Nerede kalmıştık? (15.07.2015)

AKP-HDP görüşmesinin ana ekseni ‘çözüm süreci’ oldu. Dolmabahçe’den sonra Erdoğan’ın ağır eleştirileriyle kesintiye uğrayan süreçteki tıkanmanın aşılması yönündeki yumuşama, tarafların açıklamalarına da yansıdı. Başbakan Davutoğlu, HDP’nin 1 ayda değiştiğini söyledi. HDP, ‘AKP-CHP koalisyonuna yapıcı muhalefet’ mesajı verdi.

Nerede kalmıştık? (15.07.2015)
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.07.2015 - 20:58

Koalisyon turları kapsamında AKP’nin HDP’ye yaptığı dünkü ziyarette “HDP ile koalisyon seçeneği” ikinci planda kalırken, masanın ana konusu “çözüm süreci” oldu. Koalisyon seçeneklerine baştan beri uzak duran HDP, “AKP-CHP koalisyonu”nu adres gösterip, kendilerinin de böyle bir koalisyonda “yapıcı muhalefet” görevi üstlenebilecekleri mesajını iletti. HDP’nin İmralı’ya gitme talebine hükümet somut bir tarih vermezken, olumsuz da yaklaşmadı. HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ziyaret öncesi PKK’ye silahsızlanma çağrısı yapması AKP heyetinde olumlu karşılandı. HDP, görüşmede Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın statüsü ve yolsuzluk dosyalarını da gündeme getirdi.

AKP’nin koalisyon görüşmeleri kapsamındaki dün gerçekleştirdiği HDP ziyareti, çözüm sürecinde yaşanan tıkanıklığın ardından tarafların yaklaşık 4 ay sonra gerçekleştirdiği ilk görüşme oldu. AKP ve HDP’de görüşmeye katılanların 28 Şubat 2015’te Dolmabahçe’deki ortak açıklamayı yapan isimler olması; ziyaretin “koalisyon turu” çerçevesinde olmasına karşın çözüm sürecini temel başlık haline getirdi.

CHP ve MHP ziyaretlerine göre tam 1 saat 58 dakika sürerek en uzun ziyaret olan dünkü görüşmeye AKP heyetinde Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanı sıra çözüm sürecinde aktif olarak görev yapan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve eski İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yer alması dikkat çekerken, Tarım Bakanı Mehdi Eker, Adıyaman Milletvekili Adnan Boynukara ve Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesinlioğlu da bulundu. HDP heyetinde ise eş başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın yanı sıra İmralı heyeti üyeleri İdris Baluken, Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ile HDP MYK üyesi Zeynep Karaman yer aldı.

 

Olumlu mesajlar

Görüşmeye saatler kala Demirtaş’ın canlı yayında PKK’ye silah bırakma çağrısı ve silahsızlanma vurgusu yapması AKP heyetinde olumlu karşılanırken, Orhan Miroğlu ve Muhsin Kızılkaya gibi isimlerin de AKP heyetinde yer almaması HDP kanadında olumlu bulundu.

Edinilen bilgiye göre, HDP MYK toplantı salonundaki masanın etrafında gerçekleştirilen görüşmede ilk olarak koalisyon konusu ele alındı. AKP heyeti, 7 Haziran seçim sonuçlarını değerlendirerek, AKP’nin bundan sonra izleyeciği koalisyon çalışmaları hakkında bilgi verdi. HDP heyeti de 7 Haziran’dan sonra ortaya çıkan tabloda en çok oy alan iki parti olan AKP ve CHP’nin koalisyon kurmasının geniş tabanlı bir hükümetin oluşmasını sağlayacağını belirterek HDP’nin AKP-CHP koalisyonunda katkı verici ve yapıcı bir tutum izleyeceği mesajını iletti. HDP heyeti AKP’ye adalet, demokrasi ve barış olmak üzere üç temel başlıkta HDP’nin yeni dönemde yeni hükümetten beklentilerini içeren bir sunumda bulundu.

Görüşmenin ardından AKP Genel Merkezi’nde açıklama yapan Davutoğlu, Demirtaş’ın açıkladığı 3 ilke etrafında çok geniş analizler yapıldığını barış, demokrasi, adalet ilkeleri etrafında kanaatlerini samimi şekilde kendilerine aktardıklarını söyledi. Davutoğlu, “HDP’nin AKP’ye bütün kapıları kapattığı” söyleminin son 1 ayda değiştiğine de dikkat çekti. Davutoğlu, “Barış esas ise meşru güçler dışında hiç kimse silahlı bir unsur olarak, barışı tehdit edici bir unsur olarak ülke topraklarında barınamaz. Dolayısıyla gelin HDP olarak silahlı gruplara karşı, her türlü şiddete karşı, silahlanmaya karşı bir tavır sergileyin” diye konuştu.

HDP’nin 80 vekil ile TBMM’ye girmesinin Türkiye için bir şans olarak görülebileceğini kaydeden Davutoğlu, bunun doğru kullanılarak demokrasiyle şiddet arasına açık bir tavır konulması gerektiğini kaydetti. Demirtaş’ın önceki gün PKK’ya silah bırakma çağrısı yaptığı açıklamanın tekrarını izlediğini belirterek, “Bu ifade doğru, iyi bir ifadedir. Eğer bu talep gündeme getirilmemiş olsaydı bu ifade gelmezdi. Yani silahların bırakılması ifadesi. Bu soruyu daha çok sormalı” dedi. Davutoğlu, tüm siyasi partilerin bu konuda açık ve net tavır alması yönünde çağrı yaptı. Davutoğlu’nun açıklamasından sonra İmralı heyeti üyesi de olan Sırrı Süreyya Önder Genel Merkez’de açıklama yaptı.

Önder, ilkesel olarak temasların gerektikçe sürmesi ve kesintiye uğramaması konusunda mutabakat sağlandığını söyledi. Türkiye’deki temel sorunların çözüm süreciyle doğrudan ilişkili olduğunu kaydeden Önder, yürütülecek hiçbir hükümet görüşmesinin süreçten ayrı ele alınamayacağını ifade etti. İmralı’ya ziyaret talebinin tekrar iletildiğine işaret eden Önder, “İmralı talebi salt bununla ilgili değil, sürekli masada duran bir talebimizdir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon