O bağış 'koru' imarı için mi?
Bağlarbaşı’ndaki arsasını TÜRGEV’e bağışlayan Cengiz İnşaat ‘otel planını’ koruya mı kaydırdı?
17 Aralık yolsuzluk soruşturmasında internete sızan ses kayıtlarında “Milletin .....na koyacağız” diyen ve kamuoyunun büyük tepkisini çeken Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz’in Üsküdar’daki 3 bini aşkın ağaçla dolu tarihi “Hüseyin Avni Paşa Korusu”nun tamamını satın aldığının ortaya çıkması kamuoyunda yankı buldu. Bir inşaat firmasının “Koru içinde tarihi köşk var, restore edilerek kullanıma açılacaktır” açıklaması 17 Aralık süreci düşünüldüğünde inandırıcı bulunmadı.
Yolsuzluk soruşturmasıyla birlikte ortaya çıkan fezlekelerde Cengiz İnşaat’ın, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetiminde bulunduğu TÜRGEV’e 2013 yılında arsa bağışladığı iddiası yer alıyordu. Bu iddiayla ilgili TÜRGEV yetkilisi ile Cengiz İnşaat yetkilisi arasındaki telefon kayıtları da fezlekeye dahil edilmişti. Sosyal medya aracılığıyla internette ortamında yayımlanan tapelerde, Cengiz İnşaat yetkilisi, “Ben size şeyi söylecektim Bu Bağlarbaşı'ndaki arsa devrini tamamladık ya. Bununla ilgli olarak ee kestiğimiz faturaya karşılık sizin vakıf olarak bize bir ayni bağış makbuzu kesmeniz gerekiyor” diyor; TÜRGEV yetkilisi de “evet” diye yanıt veriyordu.
Söz konusu bu arsa Üsküdar Bağlarbaşı’ndaydı. Bu arsa üzerinde 40 milyon dolarlık otel projesi yapmayı planlayan Cengiz İnşaat’ın bu girişimi AKP’li Üsküdar Belediyesi’nin internet sitesinde belediye başkanı tarafından bizzat duyuruldu. Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, “Netleşen projeler arasında Cengiz İnşaat’ın Bağlarbaşı’na 40 milyon dolara otel kurma projesi var” demişti. Ancak Cengiz İnşaat bu projesinden vazgeçti. Korunun yüzde 65’ini TMSF’den alan Cengiz İnşaat daha sonra korunun diğer yüzde 35’lik bölümünü de aldı. Böylece Hüseyin Avni Paşa Korusu’nun 81 bin 511 metrekarelik arazisi Cengiz İnşaat’ın oldu. Bu işlem de tapu kayıtlarına 8 Mart 2013 tarihinde girdi. Cengiz İnşaat’ın hükümetten “bölgedeki imar yasağının kalkacağı güvencesini” aldığı belirtiliyordu ki 17 Aralık yolsuzluk operasyonu patlak verdi. Soruşturma kapsamında Cengiz İnşaat ile sahiplerinin adı sıkça gündeme geldiği için tarihi koruyla ilgili planlar bir süreliğine askıya alındığı ileri sürüldü.
TMSF’DEN AÇIKLAMA
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) dün yayımladığımız ‘koruyu satmışlar’ başlıklı habermizle ilgili şu açıklamayı yaptı: “Kurumumuz kayıtlarında yapılan incelemede; Hüseyin Avni Paşa Korusu olarak bilinen Üsküdar’daki taşınmazın 65/100 hissesi 19 milyon 200 bin -TL muhammen bedelle ihaleye çıkarılmıştır. Şeffaf, adil ve hukuka uygun olarak yapılan ihaleye, birden fazla alıcı iştirak etmiş, sözü edilen gayrimenkul için Cengiz İnşaat San.ve Tic. AŞ en fazla artırımı yapmıştır. Adı geçen firmaya, 31 milyon 690 bin 132.-TL üzerinden taşınmazın satışı gerçekleştirilerek tapu devri 23.11.2007 tarihinde yapılmıştır.” Cumhuriyet 8 Mart 2013 tarihli tapu kayıdında korunun yüzde 100’ünün Cengiz İnşaat’ta gözükmesine ve satış bedeli olarak “0” TL yazmasına dikkat çekmişti. Haberimizde koruyla imar yasağının kalkması da gündeme getirilmişti.
En Çok Okunan Haberler
- Berat Albayrak hakkında yeni iddia
- 'Soba' faciasında annenin ifadesi ortaya çıktı
- Motorcular şikayetçi oldu!
- İlk çıktığında Bitcoin'e 100 TL yatırmış olsaydınız!
- Özel'den asgari ücret için açık çağrı
- İstanbul'dan kaçanlar 5 kente akın etti
- Bahçeli'nin azarladığı gazeteci konuştu
- 12 ve 13 yaşında bebek doğuran çocuklar
- O soru kızdırdı, gazeteciyi azarladı!
- Cep telefonunuzun izlendiğini nasıl anlarsınız?