Munzur Gözeleri’nde tepki çeken peyzaj projesinin ihalesi iptal

Tunceli’nin Ovacık ilçesinde bulunan ve Alevilerin kutsal mekânlarından olan Munzur Gözeleri’nde başlayan peyzaj projesinin ihalesi, Danıştay 13. Dairesi tarafından iptal edildi.

Yayınlanma: 20.02.2021 - 06:00
Munzur Gözeleri’nde tepki çeken peyzaj projesinin ihalesi iptal
Abone Ol google-news

Tunceli Valiliği ve Fırat Kalkınma Ajansı, Munzur Gözeleri için çevre düzenlemesi ve rekreasyon projesi hazırlamış, Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na sunulan 8 milyon liralık proje onaylanmış ve ardından çalışmalar başlamıştı. Proje kapsamında Munzur Gözeleri’nin doğal yapısına dokunulmadan bakımsız ve görüntü kirliliği yaratan unsurların ortadan kaldırılacağı ve beton olan yerlerin doğaya uygun, ahşap yerlere dönüştürüleceği belirtilmişti. Ancak çalışmalar sırasında gözelere iş makinelerinin girmesi ve beton merdivenler döşenmesi tepki çekmişti. 

‘ALEVİ HALKININ İNANCINA SALDIRIDIR’

Peyzaj projesinin kültürlerinin yok edilmesinin bir inşası olduğuna dikkat çeken Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) ile çevre dernekleri çeşitli eylemler, açıklamalar ve imza kampanlayaları düzenlemişti. Tunceli halkı da değişik tarihlerde basın açıklaması yaparak, cem tutarak ve insan zinciri oluşturarak tepkilerini dile getirmişti. Bu tepkilerin ardından karşı çıkanlara soruşturmalar açılmış ve yüksek oranda para cezaları kesilmişti. Yapılan açıklamalarda ise bahsedilen peyzaj projesinin halkın ve STK’lerin katılımı olmadan ve 1. derece doğal sit alanına ilişkin ilke kararları gözetilmeden hazırlandığı ve ihale edildiği kaydedilerek, “Munzur gözeleri bölge halkı ve Alevi kızılbaş inancının kutsalıdır. Bu peyzaj projesi kılıfı esasta, Alevi halkının inancına saldırıdır. Söz de düzenleme adı altında bu alanı ticari bir işletmeye çevirmektir. Betonlaştırma ve çölleştirme amacı taşımaktadır” denilmişti.

İHALE İPTAL EDİLDİ

Dersim Doğal ve Kültürel Miras Koruma Girişimi ise Munzur Gözeleri’nin mevcut yapısını bozacağını belirttiği projeyi yargıya taşımıştı. Dersim Doğal ve Kültürel Miras Koruma Girişimi Sözcüsü Av. Barış Yıldırım Danıştay 13. Dairesi tarafından proje ihalesinin iptal edildiğini duyurdu. Yıldırım, “Danıştay 13. Dairesi açtığımız davada Munzur Gözeleri Rekreasyon Projesi ihalesinin iptaline karar verdi” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler