'Obama biliyordu'

ABD Başkanı Barack Obama’nın, Almanya Başbakan Angela Merkel’in cep telefonunun dinlendiğini 3 yıldır bildiği ve dinlemeye onay verdiği bildirildi.

Yayınlanma: 27.10.2013 - 19:06
Abone Ol google-news

Almanya’da yayımlanan Bild am Sonntag gazetesi, Amerikan istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Merkel’in telefonunun 2002’nin başlarında dinlemeye alındığını, 2010’da da Obama’nın Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) Başkanı Keith Alexander tarafından bilgilendirildiğini yazdı.

Gazete, NSA’dan üst düzey bir yetkili dayanarak, Obama’nın dinleme operasyonunu durdurmadığı gibi devamına izin verdiğini belirtti.

Haberde, Obama’nın, Avrupa’daki borç krizi sırasında önemli rol oynayan ve Avrupa’nın en güçlü lideri olarak görülen Merkel hakkında ayrıntılı bilgi edinmek istediği öne sürülerek, bunun üzerine NSA’nın Merkel’i dinleme operasyonunu genişlettiği, sadece lideri olduğu Hıristiyen Demokrat Birlik Partisi’nin işlerini yürüttüğü cep telefonunu değil, resmi telefonunu da dinlediği, özel olarak korunan sabit hattının ise dinleme dışında kaldığı kaydedildi.

Gazete, edinilen istihbaratın doğrudan Beyaz Saray’a iletildiğini de yazdı.

Haberde, ABD’nin Irak’a işgaline karşı çıkan eski Almanya Başbakanı Gerhard Schroeder’in de NSA tarafından dinlendiğini iddia etti.

Habere göre, Obama başkan adayı olduğu dönemde Berlin’deki Brandenburg Kapısı’nda yapmak istediği konuşmaya izin vermeyen Merkel’e kızgın ve iki lider arasındaki ilişkiler başlarda pek iyi değildi.

Gazetenin yaptırdığı kamuoyu araştırmasına göre, Almanların yüzde 60’ı Obama’nın Merkel’den özür dilemesi gerektiği görüşünde.

Alman Der Spiegel dergisi de, sızan NSA belgelerine göre, Merkel’in telefonunun 2002’den beri dinleme listesinde olduğunu ve Obama’nın geçen haziran ayında Berlin’i ziyaretinden kısa süre öncesine kadar dinlemenin sürdüğünü yazdı.

Der Spiegel, Obama’nın Merkel’e, dinlemeden haberi olsaydı engel olacağını söylediğini de belirtti.

Hem Der Spiegel hem Bild am Sonntag, ABD’nin Berlin Büyükelçiliği’nin dördüncü katının bir casusluk merkezi olduğunu da yazdılar.

Bild am Sonntag, Brandenburg Kapısı yanında ve hükümet binalarının çok yakınında bulunan elçilikte 18 NSA çalışanının Merkeli’i dinlediğini öne sürdü.

Almanya İçişleri Bakanı Hans Peter Fredrich ise Almanya topraklarında dinleme faaliyetlerinın suç olduğunu ve sorumluların yargılanması gerektiğini söyledi.

ABD’nin başkenti Washington’da, binlerce kişi dinleme skandalını protesto ederek, NSA’nın faaliyetlerinin sınırlandırılmasını, özel hayatın gizliliğinin daha sıkı şekilde korunmasını talep etti.

NSA’nın 35 lideri dinlemeye aldığı sızdırılan gizli belgelerle ortaya çıkmıştı. Bu ülkeler arasında, Almanya dışında, Fransa, Brezilya ve Meksika da bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler