Metan gazından enerji elde edilecek
Çanakkale'de, eski çöp depolama alanında yapılan iyileştirilmenin ardından, yer altında kalan çöplerden çıkan metan gazının enerjiye dönüştürülmesi planlanıyor.
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ''Çanakkale Bölgesel Katı Atık Yönetimi Projesi'' kapsamında, proje yöneticile ve bazı belediye yetkilileriyle Kuruçeşme mevkisindeki eski çöp depolama alanı üzerinde yapılan iyileştirme çalışmalarını inceledi.
Gökhan, burada yaptığı açıklamada, söz konusu alanın kontrolü ve denetiminin 30 yıl süreyle Çanakkale Belediyesine verildiğini söyledi.
Projeyi ''olağanüstü'' olarak değerlendiren Gökhan, bölgenin gelişmekte olan bir yöre olduğunu ve bu projeyle bir havzanın kurtarılmasına çalışıldığına işaret etti.
Gökhan, kırsal alanlarda çöplerin hala doğaya atıldığını ifade ederek, ''Dolayısıyla, bu proje çevre konusunda bilinçlenmeyi de beraberinde getirecektir. İnsanlara çöplerini doğru yere dökmenin yanında ayrıştırma yapmasını da öğreteceğiz. Yeni çöp depolama alanında yaptığımız incelemede, dökülen çöpün 3'te 2'sinin dönüşebilir malzeme olduğunu gördük. Bu çok büyük bir rakam'' dedi.
Çöp depolama alanlarının maksimum süreyle kullanılması gerektiğini vurgulayan Gökhan, ''Bunun da çaresi geri dönüşebilir tüm atıklarımızı ayrıştırıp, depolamaktır. Bu sahaları ne kadar uzun süre kullanabilirsek, bizim için avantajdır. Çünkü bir çöp sahası bulmak ve oluşturmak hiç de kolay değil'' diye konuştu.
Gökhan, üzeri örtülen çöpten ciddi oranda metan gazı çıktığını, bu gazın kullanılması için bölgede bir gaz yakma ünitesi oluşturulduğunu bildirdi.
Bölgede büyük bir gaz potansiyeli bulunduğunu belirten Gökhan, en az 20 yıl tam randımanlı çıkışı olacak gazdan elde edilecek enerjinin yatırımcılar tarafından değerlendirilmesi ve işletilmesi gerektiğini kaydetti.
''Bölge adeta bir hazine''
Proje koordinatörü Yekta Erdem ise, projenin son çeyreğine girmenin mutluluğunu yaşadıklarını bildirdi.
Çöp döküm sahasının kapatılmasını 2 parçaya ayırdıklarını ve büyük parçayı kapattıklarını anlatan Erdem, yaptıkları çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:
''Projeye ilk olarak alanda bulunan çöpü ve toprakları düzeltmekle başladık. Çöpün üzerine ayırıcı tabaka olarak jeotekstil, ardından ise 20 santimetre düzeltme tabakası serdik. Onun üzerine gaz dolaşımını sağlamak için jeokompozit kapladık. Üzerine 1,5 milimetre kalınlığında jeomemran attık. Bundan sonra 80 santimetre toprak serdik. Son katman olarak da 20 santimetre bitkisel toprak attık.''
Erdem, söz konusu çalışmaları tamamladıktan sonra, 2 ay süreyle gazın kalitesini ölçmek için test yaptıklarını, analizler sonucunda gazda yüzde 60 oranında metan gazı oranı saptadıklarını ifade etti.
Çöplerin yaklaşık 30 yıl boyunca metan gazı üretebilme yeteneği bulunduğuna işaret eden Erdem, ''Burası adeta bir hazine. Bölgede artık enerjisi oldukça yüksek bir gazımız mevcut. Bu çöp sahası, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Terzioğlu Yerleşkesi ile bazı sitelere oldukça yakın. Gazdan elde edilecek enerjiyle bazı ihtiyaçlar karşılanabilir'' diye konuştu.
Erdem, şu anda enerjinin boşa harcandığını, bunun yatırıma dönüştürülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
En Çok Okunan Haberler
- İtirafçı Nevzat Bahtiyar'dan sürpriz hamle geldi
- Avrasya tüneli trafiğe kapatıldı!
- Kadınlara cehennem hazırlayanlar
- Nasuh Mahruki'nin tutuklanma gerekçesi belli oldu!
- Cem Garipoğlu soruşturmasında karar!
- Elektronik kelepçeyi kırıp cinayet işledi
- Beşiktaş'tan Talisca açıklaması: 'Karar verilmiştir'
- MSB açıklamasında 'Erdoğan' ayrıntısı
- Albaya verilen ceza belli oldu!
- Teğmenlerin avukatlarından açıklama geldi!