MİT Tırları davasında yerel mahkeme bozmaya uydu
MİT TIR'ları davasında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay'ın gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül hakkında verdiği bozma kararına uydu. Yerel mahkeme, Dündar'a 5 yıl 10 ay, Gül'e de 5 yıl hapis cezası vermişti.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün kapalı görülen duruşmaya gazetemizin Ankara Temsilcisi Erdem Gül ve avukatları katılırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve MİT Müsteşarlığı'nın avukatları da hazır bulundu.
Dündar'ın eserlerine toplatma talebi
Duruşmada dosyaya gelen bilgi ve belgeler okundu. Gelen belgeler arasında Fetullahçı Terör Örgütü ile Sivil Mücadele Platformu Toplumsal Adalet ve Yardımlaşma Derneği (TAY-DER) avukatı Ela İlden'in 18 Nisan tarihli dilekçesi de yer aldı. Dilekçede, Dündar tarafından yazılan kitaplar, yazıp yönettiği Mustafa isimli belgeselin basım ve yayımlanmasının durdurulması, CD, DVD ve diğer elektronik materyallerden oluşan eserlerin toplatılması, elektronik ortamda bunlara ulaşılmasının engellenmesi için gerekli tedbirlerin alınması talep edildi. Mahkeme, talebin dosya ile bağlantısının olmadığını belirterek, dilekçeyi İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.
“Usul ve yasaya uygun”
Mahkeme, Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin mahkumiyete ilişkin bozma kararının usul ve yasaya uygun olduğunu belirterek, karara uydu. Mahkeme, ara kararında Gül hakkındaki dosyanın ayrılarak başka bir esas numarası üzerinden görülmesine karar verdi. Heyet, Dündar'ın iadesine ilişkin başvurunun beklenmesine hükmetti. Mahkeme, davaya konu haberlerin yayımlanmasının ardından Suriye Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği'nin Güvenlik Konseyi Başkanı ve Genel Sekreterine yolladığı 5 Haziran 2015 tarihli, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni şikayet eden özdeş mektubun bir örneğini ve tercümesinin gönderilmesi için Yargıtay'a ve Dışişleri Bakanlığına yeniden yazı yazılmasına karar verdi. Duruşma 2 Ekim'e ertelendi.
Kararın 2. yıl dönümü
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 6 Mayıs 2016'da “devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklama” suçlamasıyla Can Dündar'a 5 yıl 10 ay, Erdem Gül'e de 5 yıl hapis cezası vermişti. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, karara ilişkin incelemesinde, Dündar hakkında 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası öngören “gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla temin etme” suçundan hüküm kurulması gerektiğine karar vermişti. Daire, Gül'e ilişkin değerlendirmesinde ise, “Devlet sırrı niteliğindeki gizli bilgileri hususi gayretle temin ettiğine veya sanık Can Dündar'ın eylemine iştirak ettiğine dair cezalandırılmasına yeterli, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden, ispat edilemeyen suçtan beraatine karar verilmesi gerekir'' ifadelerine yer vermişti. Kararda, söz konusu suça ilişkin 5187 Sayılı Basın Kanunu uyarınca 4 ay içinde dava açılması gerektiğini, ancak davanın 4 aylık hak düşürücü süreden sonra açıldığını belirtmişti. Bu nedenle düşme kararı verilmesi gerektiği belirtilerek, bu suçtan kurulan mahkumiyet hükmünün bozulduğu ifade edilmişti.
En Çok Okunan Haberler
- Diğer oğlu da tutuklandı!
- 'Erken seçim' ve 'Demirtaş' yanıtı
- AKP ve CHP arasındaki fark açılıyor!
- Görevlerine son verilmesi talebiyle dava açıldı
- İddia: Reza Zarrab Miami'de evleniyor
- Yılmaz Özdil kalp krizi geçirdi
- Oğluna sahip çıktı, Özel'e hakaret etti!
- İşte 2 milyon liranın aylık faiz getirisi
- ‘Öcalan istedi, heyete katıldı’
- Özel'den 'Beşiktaş Belediyesi' tepkisi!