Obama'dan Suriye'ye tehdit

ABD Başkanı Barack Obama Cenevre'deki görüşmelerin ilerleme kaydedilmeden sona ermesinden sonra Suriye yönetimine "daha fazla baskı uygulanacağı" tehdidinde bulundu.

Obama'dan Suriye'ye tehdit
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.02.2014 - 10:58

Obama California'da Suriye'nin komşusu ve isyancılara silah tedarikinde önemli bir geçiş yolu olan Ürdün Kralı Abdullah ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada "Biz halkının refahı için çok az saygı gösteren Beşar Esad liderliğindeki rejimin altında yattığı sorunu çözmek zorundayız" dedi.

ABD Başkanı "Esad rejimine baskı yapacak orta vadede atılacak adımlar var ve diplomatik çözümü ileriye götürmek için ilgili tüm taraflarla birlikte çalışmaya devam etmeliyiz" dedi.

Suriye’de üç yıldır devam eden iç savaşa çözüm bulmak amacıyla Esad yönetimi ile muhalefet temsilcileri arasında Cenevre’de uluslararası toplumun girişimleriyle yürütülen görüşmelerin ikinci turu sonuç alınamadan sona ermişti.

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği’nin Suriye özel temsilcisi Lahdar İbrahimi, Suriye halkından özür diledi. İbrahimi Suriye halkının görüşmelerden, yaşadıkları “korkunç krize” son verecek bir sonuç beklediğini ama, son iki turdan pek sonuç çıkmadığını söyledi.

Suriyeli muhalefet grubu, Esad rejimini düşmanca davranmakla suçlarken Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad muhalefetin “gerçek dışı bir gündeme sahip olduğunu” savundu.

Bu arada Batılı ve Arap diplomatlara göre Suriye barış görüşmelerinden hayal kırıklığına uğrayan Washington'un Arap müttefikleri isyancılara uçakları vurabilen omuzdan ateşlemeli füzeler de dahil ağır silahlar verme konusunda uzlaşıya vardı.

Konuya yakın birkaç kişi ve bir Arap diplomat, Suudi Arabistan'ın muhaliflere Manpads olarak da adlandırılan Çin yapımı taşınabilir hava savunma sistemleri ve Rus yapımı tanksavar güdümlü füzeleri vermeyi teklif ettiğini söyledi.

ABD, aşırıların eline geçebileceği korkusu ile uzun süredir isyancıların uçaksavar füzeleri ile silahlandırılmasına karşı çıkıyordu. Suudiler bundan dolayı şu ana kadar bu tarz silahları muhaliflere vermiyordu. Obama yönetiminden üst düzey bir yetkili cuma günü yaptığı açıklamada, ABD'nin bu konudaki muhalif tutumunun hala devam ettiğini söyledi.

Muhalif komutanlar ise ABD'nin kendi üstüne düşeni finansal açıdan yapacağını söyledi. Komutanlar, ABD'nin savaşçıların maaşlarının ödenmesinde milyonlarca dolarlık yardımda bulunacağını belirtiyor. ABD'den ise bu yardım konusunda bir açıklama gelmedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler