Mutsuz etmeyen dönüşüm hayali
Şişli Belediyesi, insanları yerlerinden etmeden, işin içine katarak bir dönüşüm modelinin peşinde. Atölyeler yola çıktı, sıra bölge halkıyla buluşmada...
Şişli Belediyesi Şişli Kent Atölyeleri, kentsel dönüşümü, ilçede yaşayanları mutsuz etmeden, başka yere kaçırmadan yapabilmek için yola çıktı. İzzetpaşa ve Kuştepe’den sonra, Mahmut Şevket Paşa’da da şube açacaklar. Projenin en önemli ayağı ise çocuk ve kadın atölyeleri. Kent Atölyeleri Merkezi Başkanı Teknik Danışmanı Semih Şahin, “Semtteki çocukların, ‘Nasıl bir yerde yaşamak istiyorsun? Hayalin nasıl bir ev’ sorusuna vereceği yanıtları çok önemsiyoruz. Kadınların nasıl bir yerde yaşamak istediklerini bilmek de çok önemli” diyor. Şehir Plancısı Gülçin Bayraktaroğlu, Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarı Ebru Alptekin ve Şahin’le Şişli’deki dönüşüm hedeflerini konuştuk.
Atölyeler nasıl bir ihtiyaçtan doğdu?
Semih Şahin: Bütün bu binalar depreme dayanıksız. Öncelikli amacımız buraları Bakanlar Kurulu onayıyla riskli alan kapsamına almak. Kentsel dönüşümün anafikri açısından belki de Türkiye’nin en uygun bölgelerinden biri Kuştepe. Binaların çoğu tapusuz ve plansız. Olaya sadece binalar ve yollar olarak bakmamak gerekiyor. Orada yaşayan halkın da entegrasyonu lazım. Benim hayalim yeşil alanların, meydanların büyük olduğu bir Şişli. Bence kentin kimliğini veren yerler meydanlardır. O da bizde hiç yok.
Kent atölyelerinin amacı ne?
Gülçin Bayraktaroğlu: Atölyelerin kurucularındanım. Şişli İstanbul’un çok önemli ilçesi. Burada kanayan bir yara var. Biz bu yaraya dokunmak istiyoruz. Üniversitelerden, sivil toplum örgütlerinden yardım alacağız. Sosyologlar, antropologlar olacak. Burada yaşayanlar ne istiyor? O talepleri alacağız. Sahaya ineceğiz. Mülkiyet taraması, riskli binaların tespiti ve zemin çalışmaları yapılacak. Bilimsel bir çalışma olacak, insanları mutlu edecek. İstanbul’da yapılan dönüşüm çalışmalarını inceledik. Bizim amacımız insanları mutsuzluğa itmemek. İşin içine insanları katmak.
Gençlere ve kadınlara yönelik çalışmalarınız olacak mı?
S.Ş: Çocuk atölyelerimiz var. Nasıl bir yerde yaşamak istiyorsun? Hayalin nasıl bir ev sorularına semtteki çocukların vereceği yanıtları çok önemsiyoruz. Kadınların nasıl bir yerde yaşamak istediğini bilmek bizim için çok önemli. Sonuçta mümkün olan en iyisini yakalamaya çalışacağız.
Ebru Alptekin: Atölyeler aracılığıyla çocuklar ve kadınların yaşadıkları mekâna dair hayallerini, taleplerini, söylemlerini öğreneceğiz. Şişli’yi keşfetmek için etkinlikler ve eğitim programlarımız olacak. Üç boyutlu yazıcılar tasarlandı. Çocuklar, yeşil alanların çok olduğu, değişik şehir maketleri yapabilecekler. Sosyal dayanışmanın ve eğitimlerin olacağı bir merkez olacak atölyeler.
Dönüşüm nasıl yapılacak?
S.Ş: Kentsel dönüşüm alan alan yapılır. Biz mümkün olduğu kadar büyük alanlarda yapmak istiyoruz. Yeterli yeşil alanı, otoparkı, çocuk oyun alanlarını sağlayabilmek için... Ada ada giderseniz yeşil alanlar küçük ve az olur.
G.B: Bütün alanı yıkalım yapalım demek değil bu. Belki de yık-yap yöntemine başvuracağız. İnsanları rahatsız etmeden diğer alanı yapacağız. Etap etap gideceğiz.
E.A: Halkın taleplerini, gözlemlerini izleyerek bir kentsel dönüşüm modeli oluşturmak için aslında bu atolyeyi kurduk. Orada yaşayan insanların fikirlerini dinlemek için... Bu nedenle bir kentsel dönüşüm ofisi açmadık, bir atolye açtık.
G.B: Hem başkanımızın, hem bizim bütün düşüncemiz oradaki insan. Onlara nasıl katkı sağlayabiliriz? O insanları nasıl mutlu edebiliriz? Amacımız insanlara dokunmak. Bize güvenecekler ve işin içinde olacaklar
Nasıl bir işleyişi olacak? G.B: Ofislerimizde arkadaşlarımız halkın taleplerini alacak. Soruları yanıtlayacak. Raporlar hazırlayacağız. Gelen herkesle irtibat halinde olacağız. Biz de bilgilendirme toplantıları yapacağız. E.A: Atölyeler paylaşım, dayanışma merkezi olacak. İsteyen yurttaşımız içeri gelip “Bölgemde bu gibi huzursuzluklar var” diyebilecek. Üniversitelerle görüşmeye başladık. Hocalarımızdan da çok güzel talepler ve destekler geliyor. S.Ş: Bu tarz yerlere müteahhitler geliyorlar, az parayla kapatmaya çalışıyorlar. Siz orada yoksanız tek kıstas para oluyor. Komik paralara arsaları alan müteahittler var. Yurttaşımız gelip sorduğunda, “Çok ihtiyacın yoksa satma veya elinden çıkar” diye yönlendirme yapabileceğiz. Sadece destek olacağız. O insanımız, “Belediye bana yardım etti” diyebilecek belki biraz güçlü hissedecek. Kararını daha sağlıklı verecek. |
En Çok Okunan Haberler
- Meyve suyu devi konkordato ilan etti
- Erdoğan'dan 'emekliler' açıklaması
- ABD’nin Colani’den beş talebi
- Can Grubu'ndan 'şimdi ne olacak' sorusuna yanıt!
- Bombacı Mülayim neden tutuklandı
- CHP'nin cumhurbaşkanı adayı kim olmalı?
- Belgrad Ormanları yapılaşmaya mı açılacak?
- Özel: Hepimizin vicdanlarını sızlattı
- Kuzey Altuğ'dan korkutan haber! Çağla Şıkel paylaştı
- 'Erdoğan’ın programıyla ilişkisi var mı?'