Nevruz’da bayrak önerisi provokasyon
HDP, Diyarbakır’da yapılacak kutlamada Türk bayrağı asılması önerisine soğuk.
Abdullah Öcalan’ın, “demokratik siyaset” ve PKK’ye “silah bırakma” gündemli kongre çağrısı yapacağı belirtilen Diyarbakır’daki tarihi Nevruz’da, kutlamanın yapılacağı meydana “Türk bayrağı” asılıp asılmayacağı tartışılıyor. İktidara yakın çevrelerde, Çözüm süreci açısından “tarihi” anlamı olacağı gerekçesiyle meydana Türk bayrağı asılmasının “şık olacağı” önerisi getirilirken, HDP kanadı, “bayrakla sorunumuz yok, ancak provokasyona zemin hazırlar” diyerek öneriye sıcak bakmıyor.
2013’deki Öcalan’ın ilk kez mesajının okunduğu Diyarbakır’daki Nevruz kutlamalarında da yaşanan “Türk bayrağı” tartışması, 21 Mart’ta Diyarbakır’daki “tarihi” Nevruz öncesinden yeniden gündeme geldi. Yeni Şafak gazetesi Ankara Temsilci Abdülkadir Selvi, “Nevruz’da Türk bayrağı” başlıklı yazısıyla, “Nevruz meydanında sembolik değeri yüksek yerlerde ya da belli bir sayıda katılımcının elinde Türk Bayrağı dalgalandırılabilir mi?” önerisini getirdi.
Hükümetten talep yok
HDP kaynakları, bu konuda hükümetten kendilerine dönük net bir talep gelmediğini belirtirtti. HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, “meydana Türk bayrağı asılsın” gibi yaklaşımların Kürt halkına ve bayrağa saygısızlık olduğunu savundu. Böyle bir söylemin altında, “Sanki Kürt halkının ortak değerlere karşı itirazı varmış” anlayışının yattığına dikkat çeken Zozani şöyle konuştu:
“Oysa Kürt halkı ortak değer olan bayrağa karşı değildir, bayrakla ilgili bir problemi yoktur. Sadece bayrak üzerinden şövenizme itirazı olmuştur. Şu anda Nevruz nedeniyle bu konunun gündemleştirilmesi, böyle bir talepte bulunulması bile provokasyonu tetiklemek anlamına gelir” dedi.
Art niyetli yaklaşım
Diyarbakır’daki Nevruz kutlamalarının halk nezdinde bayram olarak meşruiyet kazandığını ifade eden Zozani şöyle konuştu:
“Bu meşruiyeti bayrak tartışmasına indirgeyerek Diyarbakır Nevroz alanına bayrak asılmasının zafere dönüştürülmesi gayretini doğru bulmuyoruz. Türkiye’nin en büyük ebatlı bayrakları, Kürtlerin yaşadıkları kentlere çekilmiş, ama Kürt sorunu bu şekilde çözülememiştir. O nedenle bu yaklaşımları art niyetli ve bayrağa da saygısızlık olarak nitelendiriyorum.”
Hükümet önerirse
HDP ve Nevruz alanının organizasyonunu üstlenen Demokratik Toplum Kongresi kaynakları, bayrağın simgesel anlamıyla ilgili bir sıkıntı olmamakla birlikte, meydandaki herkesin kontrolünün zor olacağını, bir kişinin çıkıp da bayrağa bir saygısızlık yapmasının “tarihi” Nevruz’a gölge düşürebileceği endişesini dile getiriyorlar. Ancak, hükümet ile bu hafta içinde yapılacak görüşmelerde, bu yönde bir talep gelmesi halinde önerinin “değerlendirilebileceği” belirtiliyor.
2013’te de tartışıldı
Öcalan’ın Çözüm sürecine dönük ilk kez mesajının okunduğu 2013’deki Nevruz kutlamalarında da “bayrak” tartışması yaşanmıştı. Diyarbakır’da Öcalan’ın mesajının okunduğu kutlama meydanında hiç Türk bayrağı olmamasını, o dönem Başbakan olan Tayyip Erdoğan da “Keşke Türk bayrakları da olsaydı” diye eleştirmişti. o dönem BDP’liler, bu durumun “dikkatsizlikten” kaynaklandığını belirtip, “Bayrak olsaydı daha şık olabilirdi” demişti.
En Çok Okunan Haberler
- Apocularla ülkücüleri kucaklaştıran adam!
- Hayatını kaybetti!
- Mansur Yavaş'tan TBMM'ye flaş çağrı!
- TÜİK ekim ayı enflasyon verilerini açıkladı
- Mardin, Batman ve Halfeti'ye kayyum atandı!
- İşte Belediye Başkanı'nı öldüren saldırganın ifadesi!
- 'Erken seçim' çağrısı: CHP tarih verdi
- AKP'den kayyum için ilk açıklama
- Bülent Arınç'tan dikkat çeken çıkış
- Serdar Ortaç son malını da satışa çıkardı!