Mucize gibi sergi

MSGSÜ Rektörü Karayağız, Tophane-i Amire’de açılan ‘Arkas Koleksiyonu’nda Post-Empresyonizm’ sergisini böyle tanımladı.

Mucize gibi sergi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.09.2018 - 23:32

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden 48 sanatçı ve 102 eserin bir araya geldiği “Arkas Koleksiyonu’nda Post-Empresyonizm” sergisi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliğiyle Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi Beş Kubbe Salonu’nda 6 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek.
Yenilikçi yaklaşımlarıyla, klasik resim anlayışından 20. yüzyıl modern resim anlayışına geçişin kilit figürlerinden olan Post-Empresyonistler, Arkas Koleksiyonu’ndan bir seçki ile İstanbullularla buluştu. Serginin açılışına Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, MSGSÜ Rektörü Prof. Yalçın Karayağız ve Arkas Sanat Danışmanı Niko Filidis ile iş ve sanat dünyasından çok sayıda davetli katıldı.

‘Hiç unutmayacaklar’

Rektör Yalçın Karayağız sergiyi “Türkiye Cumhuriyeti’nde gerçekleştirilmiş bir mucizedir” sözleriyle tanımladı. Karayağız, bu tanımının nedenini de “Ülkemizdeki kültür ve sanat hayatının, tarihinin başladığı dönemden bugüne kadarki serüveninde, burada gördüğünüz eserlerin ustalarımıza rehberlik etmiş olduğunu göreceksiniz” şeklinde açıkladı. Karayağız, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Bu sergide yer alan eserlerin tamamı ilk kez bu ölçekte Türk sanat izleyicileriyle buluşuyor... Bu büyük ustaların eserlerini görecek olan Türk sanat izleyicileri, belki de bu sergiyi hayatları boyunca unutamayacaklar. Ben unutmayacağım.”

‘Resimli ders kitabı’

Lucien Arkas ise yaptığı konuşmada, “Ben 20 yıldan uzun süre önce koleksiyon yapmaya Türk resmi ile başladım.

Sanatın merkezi, resmin merkezi Fransa’da araştırmalara girdik. O zaman değerli dostum Niko Filidis bana öncülük etti. Beraberce Fransa’daki ressamların da bizim koleksiyonumuza eklenmesi gerektiğini düşündük. 20 sene boyunca dünyadaki tüm müzayede şirketleri bize özel kataloglarını verirlerdi. Her gün belirli bir süremi sanata ayırdım. Niko Bey ile karar verirdik. Bütün eserlerimiz bunlar değil, bu belirli bir zaman dilimini içeren bir seçki. Kataloglarımız resimli birer ders kitabı gibi” dedi. Arkas, sözlerini “Sanatseverlerin kendilerini resmin dilini farklılaştırma ve zenginleştirmeye adayan bu sanatçıların yaratılarını izlerken duyduğum hayranlığa ortak olacaklarına eminim” diyerek sürdürdü.

Sergide eserleri bulunan sanatçılardan bazıları: Pierre-Auguste Renoir, Louis Anquetin, Maxime Maufra, Theo van Rysselberghe, Paul Serusier, Suzanne Valadon, Edouard Vuillard, Leo Putz, Louis Valtat, Maurice de Vlaminck, Kees Van Dongen, André Derain, George Braque ve André Lhote.

Çalışanlara özel saatlere

Sergi saatlerinde çalışanlar için değişikliklere gidildi. Eylül ayı boyunca salı, cuma ve pazar günleri 10.00-17.00 saatleri arasında, çarşamba, perşembe ve cumartesi günleri ise 10.00-19.30 saatleri arasında açık kalacak.

Ekim ve kasım aylarında sergiyi gezmek isteyenler ise salı, cuma, cumartesi ve pazar günleri 10.00-17.00 saatleri arasında, çarşamba ve perşembe günleri ise 10.00-19.30 saatleri arasında Post-Empresyonistlerin eserlerini görebilecekler.
“Arkas Koleksiyonu’nda Post-Empresyonizm” sergisi, ocak ayında İzmir’de Arkas Sanat Merkezi’nde olacak.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler