Miyomlar çocuk sahibi olmanıza engel olmasın
Doç. Adam: Dev ya da çok sayıda miyom varlığında miyomları tek tek çıkarmak rahmin kaybedilmesine neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda miyom embolizasyonu denilen yöntemle rahim korunarak tedavi mümkündür.
Çocuk sahibi olmanın önündeki engellerden biri olan ve 40 yaş üzerinde neredeyse her 2 kadından birinde görülen miyomlar; ağrı, âdet döneminin uzaması, kabızlık, sık idrara çıkma, kansızlık gibi farklı sorunlara yol açabiliyor. Cerrahi yöntem ve hormon ilaçlarının da kullanıldığı miyom tedavisinde özellikle büyük ve sayıca fazla olduğu durumlarda embolizasyon (ameliyatsız miyom tedavisi) yöntemi ön plana çıkıyor.
Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Gürhan Adam, miyom ve tedavisinde kullanılan yöntemler hakkında bilgi verdi.
Her miyomin şikâyetlere yol açmayabildiğini söyleyen Adam “Ancak şikâyetlere yol açan ve sorun yaratmamasına rağmen büyük miyomların zaman geçirmeden tedavi edilmesi gerekmektedir. Miyomlar rahim içinde yerleştiği ve büyümeye başladığı bölgeye göre farklı belirtiler verebilmektedir” diye konuştu.
RAHİM KORUYUCU YÖNTEM
Miyomların hormon ilaçlarıyla, açık veya kapalı cerrahi yöntemlerle tedavilerinin mümkün olduğunu dile getiren Doç. Adam, şöyle devam etti:
“Dev ya da çok sayıda miyom varlığında miyomları tek tek çıkarmak rahmin kaybedilmesine neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda miyom embolizasyonu denilen yöntemle rahim korunarak tedavi mümkündür. Embolizasyon yönteminde; rahimi besleyen atardamarlardan verilen ilaçlarla rahime zarar vermeden miyomu küçültmek mümkün olmaktadır. Rahim yapısında bir bozulma yaşanmadığı için hastanın çocuk sahibi olmasında herhangi bir engel yaşanmamaktadır. Miyom embolizasyonu yöntemini uygulayabilmek için miyomun rahim duvarının içinde yer alması ve beslenmesinin iyi olması gerekmektedir. Rahim içine (kavitesine) ya da dışına uzanan miyomlara embolizasyon yapmak, farklı sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle bu hastalara öncelikle cerrahi tedavi önerilmektedir. Sosyal hayatınıza kısa sürede dönebilirsiniz
Lokal anestezi altında gerçekleştirilen 1- 1.5 saat süren miyom embolizasyon yöntemi uygun hastalarda birçok avantajı da beraberinde getirmektedir.
-Ameliyata gerek kalmadan tedavi olanağı sağlıyor.
-Özellikle çok fazla miyomun olduğu durumlarda rahimin alınmasına gerek kalmıyor. Rahim bütünlüğü bozulmadığı için gebe kalma şansı devam ediyor.
-Embolizasyon işlemi genel anestezi kullanılmadan yapılıyor.
-İşlem sırasında herhangi bir kesi olmadığı için hastanede yatış süresi kısalıyor, hasta kısa sürede sosyal hayatına dönebiliyor.
-Tek seansta bütün miyomlar tedavi ediliyor.
-5-6 gün içinde cinsel hayata dönülebiliyor. ”
MİYOMLAR NELERE YOL AÇAR?
-Miyomlar gebe kalmayı engelleyebildiği gibi düşüklere.
-Bulunduğu bölgeye göre idrara çok çıkmak. veya büyük tuvalete çıkamamak gibi tuvalet alışkanlığında değişikliklere.
-Âdet kanamasının uzaması veya normal dönemlerde kanamalara.
-Sırt ve bacak ağrılarına.
-İlişki sırasında ağrıya.
-Kansızlık gibi sorunlara neden olabilmektedir.
En Çok Okunan Haberler
- Diğer oğlu da tutuklandı!
- 'Erken seçim' ve 'Demirtaş' yanıtı
- AKP ve CHP arasındaki fark açılıyor!
- Görevlerine son verilmesi talebiyle dava açıldı
- İddia: Reza Zarrab Miami'de evleniyor
- Yılmaz Özdil kalp krizi geçirdi
- Oğluna sahip çıktı, Özel'e hakaret etti!
- İşte 2 milyon liranın aylık faiz getirisi
- ‘Öcalan istedi, heyete katıldı’
- Özel'den 'Beşiktaş Belediyesi' tepkisi!