Metal eylemi Ankara’ya ulaştı

Savcılığın bazı işçileri ifadeye çağırdığı Bursa’daki Renault ve TOFAŞ fabrikalarında eylemler sürüyor.

Yayınlanma: 21.05.2015 - 23:59
Abone Ol google-news

Yan sanayi fabrikalarındaki eylemler de devam ediyor. Ankara’daki Türk Traktör fabrikasında da işçiler Bursa’daki direnişe destek vermek amacıyla eyleme başladı.

Bursa’da başlayan ve diğer kentlere de sıçrayan işçi eylemleri devam ediyor. İşverenlerin çatı örgütü olan Türkiye Metal Sanayicileri İşveren Sendikası (MESS) toplam 120 bin işçiyle imzalanan 2014-2017 toplu sözleşmesinin delineceği gerekçesiyle anlaşmaya yanaşmıyor.

TCY 117’den soruşturma

Bunun dışında Renault ve TOFAŞ’taki bazı işçilere de savcılık tarafından tebligat gönderildi. İşverenin suç duyurusu üzerine, işçiler ifadeye çağrıldı. Soruşturmanın Türk Ceza Yasası’nın “iş ve çalışma hürriyetinin ihlali” başlıklı 117. maddesinin, “Cebir veya tehdit kullanarak, işçiyi veya işverenlerini ücretleri azaltıp çoğaltmaya veya evvelce kabul edilenlerden başka koşullar altında anlaşmalar kabulüne zorlayan ya da bir işin durmasına, sona ermesine veya durmanın devamına neden olan kişiye altı aydan üç yıla kadar hapis cezası verilir” hükmü kapsamında gerçekleştirildiği öğrenildi.

Renault ve TOFAŞ’taki işçiler polisin fabrikaya girmesi halinde nasıl bir tavır izleyeceklerini de netleştirdi. İşçilerin aldıkları karara göre, böyle bir müdahale halinde fabrika boşaltılacak. İşçiler, “Polise direnme olmayacak. Fabrika boşaltılacak. Ertesi gün sabah ise bütün vardiyalardaki işçiler fabrikaya gelecek. İçeriye girecek ancak çalışmayacak” bilgisini verdi.

Birleşik Metal-İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci polisin fabrikaları boşaltmaya çalıştığını söyledi. Ekinci, “Eğer polis müdahale ederse eylem daha da alevlenir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler