Mor Beyin tazminatı
İstanbul 6. İdare Mahkemesi, ‘Mor Beyin’ mağduru yurttaşın pasaportuna el konulması nedeniyle valiliği maddi ve manevi tazminata hükmetti.
İstanbul 6. İdare Mahkemesi, ByLock kullanıcısı olduğu gerekçesiyle pasaportuna tahdit konulan, daha sonra ‘Mor Beyin’ mağduru olduğu ortaya çıkan E.Ş. adlı yurttaşın İstanbul Valiliği aleyhinde açtığı davada örnek bir karara imza attı. Mahkeme, E.Ş’nin pasaportunun iadesi talebini reddeden valiliğin işleminin iptaline karar verdi. Pasaportuna tahdit konulması nedeniyle uçağa binemeyen, bileti yanan E.Ş.’ye 282 TL’lik uçak bileti parasını maddi tazminat olarak geri veren mahkeme, ayrıca yaşadığı mağduriyetten dolayı da bin TL manevi tazminata hükmetti. Kararın gerekçesinde idarenin hukuki sorumluluğuna dikkat çekildi.
Özel bir şirkette çalışan E.Ş. adlı yurttaş, 2 Haziran 2017’de iş seyahati amacıyla yurtdışına gitmek için İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Dış Hatlar Terminali’ne geldi. Burada pasaport kontrolü yaptıran E.Ş., pasaportunun iptal edildiğini öğrendi. E.Ş., pasaportu üzerindeki zayi (iptal) kaydının kaldırılarak, pasaportunun iade edilmesi istemiyle 7 Şubat 2018’de, İstanbul Valiliği’ne başvurdu. Valilik, 60 günlük yasal süre içerisinde talebe yanıt vermeyerek, başvuruyu “zımnen reddetmiş” oldu. Bunun üzerine E.Ş., avukatı Enes Yalçın aracılığıyla pasaportun üzerindeki zayi kaydının kaldırılması istemine ilişkin valiliğin zımnen ‘ret’ kararının iptali ve müvekkiline 12 bin 721 TL tazminat ödenmesi talebiyle dava açtı.
İstanbul 6. İdare Mahkemesi, dava sürecinde valilik ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nda davacı hakkında FETÖ/PDY veya diğer terör örgütüleri kapsamında soruşturma yapılıp yapılmadığını, ByLock veya ‘Mor Beyin’ listesinde adının geçip geçmediğini sordu. Başsavcılık tarafından verilen yanıtta, E.Ş. hakkında ByLock kullanıcısı olduğu gerekçesiyle FETÖ kapsamında soruşturma yürütüldüğü, daha sonra Ankara Başsavcılığı’nın ‘Mor Beyin’ listesinde adının geçmesi üzerine İstanbul Başsavcılığı tarafından kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği, ayrıca davacının pasaportu üzerindeki tahditlerin kaldırılması için müzekkere yazıldığı ifade edildi.
‘İade edilsin’ kararı
Mahkeme, topladığı deliller sonucunda valilik tarafından pasaport üzerindeki zayi kaydının kaldırılarak, pasaportunun iade edilmesi istemine ilişkin zımnen ‘ret’ kararının iptaline karar verdi. Mahkeme, pasaportuna tahdit konulması nedeniyle yurtdışına çıkamayan E.Ş.’nin 282 TL’lik yanan uçak bileti parasının maddi tazminat olarak ödenmesine karar verirken, olayın davacıda üzüntü, acı ve hayal kırıklığına neden olduğu gerekçesiyle bin TL de manevi tazminata hükmetti. Davacı E.Ş.’nin avukatı Enes Yalçın, karara ilişkin, “Burada önemli olan nokta; idarenin pasaport iptali işlemi, ceza soruşturmasındaki bir hataya dayansa dahi, hizmet kusurunun oluştuğunun mahkemece kabul edilmesidir” dedi
En Çok Okunan Haberler
- Ünlü ton balığı markalarında 'yasaklı' madde!
- Ünlü peynir markasından 'konkordato' kararı
- Demokrat Parti Kurultayı’nda adaylık krizi!
- Diyanet'in rekor ihalesi 'Cengiz'e verildi
- Narin cinayetinde 'demir kapı' ayrıntısı
- Süleyman Soylu 'tarafını' seçti
- AKP'nin 'asgari ücret' formülünü duyurdu
- Grip nedeniyle hastaneye gitti, hayatının şokunu yaşadı
- Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybetti
- Hangi suçlara tutuklama geleceği belli oldu