Numan Kurutlmuş KKTC'de
Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, AKP'nin, Anayasa değişikliğiyle ilgili referandumu, ''AKP'yi oylatma kampanyasına'' dönüştürmemesi gerektiğini belirterek, ''Eğer AKP, bu referandumu, AKP'yi oylatma kampanyasına dönüştürürse bu referandumunun sonucunda ne çıkarsa çıksın sonuç olarak AKP'nin sonunun başlangıcı olacak'' dedi.
KKTC'de bulunan Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Lefkoşa Merit Otel'de basın toplantısı düzenledi.
Toplantının başında, Zonguldak'taki maden kazasında hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyen Kurtulmuş, ''Türkiye sık sık karşılaşmış olduğu bu madencilik felaketlerinden birisiyle daha yüz yüze gelmiştir. Gerçekten bu dönemde, böyle bir devirde arka arkaya, Balıkesir'de, Bursa'da, arkasından Zonguldak'ta olan maden faciaları artık Türkiye'de geride kalması gereken hususlardır'' dedi.
Genel Başkan olmasının ardından KKTC'yi ilk kez ziyaret ettiğine işaret eden Kurtulmuş, dün, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Başbakan İrsen Küçük ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Şakir Fakılı ile görüştüğünü anımsattı.
Ziyaretlerinde Türkiye-KKTC ilişkileri ve Kıbrıs müzakerelerine ilişkin karşılıklı görüşlerini ifade ettiklerini aktaran Numan Kurtulmuş, müzakere sürecinin KKTC için olumlu sonuçlar getirebileceğine inandığını ve bu konuda Türk tarafının hazırlıklı olduğunu görmekten mutluluk duyduğunu kaydetti.
''Egemenlik ve bağımsızlıktan taviz yok"
Türk tarafının Kıbrıs'ta barış, huzur ve esenliğin olmasını istediğini ve bunun için her türlü imkan ve düşünceyi ortaya koyduğunu belirten Kurtulmuş, ''Ancak Türk tarafı, Kuzey Kıbrıs Türk halkının egemenliği ve KKTC'nin bağımsızlığı konusundan da taviz vermiyor. Bunu dünkü görüşmelerde görmüş olmak bizim için fevkalade sevindirici, umut verici bir durumdur'' dedi.
Annan Planı döneminde Kıbrıs Türk tarafına verilen sözlerin yerine getirilmemesine işaret ederek, Kıbrıs Türklerine uygulanan ambargoların ne Türkiye'nin ne de KKTC'nin ayıbı olduğunu kaydeden Kurtulmuş, Türkiye ve KKTC'nin, ambargoların kaldırılmasını sağlayacak bir siyasi mekanizmayı mutlaka ortaya koyması gerektiğini söyledi.
Kıbrıs Türklerine ve Türk vakıflarına ait mülklerle ilgili çalışma yapıldığını, Türkiye'nin de bu konuda hazırlığı olduğunu ve hukuki durumu arşiv kanıtlarıyla ortaya koyduğunu ifade eden Kurtulmuş, ''Türkiye ve KKTC'nin önümüzdeki dönemde mülkiyet sorununu kalıcı şekilde çözecek'' bir çalışma içinde olduğunu belirtti.
''KKTC güçlendirilmeli"
Türkiye'nin önünde, bir kaç asırda bir çıkabilecek tarihi bir fırsat olduğuna işaret eden Kurtulmuş, ''Türkiye bu bölgede ve genel olarak dünyada yeni oluşmakta olan küresel dengelerin çok önemli aktörlerinden birisi olarak ortaya çıkacak, jeopolitik, jeokültürel ve jeostratejik imkanlara sahiptir'' dedi.
Numan Kurtulmuş, ''Türkiye'nin bu fırsatları değerlendirmesinin yolu, aktif, çok taraflı ama mutlaka şahsiyetli bir dış politika ile dünyanın yeni kurulmakta olan denklemine edilgen bir unsur olarak değil, etken ve mutlaka istediğini gerçekleştiren bir büyük güç olarak girmesi mümkündür'' diye konuştu.
Kurtulmuş, müzakere süreci devam ederken KKTC'nin güçlü bir ülke haline getirilmesi için eldeki tüm imkanların seferber edilmesi gerektiğini ifade etti. Ambargoları aşmak için Türkiye üzerinden ticaretin yapılabileceğini belirten Kurtulmuş, ambargo yok gibi yola devam etmek gerektiğini söyledi.
Dış politika
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kurtulmuş, Türk dış politikasıyla ilgili bir soru üzerine, dış politikanın, ''aktif, çok taraflı ama mutlaka şahsiyetli olması gerektiğini'' ifade ederek, hükümetin izlediği politikanın aktif olduğunu ama ''şahsiyetli olduğunu söylemenin mümkün olmadığını'' savundu. Kurtulmuş, ''Mühim olan çok dolaşmak değil, iyi sonuç almaktır''dedi.
Hükümetin, dış politikada olumlu adımlarının yanında ''yanlışlarının da olduğunu'' öne süren Kurtulmuş, ''Büyük Orta Doğu Projesi bölgeye demokrasiyi getiren değil, bölgeye gözyaşlarını, kanı, zulmü getiren bir projedir ve maalesef acımasızca yedi yıldır uygulanmaktadır'' diye konuştu.
Anayasa değişikliği
Kurtulmuş, Anayasa değişikliğine ilişkin görüşlerinin ve referandumda tavırların ne olacağına ilişkin başka bir soru üzerine de Mecliste yapılan görüşmeler sırasında muhalefetle iktidar arasında ''sağırlar diyaloğu ve kör dövüşü'' yaşandığını savundu.
Büyük bir anayasal reform beklentisinin ''çöp tenekesine atıldığı'' görüşünü dile getiren Kurtulmuş, pakette eksiklikler olduğunu ancak buna karşın referandumda ''evet'' diyeceklerini söyledi.
AKP'nin, referandumu, ''AKP'yi oylatma kampanyasına'' dönüştürmemesi gerektiğini kaydeden Kurtulmuş, ''Eğer AKP, bu referandumu, AKP'yi oylatma kampanyasına dönüştürürse çok net söylüyorum, bu referandumunun sonucunda ne çıkarsa çıksın, sonuç olarak AKP'nin sonunun başlangıcı olacak. Örnek, 1987 referandumunda Özal'ın ortaya koymuş olduğu tavırdır'' dedi.
Numan Kurtulmuş, CHP'nin paketle ilgili olarak Anayasa Mahkemesine başvurmasını de eleştirerek, bu kararı halkın vermesi gerektiğini belirtti.
Kurtulmuş, basın toplantısının ardından, Ankara'ya döndü.
En Çok Okunan Haberler
- Kanal D'den flaş 'Annem Ankara' kararı
- Gözaltına alınan Kadir İpek hakkında yeni gelişme
- Nedir bu Emevi Camisi takıntısı?
- 'Senin ne kadar acınacak bir hale geldiğinin...'
- 'Asgari ücret' tepkisi nedeniyle tutuklandı
- Boykot çağrısı yaptı!
- Suriye’de Aleviler sokağa çıktı
- Emekli ve memura ne kadar zam yapılacak?
- Müebbet hapse çarptırılan 31 er tahliye edildi
- Davutoğlu'nun 'hazırım' çıkışına yanıt verdi