Normandiya Çıkarması liderleri buluşturdu

Normandiya Çıkarması’nın 70’inci yıldönümü törenleri 19 aralarında ABD Başkanı Baracak Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bulunduğu, 19 devlet ve hükümet başkanını bir araya getirdi.

Yayınlanma: 07.06.2014 - 11:13
Abone Ol google-news

“Kılıç Plajı” adı verilen alanda düzenlenen törende Obama ve Putin’in etkinlikler sırasında bir araya gelmemeye özen gösterdi. Fransa cumhurbaşkanı François Hollande’ın ev sahipliğinde düzenlenen törenlerde Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna’nın yeni Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile görüştü. Törene k ABD Başkanı Obama ve Kraliçe II. Elizabeth’in yanı sıra Almanya Başbakanı Angela Merkel de katılırken  uzun süre alkışlandı.

Fransız TF1 kanalının canlı verdiği törende Fransa cumhurbaşkanı Hollande, çıkarma sırasında hayatını kaybeden genç askerlerin kendilerine bıraktığı mirası en iyi biçimde korumakla görevli olduklarını belirtirken, Normandiya Çıkarması gazileri de törendeki yerlerini aldı. Törenler sırasında Normandiya Çıkarması ve sonrasında yaşananları anlatan bir temsili gösteri sahnelendi. Çıkarmada görev almış bir Fransız askerle müttefik kuvvetlere karşı savaşmış bir Alman asker Avrupa’da barışın yeniden inşasının sembolü olarak bir araya geldi.

Putin, Fransa'da İkinci Dünya Savaşı sırasında Batılı müttefiklerin Nazi işgali altındaki Fransa'ya yaptığı çıkarmanın yıldönümü etkinlikleri sırasında ABD Başkanı Barack Obama ile sürpriz kabul edilen kısa görüşme yaptı. Fransız lider Hollande ile Rus lider Putin görüşmesinde ise Ukrayna ve AB-Rusya ilişkileri ön planda yer aldı. Fransa Cumhurbaşkanı, Rusya ile ortak bir zemin bularak hem Fransa’nın AB içindeki konumunu kuvvetlendirmenin hem de Fransız kamuoyunda dibe vurmuş imajını düzeltmenin hesaplarını yaptı.

NORMANDİYA ÇIKARMASI

Normandiya Çıkarması 5 Haziran 1944’ü 6 Haziran’a bağlayan gece Amerikan, İngiliz ve Kanada orduları tarafından Fransa’nın Manş Denizi sahillerine gerçekleştirilmişti. Çıkarma sırasında müttefik kuvvetlere ait 130 bin asker Fransız topraklarına girmişti. Çıkarmayı izleyen iki ay içinde Normandiya bölgesindeki muharebelerde müttefik kuvvetler 37 bin, Nazi orduları ise 60 bin asker kaybetmişti. Muharebelerde, çoğu müttefik kuvvetler tarafından gerçekleştirilen hava saldırılarında olmak üzere, 20 bin Fransız sivil de hayatını yitirmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler