Milli parklar talana açılıyor
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Milli Parklar Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklik ile HES’ten TIR garajına kadar geniş bir yapılaşmanın önünü açtı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Milli Parklar Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik adlı bir hükümle 1986 tarihli yönetmelikte değişikliğe gitti. Yönetmelik dünkü Resmi Gazete’de yazıldı. Değişiklik ile yönetmeliğin 5. maddesine şu madde eklendi:
İçme suyu temini açısından yapımı aciliyet gösteren ve kamu yararı açısından vazgeçilmez ve kesin bir zorunluluk arz eden tesisler için uzun devreli gelişme planı şartı aranmaz. İlgili kurumların görüşleri alındıktan sonra yapılan bu tesisler uzun devreli gelişme planlarına işlenir.
Radikal’in haberine göre, Milli Parklar Kanunu bir milli parkın uzun devreli gelişme planı olmadan o milli parkta yapılaşmaya, yatırıma izin vermiyor. Yapılacak yeni yapılar da bir gelişme planı hazırlanarak inşa edilebiliyor.
Son değişiklik ile birlikte artık kamu yararı görülen, yapılması zorunluluk olduğu belirtilen yeni yatırımlar için “gelişme planı” şartı aranmayacak.
‘Milli parklar statüsü ortadan kaldırılıyor’
Karara hukukçulardan tepki geldi. Munzur Vadisi Milli Parkı sınırları içinde baraj ve HES’lere karşı mücadele veren Avukat Barış Yıldırım, yönetmeliğin Milli Parklar Kanunu’nun 4 maddesini by-pass ettiğini söyledi. Bir yönetmeliğin kanunun üstünde olamayacağının altını çizen Yıldırım, “Yeni yönetmelikte içme suyu gibi masumane bir ifade kullanılmaya çalışılıyor. Ancak ortada kötü niyet var. İfade çok karışık yazılmış. Ve bu durum da bilerek yaratılıyor” dedi.
Uzun devreli gelişme planlarının milli parkların anayasası olduğunu ifade eden Yıldırım, bilim insanları tarafından hazırlanan planların önemini yitirdiğini, kamu yararını kimin saptayacağının belirsizleştiğini, milli parklar statüsünün ortadan kaldırıldığını kaydetti.
“Munzur’da yapılmak istenenlere kılıf da bulunmuş oldu” diyen Yıldırım, Danıştay’da dava açacaklarının bilgisini verdi.
‘Kamu yararı kötü kullanılıyor’
Avukat Alp Tekin Ocak da daha fazla koruma bölgeleri ilan edilmesi gerekirken mevcut korunan alanların “kamu yararı” gibi son dönemde kötüye kullanılan bir tabirle yok edildiğini dile getirdi.
Ocak, Enerji Piyasası Danışma Kurulu’nun lisans verdiği termik santral, enerji nakil hattı gibi tüm yatırımlarda kamu yararı kararı bulunduğuna dikkat çekti. Ocak şöyle konuştu:
Elektromanyetik alan oluşturan enerji nakil hakları artık milli parklardan geçebilecek. Ya da kömürle çalışan bir termik santral, milli park sınırları içine kurulabilecek. Nükleer santral, HES gibi kamu yararı görülen her şey yapılabilecek. Yani aklınıza ne geliyorsa yapılabilecek. Örneğin, Samsun’da bir köye ‘Kamu yararı’ var denilerek TIR garajı yapıldı. Devlet hiçbir zaman kendini mevzuatlarda sınırlandırmıyor. Geniş bir alan bırakıyor. Düzenleme yalnız içme suyuyla ilgili olsa ‘içme suyu ve içme suyu ile ilgili kamu yararı görülen…’ diye yazılırdı.
En Çok Okunan Haberler
- CHP'den 'İmamoğlu' çağrısı
- İhraç talebi ile disipline sevk iddiası!
- 2 çocuk vurulmuş halde ölü bulundu!
- AKP'li başkandan 'torpil' savunması
- İşte Enes Güran'ın kolundaki ısırık izinin fotoğrafı
- 'Erdoğan' zirvesi sonrası MHP'den bir paylaşım daha!
- Çok konuşulacak 'Kabine değişikliği' kulisi
- Biberonla tiner içirilen bebek öldü
- 'İsrail'e petrol sevkıyatı' gerilimi!
- Ahu Tuğba'nın ölüm nedeni belli oldu!