'MİT yasası Türkiye’yi Ukrayna’ya çevirir'

Yeni MİT Yasası teklifine tepki yağıyor. Değişikliklerle Türkiye'nin istihbarat devletine doğru gittiği uyarısı yapıldı. MHP Milletvekili Sinan Oğan, "Bunların derdi MİT’i kendi açıklarını kapatmak için kullanmak. Bu gidiş Türkiye’yi Ukrayna’ya çevirir" dedi.

'MİT yasası Türkiye’yi Ukrayna’ya çevirir'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.02.2014 - 17:22

MİT’e olağanüstü yetkiler tanıyan Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’nda değişiklik öngören kanun teklifi Türkiye Muhaberat devleti mi olacak sorusunu gündeme getirdi.Özellikle sosyal medyada MİT yasasına büyük tepki gösterirken, siyasiler ve sivil toplum örgütleri de yasanın yürürlüğe girmesi halinde Türkiye'nin Demokratik bir devlet olmaktan çıkacağı konusunda görüşlerini bildirdi.

Cihaner: MİT Anayasanın da Üzerine Çıkıyor

Teklifin yürürlüğe girmesi halinde MİT raporu yolsuzluk soruşturmasına delil olmaktan çıkartılacak.

Başbakan izin vermediği için takipsizlik kararıyla sonuçlandırılan soruşturmalar bir daha açılamazken MİT personelinin davalara tanıklık yapması da müsteşarın iznine bağlanacak. Müsteşarın tanıklık yapabilmesi için de başbakanın onayı istenecek.

Gizli belge yayınlayana 12 yıla kadar hapis

Tek­li­fin yü­rür­lü­ğe gir­me­siy­le dev­le­te kar­şı iş­le­nen suç­lar dı­şın­da suç un­su­ru ta­şı­yan MİT bel­ge­le­ri da­va­lar­da kul­la­nı­la­ma­ya­cak. MİT bel­ge­le­ri­nin ya­yım­lan­ma­sı ha­lin­de ise ya­yın sa­hi­bi, mu­ha­bir, ya­zar, so­rum­lu mü­dür, ya­yım­cı ve ba­sım­cı ile ya­yan­lar hak­kın­da 3 yıl­dan 12 yı­la ka­dar ha­pis ce­za­sı ve­ri­le­cek.

KORUMA ZIRHI

Dü­zen­le­mey­le Mİ­T’­in gö­rev ta­nı­mı, ile­ti­şim alt­ya­pı­la­rın­da is­tih­ba­ra­ta eri­şim ala­nı ge­niş­le­ti­li­yor ve ko­ru­ma zır­hı ka­lın­laş­tı­rı­lı­yor. Bu­nun ya­nı sı­ra MİT bel­ge­le­ri­nin so­ruş­tur­ma ve ko­vuş­tur­ma­lar­da kul­la­nıl­ma­sı­nı ya­sak­la­yan mad­de, MİT fiş­le­me­le­ri­ni de mah­ke­me ta­ra­fın­dan ce­za­lan­dı­rıl­ma­sı­nın da önü­ne ge­çe­cek.

"Hiç bir çağdaş demokraside böyle bir uygulama yoktur"

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 'Türkiye süratle AKP yönetiminde bir istihbarat devletine dönüştürülmek isteniyor, bu doğru bir uygulama değil' dedi.

"Türkiye süratle AKP yönetiminde bir istihbarat devletine dönüştürülmek isteniyor, bu doğru bir uygulama değil" dedi. Kılıçdaroğlu, İstanbul'a hareketi öncesi Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin "MİT yasası görüşülecek, bu yasa MİT'in yetkilerini artıracak. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?" yönündeki sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, vatandaşın devletin baskısını en az hissettiği rejimin adının demokrasi olduğunu söyledi. "Eğer devlet vatandaşı fişlemeye kalkarsa, telefonlarını dinlerse, mesajlarını, sesini dinlerse, bu demokrasimize vurulmuş en büyük darbedir" diyen Kılıçdaroğlu, "Hiç bir çağdaş demokraside böyle bir uygulama yoktur" ifadesini kullandı.

'Türkiye adım adım muhaberat rejimine giriyor'

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart: Ankara geneli arama kararı, HSYK, internet, ÇED düzenlemesi, artık ÇED’in yerine bakanlardan oluşan bir kurulumuz var. Tasarıya göre ve MİT düzenlemesi bunların hepsiyle Türkiye adım adım muhaberat rejimine giriyor. Başbakan da Esatlaşıyor. Sırada devlet sırrı tasarısı var. Eli kulağında iki yıldır Genel Kurul gündeminde bekletilen devlet sırları tasarısı. Türkiye’de artık rejim değişmiştir. Bırakın hukuk devletini Türkiye kanun devleti değildir. Türkiye’de rejim doğrudan polis-parti yapılanmasına dönmüştür.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, MİT Yasası'nda değişiklik öngören teklife ilişkin, "MİT'e bir yargı muafiyeti gelecek. Bu yasayla Başbakan görevde bulunduğu süre içerisinde hesap verebilirlik kuralını tümüyle ama tümüyle ortadan kaldırmaktadır. MİT, Başbakan'ın özel örgütü konumuna getiriliyor. Polis devletinden istihbarat devletine geçiş yapılıyor" dedi.

