Mülteci sayısında rekor artış

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) dünyadaki sığınmacı sayısının son on dokuz yılın en yüksek seviyesine çıktığını açıkladı.

Yayınlanma: 27.10.2013 - 18:48
Abone Ol google-news

Mültecilerin savaş, açlık ve huzursuzluklar nedeniyle ülkelerinden kaçtıkları belirtilen BMMYK açıklamasında şu andaki mültecilerin sayısının 1994 yılındakinden daha fazla olduğu kaydedildi. Açıklamada, çoğunlukla Ortadoğu ve Afganistan’dan olduğu belirtilen sığınmacıların genellikle Avustralya ve henüz 1951 Mülteci Anlaşması’nı imzalamamış olan Endenozya’da “mülteci patlamasına” yol açtığı vurgulandı.

Etiyopya ve Eritre gibi Afrika ülkelerinden mültecilerin binlerce dolar karşılığı insan kaçakçılarınca Akdeniz üzerinden Avrupa’ya kaçırıldıkları belirtilen açıklamada, mültecilerin cılız ve kalabalık teknelerde yaptıkları yolculuk sırasında sık sık yaşamlarını yitirdiklerine dikkat çekildi. AB liderlerinin mülteci sorununu görüştükleri Brüksel toplantısı sürerken dün İtalyan makamlarınca 800 mültecinin daha durdurulduğunun hatırlatıldığı BMMYK açıklamasında, Suriye’deki iç savaştan kaçanların da mülteci sayısındaki artışta etkili olduğu vurgulandı. Yakın bir tarihte batmaktan kurtarılan bir gemide Suriye’den kaçan 250 mültecinin bulunduğu da kaydedilerek 2009’dan bu yana 10.4 milyonu mülteci 26 milyon kişinin Mülteciler Yüksek Komiserliği’nce korunduğu ya da yardım gördüğü belirtildi. BMYK, 60 ülkeden 6.6 milyon “vatansız”ın da bulunduğunu belirtirken, 1.5 milyon mültecinin 27 AB üyesi ülkede ve Norveç ile İsviçre’de yaşadığı da ifade edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler