NASA: Dünya genelinde sular son 23 yılda 8 cm yükseldi
NASA, 1992 yılından bugüne kadar dünya genelinde denizlerin yaklaşık 8 cm (3 inç) havaların ısınması ve buzulların erimesi sonucunda yükseldiğini rapor etti.
2013 yılında Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan çalışmada, deniz seviyesinin bu yüzyılın sonunda 30 ila 90 cm artacağı öngörüldü. Ancak son araştırmaya göre, deniz seviyesinin yükselmesinin büyük olasılıkla bu aralığın üst ucunda gerçekleşeceği tahmin ediliyor.
Deniz seviyesindeki yükselmenin homejen olmadığına işaret eden bilim insanları, bazı bölgelerde geçen 23 yıl içinde suların 25 cm kadar yükseldiğine dikkat çekiyor. NASA bilim insanları tarafından düzenlenen panelde, ABD’nin Batı kıyılarında deniz seviyesinin uydu verilerinden elde edilen analize göre suların 25 cm yükseldiğine işaret edildi.
NASA tarafından yapılan çalışmayı gazetecilere aktaran bilim adamı Tom Wagner, "İnsanlar anlamalı; gezegen (dünya) sadece değişmiyor, değişti de" ifadelerini kullandı.
NASA Dünya Bilim Direktörü Michael Freilich de, özellikle alçak bölgelerin savunmasız kaldığını belirterek, sıradan gelgitlerin dahi Miami gibi kıyı şehirlerin sokaklarında sellere yol açtığına dikkat çekti. Freilich, Asya’da 150 milyon insanın denizden yalnızca 1 metre yüksek yerlerde yaşadığını belirterek, sıcaklığın artması ve suların yükselmeye devam etmesiyle yaşanacak felakete işaret etti.
Reuters Haber Ajansı'na konuşan Colorado Üniversitesi Jeofizik Uzmanı Steve Nerem, deniz seviyesinin 50 yıl öncesine göre daha hızlı yükseldiğini ve gelecekte daha da kötü olmasının yüksek ihtimal olduğunu dile getirdi.
En Çok Okunan Haberler
- Görüşmedeki isim konuşulanları aktardı
- 'Hiçbir onurlu cumhurbaşkanı...'
- Naci Görür'den 2 kent için korkutan uyarı
- İstanbul'da yeni bir ilçe kuruluyor
- Dikkat, mirasınıza çökebilirler!
- İntihar notu paylaştı, ölü bulundu!
- Art arda üç uçak kazası!
- Şahan Gökbakar, Ahmet Hakan'ı böyle ti'ye aldı
- 'Atatürk'e sadece 'Gazi', bana 'şahıs' diyemezsiniz'
- MHP'li vekil 'Abdullah Öcalan beyefendi' dedi