Metin Göktepe mezarı başında anıldı: ‘O günden bugüne değişen hiç bir şey yok’

23 yıl önce katledilen gazeteci Metin Göktepe ailesi ve gazeteci arkadaşları tarafından mezarı başında anıldı.

Metin Göktepe mezarı başında anıldı: ‘O günden bugüne değişen hiç bir şey yok’
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.01.2019 - 12:22

<video:1194898>

Fotoğraf: Kurtuluş Arı

Gittiği haberde polislerce gözaltına alınan ve dövülerek katledilen gazeteci Metin Göktepe, ölümünün 23. yılında Esenler’de bulunan Kemer Mezarlığı’nda düzenlenen törenle anıldı. Törende konuşan Göktepe’nin ablası Meryem Göktepe, “Metin’in öldürüldüğü o günden bu güne değişen hiç bir şey yok. Bugünde gazetecilerin gazeteciliği öldürülüyor” dedi.

"Duvardan düşerek öldü"
 
Evrensel Gazetesi muhabiri Metin Göktepe, 23 yıl önce bugün Ümraniye Cezaevi'nde öldürülen iki tutuklunun cenaze törenini izlemek için gittiği Alibeyköy'de "Sarı Basın Kartı" olmadığı gerekçesiyle ilçeye alınmadı. Gazetedeki arkadaşlarına, “Mutlaka ben izlemeliyim” diyerek gittiği haberi izlemekte "ısrarcı" olunca polisler tarafından gözaltına alınmış ve götürüldüğü Eyüp Kapalı Spor Salonu'nda işkenceyle katledilmişti. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller ve İstanbul Emniyet Müdürü Orhan Taşanlar, Metin Göktepe’nin gözaltına alınmadığını; İçişleri Bakanı Teoman Ünüsan, Metin’in katledilişine ilişkin, “Duvardan düşerek öldü” demiş ancak kamuoyu baskısı sonucu gözaltında katledildiği daha sonra kabul edilmişti. 

Katledilişinin 23’üncü yılında İstanbul Esenler Kemer Mezarlığı’nda bulunan kabri başında anıldı. Yoğun kar yağışı altında yapılan anmada sık sık “Özgür basın susturulamaz”, “Metinler ölmez Evrensel susmaz” sloganları atıldı. Soğuk ve karlı havaya karşın yoğun katılım olduğu törene, Göktepe’nin ailesi, meslektaşları, çalışma arkadaşları, CHP’li İstanbul miletvekil Sezgin Tanrıkulu, CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, HDP İstanbul eski miletvekili Levent Tüzel, EMEP Başkanı Selman Gürkan, Cumartesi Anneleri, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı Gökhan Durmuş, DİSK Basın İş Başkanı Faruk Eren ve çok sayıda yurttaş katıldı. “Evrensel Yazıyor Metin Yaşıyor”, “İnadına Hepimiz Birer Metin’iz”,“Metin’in Katili Çete Devleti” ve “Tutuklu Gazeteciler Serbest Bırakılsın” dövizlerinin açıldığı anmada, Göktepe ve yaşamını yitiren diğer gazeteciler için saygı duruşunda bulunuldu. Göktepe’nin mezarına Evrensel gazetesi ile karanfiller bırakıldı. Sağlık sorunları nedeniyle törene araçla gelen Göktepe’nin annesi Fadime Göktepe, mezarı başına gidemedi.

 Fotoğraf: Kurtuluş Arı

Bugünde gazetecilerin gazeteciliği öldürülüyor’

Törende konuşan Göktepe’nin ablası Meryem Göktepe, o günden bugüne gazeteciliğin geldiği noktanın, demokrasinin de nerelerde olduğunun bir yansıması oluduğu ifade ederek, “Bizim için 23 yıldır burada olmak, Metin’le bir buluşma. Metin’le buluştuğumuzu düşünerek, her yıl bugün dostlarıyla bir araya geliyoruz. Metin’i sahiplenen tüm dostlara teşekkür etmek istiyorum. Artık bir Metin Göktepe gazeteciliği anlayışı var. O gün Metin Göktepe’ye sahip çıkan genç gazeteciler, şuan 50’li yaşlarındalar ve ısrarlarını hala devam ettiriyorlar” dedi. Kardeşine, gözaltı sırasında “Bu gazeteciye özel muamele” denilerek katledildiğini söyleyen Meryem Göktepe, şöyle devam etti: 
“Metin, gerçeğin peşinden koşan genç bir gazeteciydi. Aslında adını haykırarak gittiği haberde kendi haberini yapmıştı. O günlerde gazeteciler öldürülürken aslında gerçekler öldürülmek isteniliyordu. Bugün de gazetecilerin gazeteciliği öldürülüyor. Çeşitli nedenlerle ya hapse atılıyor yada para cezalarına çarptırılıyorlar. O günden bugüne değişen bir şey yok.” 