"Bu gidiş Türkiye’yi Ukrayna’ya çevirir"

MHP’li Oktay Vural: MİT teklifine ilişkin bir soruyu “Böylesine kapsamlı ve devletin işleyişiyle ilgili bir değişikliği iki milletvekilinin eline tutuşturmuşlar, korsan olarak sunuyorlar” diye cevapladı. “Burayı MİT’in iradesi mi yönetecek?” diye soran Vural “Türkiye’yi bir muhaberat devletine dönüştürmek isteyenlerin milli irade kılıfı adı altında tutuştukları bir kanun teklifidir. Türkiye bir muhaberat, bir istihbarat devleti haline gelmektedir” dedi.

MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan: Türkiye’de bir yandan yargı kontrol altına alınırken diğer yandan da istihbarat devleti kurmaya doğru gidiş var. Hükümet çok tehlikeli bir sürecin içine girdi. Kendimi kurtarayım derken devletin ayarlarıyla oynadı. Yargı, asker, polis MİT’le bir denge unsuru olmuştur. Bu dengenin bozulması Türkiye’ye zarar verir. MİT’i özellikle iç istihbarat olarak, rakip olarak gördüklerinin aleyhine kullanmamalı. MİT’in asıl işi dışa yönelik faaliyetlerde bulunmaktır. Terör ve bölücü faaliyetlere yönelik çalışmaktır. MİT’i iç bir takım çekişmelerde, iç bir takım siyasi komplolarda kullanmak bu ülkede yapılacak en büyük ihanettir. MİT güçlendirilmeli yapılandırılmalı, korunmalı güçlendirilmeli ama bu muhaliflere ve kendisiyle aynı düşünmeyenlere karşı değil Türkiye’ye, dış operasyonlara, dış tehditlere, Türkiye’ye yönelik bölücü tehditlere karşı yapmalı. Bunların derdi MİT’i kendi açıklarını kapatmak için kullanmak. Sansür, istibdat yönetimiyle bu ülke yönetilmez. Bu gidiş Türkiye’yi Ukrayna’ya çevirir.

MİT'in durumu milletvekili dokunulmazlığını da geçmiş

BBP Genel Başkan Yardımcısı Bayram Karacan: MİT düzenlemesi milletvekili yetki ve dokunulmazlığını geçmiş. Devlet aygıtını MİT’in içine sokmuşlar. Çok tehlikeli buluyorum. Yabancı servislerin MİT’e sızdığı ve onların kontrolüyle operasyon yapıldığı bilgileri dolaşıyor. Kişi hak ve özgürlüklerine doğrudan müdahale ediliyor. Hürriyetlere aykırı ve endişe verici. Anayasa’nın birçok maddesine karşı aykırı husus var. Anayasa Mahkemesi’nin düzenlemeye geçit vermeyeceğini düşünüyorum. Hükümet basını ekonomik mali enstrümanlarla kontrol altına alıyordu, yetmemiş olacak ki hukuksuz adli kovuşturmalarla kontrol altına alacak. Kendisinin yaptığı yanlışları, suiistimalleri ortaya çıkarabilecek her türlü sesi, kalemi susturmak amaçlı bir madde. Evrensel hukuk ve gazetecilik değerlerine de aykırı. Türkiye gittikçe polis, istihbarat, MİT devleti kimliğine hızla gidiyor.

'Bu kesinlikle Başbakanın gücünü artırma, iktidarını kuvvetlendirme yasasıdır'

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş:  MİT yasa taslağının iddia edildiği gibi çözüm sürecinin yasal altyapısını oluşturmadığını savundu. Demirtaş,Tasarının daha çok görüşme trafiği içerisinde bulunan MİT Müsteşarı ve mensuplarını korumaya alan, onların güvenliğini ve güvencesini sağlayan bir tasarı olduğunu kaydeden Demirtaş, görüşmelerin ya da müzakere sürecinin yasal altyapısı ve dayanağından kastettiklerinin bu olmadığını bildirdi.

Bu şekilde yansıtılmaya çalışılmasının doğru olmadığını, kesinlikle çözüm sürecinin yasal mevzuatının bu şekilde hazırlanmayacağını anlatan Demirtaş, yasanın geri kalan maddelerinde de demokratik ilkelere, kişi güvenliğine, kişilerin özel yaşamına dair ihlalleri artırmaya dönük çok ciddi düzenlemelerin olduğunu iddia etti.

Bu haliyle tasarının Türkiye'de bir demokratikleşme ya da MİT'in gücünü artırma şeklinde sunulmasını doğru bulmadıklarına dikkati çeken Demirtaş, "Bu kesinlikle Başbakanın gücünü artırma, iktidarını kuvvetlendirme yasasıdır.

BDP’li Pervin Buldan, düzenlemenin sadece MİT’i kurtarmaya dönük olduğunu belirterek “Bizim beklentimiz süreci koruma altına alacak yasal düzenlemelerin hemen hayata geçmesidir. Süreci garanti altına almayacak olan hiçbir yasal düzenlemeye evet demeyiz” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon