Nobel Barış Ödülü’ne adayız
Suriye’de iç çatışmalar sürerken, Kilis’te ise her iki halk arasında dostluk bağları giderek gelişiyor. Halkın önceliği ekonomik yetersizlik.
Sınır hattında savaş sürerken, diğer taraftan çarşıyı gezerek esnafın sorunlarını da dinliyoruz. Kilis’te kahvehane işleten Memnun Özübek (63), bölgedeki kiralardan dert yanıyor. Evlerin kirasının bir anda 600-650 TL’ye çıktığını söyleyen Özübek, “Suriyeliler olabildiğince dükkân açtılar. Bunun sonucunda kiralar arttı. Vergi yok bir şey yok. Bu da haksız rekabete yol açıyor. Suriyelilerden şikâyetçi değiliz ancak ekonomik olarak herkes mağdur durumda” diyerek yaşadığı sıkıntıyı anlatıyor.
Yıkama dükkânı olan Orhan isimli bir esnaf ise Türk gazeteci olduğumuzu öğrenince bir duyumu anlatmak istediğini söylüyor. Nedir diye sorduğumuzda Orhan, “Kilis’in yerel halkını Konya Ovası’na taşıyacaklarmış. Artık burada korku içinde yaşıyoruz. Çoluğumu, çocuğumu alıp Adapazarı’na gideceğim” diyerek kenti terk etme planından söz ediyor.
Ajan mısınız?
“Halep Market” isimli dükkânın sahibi Suriyeli Ahmet Tabbah (20) ise ilk başlarda işlerinin iyi olduğunu, şimdilerde ise bozulduğunu söyledi. Tabbah, bir an önce ülkesine dönmek istediğini ve vatanını özlediğini belirtti. Bu arada esnaf ziyareti sırasında bir polis yanımıza gelerek “ajan” olabileceğimiz gerekçesiyle kimliğimizi sordu. Basın kartlarını göstermemiz üzerine Hindistanlı bir “Ajan” yakaladıklarını ve gazeteci kılığında dolaştıklarını söyledi.
Gönüllü çalışacağım
Kilis Belediye Başkanı Av. Hasan Kara’nın de bize eşlik etmesiyle Yarının Meşaleleri Geçici Eğitim Merkezinde öğretim gören Suriyeli çocukları ziyaret ediyoruz. Büyük çoğunluğu yetim olan çocuklardan Abdullah, babasının öldüğünü en çok da onu özlediğini söylüyor. 13 yaşındaki Lina Mizrap ise büyüyünce yardım kuruluşlarında gönüllü olarak çalışmayı, kimsesiz çocuklara destek olmak istediğini belirtti. Kilis Belediye Başkanı Av. Hasan Kara ise Nobel Barış Ödülü’ne aday olduklarını söyledi. 90 bin yerli nüfusu 120 bin Suriyeli misafir ile bir kenti idareye etmeye çalıştıklarını söyleyen Kara, Nobel’e aday olma gerekçelerini ise şöyle anlatıyor: “İki ayrı halk ve iki ayrı kültür bir arada, 5 yıldır hiçbir toplumsal olay yaşanmadı. İnsan hakları örgütleri gelip Kilis’i incelemeli.”
En Çok Okunan Haberler
- Meyve suyu devi konkordato ilan etti
- Erdoğan'dan 'emekliler' açıklaması
- ABD’nin Colani’den beş talebi
- Bombacı Mülayim neden tutuklandı
- Can Grubu'ndan 'şimdi ne olacak' sorusuna yanıt!
- CHP'nin cumhurbaşkanı adayı kim olmalı?
- Belgrad Ormanları yapılaşmaya mı açılacak?
- Özel: Hepimizin vicdanlarını sızlattı
- Kuzey Altuğ'dan korkutan haber! Çağla Şıkel paylaştı
- 'Erdoğan’ın programıyla ilişkisi var mı?'