa’da olağanüstü halin kaldırılmasına karşın uygulamaya geçirilen güvenlikçi yasaların sorgulandığı, Ukrayna’da ise işgale yönelik tedbirlerin eleştirildiği raporda Türkiye’den beklentiler 7 maddede sıralandı:
-Olağanüstü hal döneminde çıkarılan tüm KHK’lerle ilgili genel sekreteri acilen bilgilendir.
-Dolaylı veya tartışmalı kanıtlarla işten atılan kamu görevlilerinin durumunu, atılmalarında yüksek standartta kanıt olmayanların yeniden işe yerleştirilmeleri perspektifiyle, azami hızla yeniden gözden geçir.
-İç hukukta etkili telafi yollarını sağlamak için, bağımsızlığını, tarafsızlığını ve şeffaflığını sağlayarak OHAL Komisyonu’na yapılan başvuruların görüşülmesini ve idari ve yüksek mahkemeler tarafından incelenmesini hızlandır ve Yargıtay tarafından kamu görevinden atılanların incelenmesini hızlandır.
-Orijinal çekincende belirtilen durum dışında, acil olmadıkça daha fazla KHK çıkarma.
-Gerekli olabilecek tedbirler için normal idari ve yasal süreçleri kullan.
-Bu dönemin sonunda OHAL uzatmaya son ver, AİHS’ye konulan çekinceleri kaldır, ülkenin güvenliği için alınacak önlemleri normal prosedürlerle ve AK standartlarına uygun olarak, AİHS ile tam bir uyum içinde uygula.
‘Gerekçesi yok”
Kararda Türkiye’nin OHAL’in uzatılması konusunda genel sekretere bilgi verdiği ancak neden uzatıldığını haklı gösterecek bir gerekçe sunmadığı da belirtildi
En Çok Okunan Haberler
- Uğur Dündar'ın 'babalık' davasında karar çıktı
- İtirafçı Nevzat Bahtiyar'dan sürpriz hamle geldi
- Kadınlara cehennem hazırlayanlar
- Nasuh Mahruki'nin tutuklanma gerekçesi belli oldu!
- Avrasya tüneli trafiğe kapatıldı!
- Cem Garipoğlu soruşturmasında karar!
- Elektronik kelepçeyi kırıp cinayet işledi
- MSB açıklamasında 'Erdoğan' ayrıntısı
- Beşiktaş'tan Talisca açıklaması: 'Karar verilmiştir'
- Adnan Menderes yıktırmıştı...