“Katliamların takvim sayfalarına sığmadığı bir dönem”

CHP İstanbul Miletvekili Sezgin Tanrıkulu ise ölümlerin ve katliamların takvim sayfalarına sığmadığı bir dönemde yaşadıklarını, her gün bir ölümü bir katliamı anmak zorunda kaldıklarını söyledi. Tanrıkulu, gazeteciliğin Türkiye’de hangi bedellerle yapıldığını, bugünden 23 yıl öncesine bakarak Metin Göktepe şahsında görebildiklerini vurgulayarak,“Yüzlerce basın şehidimiz var. Metin’in katilleri yakalandı ve yargılandı ama faili meçhul olan onlarca gazeteci cinayetti var. Ve bugün gazeteciler her gün, bir vesileyle yargısız infaz ediliyorlar. Yargı eliyle yargısız infaz ediliyorlar. Böyle bir dönemden geçiyoruz ama bugünler mutlaka ama mutlaka geçecek. Basının özgür olduğu, halkın haber alma hakkın yaşandığı günlere mutlaka geleceğiz” dedi. 
 
“Kalemleri yerde kalmayacak”

Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat da dün gazetecilerin öldürüldüğünü, bugün de gazeteciliğin öldürülmek istenildiği bir dönem yaşadıklarını belirterek,“150’ye aşkın gazeteci tutuklu. Dün de Karşı Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eren Erdem yakında tahliye kararı verildi. Aynı gün yeniden yakalama kararı çıkarıldı. Küçük oğlu babasının tahliye sevincini yaşayamadı. Bu da gazeteciler için ayrı bir üzüntü kaynağı. Aslında biz burada her yıl Metin Göktepe şahsında, basın özgürlü mücadelesine, halkın haber alma halkının mücadelesine bir kez daha sahip çıkıyoruz. Gazetecilik ısrarımızı da dile getiriyoruz. Metin’in ve kaybettiğimiz bütün meslektaşlarımızın kalemini yerde kalmayacağının sözünü bir kez daha vermiş oluyoruz” dedi.
“Metin siyasetler üstü bir gazeteci değildi. Tarafsızlığın da doğru olmadığını düşünüyordu. Halkın tarafındaydı” diyen Evrensel Gazetesi Haber Müdürü Ercüment Akdeniz’de,“Kalemini yerine düşürmeyeceğimize bir kez daha söz veriyoruz. Az sayıda kalan işçi, emekçinin sesi muhalif seslere daha güçlü şekilde sahip çıkma çağrısını yapıyoruz”ifadelerinde bulundu.
 
EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan’da,“Metin Göktepe’nin katledildiği siyasal karanlık koşulların yeniden yaşatıldığı bir süreçte Metin’i anıyoruz. Metin’le birlikte Uğur Mumcu, Hrant Dink şahsında iktidarların baskı rejimine karşı inançla, sabırla mücadele ederken katledilen bütün yitirdiklerimizi anıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Metin’ler eksilmedi

TGS Başkanı Gökhan Durmuş’ta“Metin’in aramızdan alınalı 23 yıl oldu. Bu sürede Türkiye’de gazeteciler için pek bir şey değişmedi. 23 yıl öncede gazeteciler öldürülüyordu, bugün yine de öldürülüyor, tutsak ediliyor, ömür boyu hapislerde kalmak zorunda kalıyorlar. Ama bu 23 yılda gazeteciler için bir şey daha değişmedi. O da gazeteciler arasında gerçeği halka ulaştırma kaygısıyla hareket eden Metin’ler eksilmemesi oldu. Tıpkı Metin Göktepe gibi gazeteciler gerçeği halka ulaştırmak için bedel ödüyorlar, geri adım atmıyorlar. Bundan sonrada bu böyle olacaktır” açıklamasında bulundu.
 
“Çok umutluyuz çünkü..”

DİSK Basın İş Faruk Eren ise,“Sevgili Metin, 23 yıl sonra yanına da pek iç açıcı haberlerle gelmedik. Hakikati anlatanlara yine ağır bir baskı var. Senin yanında olduğum şuan bile meslektaşlarımız adliyelerde ifade veriyorlar. Çok sayıda meslektaşımız hapishanelerde. Ama bu yıl daha çok umutluyuz çünkü hakikati anlatanlardan, gazetecilerden çok korkuyorlar. Akademisyenlerden, avukatlardan, öğrencilerden, işçilerden, kadınlardan yani halktan korkuyorlar. Onların korkusu bizim umudumuzdur. Ve sana bir kez daha söz veriyorum. Bedeli ne olursa olsun, hakikatleri anlatmaya devam edeceğim” ifadelerinde bulundu.

<haber-yatay:1194543>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler