Oğullarının cenazesini bekleyen aileye AYM’den şok karar
Anayasa Mahkemesi (AYM), Rojava’da 21 Eylül 2015’te yaşamını yitiren Aziz Güler’in cenazesinin Türkiye’ye getirilmesi için tedbir kararı isteyen baba Mehmet Güler’in başvurusunu bir günde reddetti.
Avukat Sinan Varlık, önceki gün, Mehmet Güler adına AYM’ye başvurdu. Oğlunun cenazesini teslim almak üzere suruç Kayamakamlığı’na başvuran babaya, ‘Suriye topraklarında ölen Türkiye vatandaşlarının cenazelerinin Türkiye’ye getirilmesini yasaklayan Bakanlar Kurulu Kararı’nın olduğu söyleyenerek ret cevabı verildiğini belirtti. Yaptığı araştırmada, gerçekte böyle bir kararın olmadığını tespit ettiğini söyleyen Varlık, “Hiçbir hukuki engel olmamasına karşın, hükümetin siyasi dayatması sonucu başvurumuz reddedildi. Cenaze günlerdir defnedilemedi. Bu durum, oğullarının kaybıyla çöküntüye uğramış ailenin ızdırabını bir kat daha artırıyor. Aileye ölümle eş değer bir acı daha yaşatılıyor. Herkes özel hayatına, aile hayatına saygı gösterilmesi hakkına sahiptir. Kimseye onur kırıcı muamele yapılamaz. Aile oğullarını yaşadıkları yere defnetmek istiyor. Din ve vicdan hürriyeti, ayrımcılık yasağı ihlal edilmiş durumda” dedi.
Bir günde karar verdi
AYM, tedbir talebini dün reddetti. Tedbir kararının, başvurucunun yaşamında ya da maddi ve manevi bütünlüğüne yönelik ciddi bir tehlike bulunduğunun anlaşılması halinde verilebileceği belirtildi. Kararda, şu ifadeler yer aldı: “Somut olayda başvurucunun Suriye’de hayatını kaybeden oğlunun cenazesini Türkiye’ye getirmesine izin verilmediği iddia edilmektedir. Başvurunun kişilerin özel hayatı ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkı kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir. Anılan işlemin başvurucunun yaşamına ya da maddi veya manevi bütünlüğüne yönelik gerçek ve ciddi bir tehlike oluşturacak nitelikte olmadığı başvuru kapsamında açıkça anlaşılmaktadır.” Cenaze nakil işlemleriyle ilgili yönetmeliğe göre, cenazenin geldiği yerin yetkili makamlarından verilmiş cenaze nakil belgesinin ibraz edilmesi gerektiği belirtilen kararda, “Kaldı ki anılan yönetmelik kapsamında sunulması gereken bilgi ve belgelerin hiçbirisinin bireysel başvuru formuna eklenmediği görülmektedir” denildi.
Avukattan tepki
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurmaktan başka yol kalmadığını söyleyen avukat Varlık, “13 gün geçti. Cenazenin durumu kötüleşiyor. Mevzuatta, cenaze nakline tek engel, salgın hastalık. Bizim durumumuzda böyle bir durum söz konusu değil. Elimizde başka belge yok ki sunalım. Sanki Rojava’yı resmi olarak tanıyorlar. Politik olarak beklediğim bir karardı ama bir hukukçu olarak ‘belge yok’ denmesine şaşırdım. Hem o belge, sağlık açısından bir tehlikenin olup olmadığı konusunda gerekiyor” dedi. İSTANBUL
En Çok Okunan Haberler
- Uğur Dündar'ın 'babalık' davasında karar çıktı
- Kadınlara cehennem hazırlayanlar
- İtirafçı Nevzat Bahtiyar'dan sürpriz hamle geldi
- Nasuh Mahruki'nin tutuklanma gerekçesi belli oldu!
- Avrasya tüneli trafiğe kapatıldı!
- Cem Garipoğlu soruşturmasında karar!
- MSB açıklamasında 'Erdoğan' ayrıntısı
- Elektronik kelepçeyi kırıp cinayet işledi
- Beşiktaş'tan Talisca açıklaması: 'Karar verilmiştir'
- Adnan Menderes yıktırmıştı...