'MERS virüsü, en çok yaşlılarda görülüyor'
SAÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Karabay, MERS hastalığına bağlı ölüm hızının 50 yaş için yüzde 38, 60 yaş için yüzde 75 olduğunu belirterek, "Altta yatan ciddi hastalığı olanlar, hastalanma ve bulaşmada daha fazla rol oynar" dedi.
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Karabay, gazetecilere yaptığı açıklamada, son günlerde paniğe sebep olan MERS'in viral solunum yolu hastalığı olduğunu söyledi.
Virüsün nereden geldiğini bilemediklerini, hayvansal kaynaklardan olabileceğinin düşünüldüğünü belirten Karabay, Katar, Umman, Mısır ve Suudi Arabistan'da develerde bulunduğuna dikkati çekti.
Karabay, virüsün temas yoluyla bulaştığını, o nedenle hastanelerde diğer hastalara yayılma olasılığının bulunduğunu ifade ederek, kişiden kişiye nasıl yayıldığını anlamak için birçok ülkede yapılan olgu kümeleri araştırmalarının sonucunu beklediklerini anlattı.
MERS enfeksiyonu olan kişilerde ağır akut solunum yolu hastalığı bulgularının olabileceğine işaret eden Karabay, "Hastalarda ateş, öksürük, nefes darlığı ve bazı hastalarda ishal, bulantı ve kusma gibi gastrointestinal semptomlar görülebilir" dedi.
Hastalığa bağlı ölüm, yaşlılarda daha çok
Prof. Dr. Karabay, MERS enfeksiyonu hastalığının yüzde 30'unun ölümle sonuçlandığını dile getirerek, sözlerine şöyle devam etti: "Ancak ölen insanların çoğunda altta yatan sağlık sorunu saptanmıştır. Ayrıca, ölüm görülme riski yaşla doğru orantılıdır. Hastalığa bağlı ölüm hızı, 50 yaş için yüzde 38 iken, 60 yaş için yüzde 75'tir. Altta yatan ciddi hastalığı olanlar, hastalanma ve bulaşmada daha fazla rol oynar. Öncesinde ciddi hastalığı olanlar, bağışıklık sistemleri zayıflamış olan kişiler, diyabet, kanser ve kronik akciğer, kalp ve böbrek hastalığı olanlarda hastalık şiddetli geçebilir. 16 Ekim itibarıyla dünya genelinde 877 vaka saptanmış ve 317 ölüm bildirilmiştir."
MERS olan biriyle yakın temas olması halinde mutlaka hastaneye başvurulması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Karabay, tedavi için lisanslı aşı olmadığını belirtti.
Karabay, MERS enfeksiyonu şüphesi taşıyanların mutlaka izole edilmesi gerektiğini anımsatarak, sağlık personelinin de kişisel bariyer koruma önlemlerine uyması gerektiğini kaydetti.
En Çok Okunan Haberler
- Futbolda pis kokular yükseliyor
- TÜPRAŞ'ta patlama: 12 kişi yaralandı
- Son seçim anketinde çarpıcı sonuç!
- 'Erdoğan bize göre tek seçenektir'
- CHP’de çelişen başkanlara uyarı
- Hekimlerin istifaları hızlandı
- 'Erdoğan ömür boyu Cumhurbaşkanı olacak diye...'
- 'Atatürk ile Cumhuriyet ile bayrak ile...'
- Beyoğlu'ndaki cinsel saldırı dehşetinde yeni gelişme
- Napoli'den Galatasaray'a Osimhen yanıtı!