Merkezden enflasyon itirafı
Ekonomistlerle bir araya gelen Başcı, hedeften epey uzaklaşmış enflasyon için gıdadaki yüksek seyrin iyileşmeyi geçiktirdiği görüşünde.
Küresel emtia fiyatlarındaki düşüşün, enflasyonda yukarı yönlü riskleri sınırlayabileceğini uman Merkez’e bir darbe de ülkede yaşanan kuraklıktan geldi. Pek çok cephede birden savaşan Merkez Bankası’nın, hükümetin yıl sonu enflasyon hedefini tutturmasında epey zorlanacağı artık kesinlik kazanmış oldu. Dün Ankara’da ekonomistlerle bireye gelen ve ‘İktisadi Görünüm ve Para Politikası’ konulu bir sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başcı’nın dillendirdikleri enflasyon konusunda bir itiraf niteliğinde idi.
Zira birinci önceliğini fiyat istikrarı olarak belirleyen Merkez Bankası, yıl sonuna yaklaşılan bugünlerde enflasyon konusunda artık yapılabilecek pek birşey kalmadığını da ortaya koyan bir tablo sundu. ‘Genel enflasyon ve çekirdek enflasyonun yüksek seviyelerde’ seyrettiği dillendirilen sunumda dikkat çeken başlıklar arasında; gıda fiyatlarındaki yüksek seyirin enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirmekte olduğu, ancak bununla birlikte küresel olarak düşen emtia fiyatlarının enflasyon üzerindeki yukarı yönlü riskleri sınırlayabileceği değerlendirildi.
Dünkü sunumu değerlendiren uzmanlara göre ise bu öngörü yıl sonu hedefleri açısından oldukça uzak. “Küresel olarak emtia fiyatları düşse bile bunun bize etkisi oldukça sınırlı olacaktır” diyen Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu’na göre, enflasyonda yaşanan yüzde 100’lük sapmanın giderilmesi oldukça zor görünüyor. Durum böyle olunca da başta kamu çalışanları ve emekli aylıklarına yapılacak artışlar olmak üzere pek çok düzenleme, yurttaşta büyük bir mağduriyete yol açıyor. Ülkede yaşanan kuraklık ve don ile gündeme gelen gıda fiyatlarındaki yüksek seyir de Merkez’in elini zayıflatan en önemli noktalardan birini oluşturuyor.
İkinci çeyrekte yavaşlama var
Dünkü toplantıda dikkat çekilen noktalar gelince... Onları şöyle özetlemek mümkün:
* Sıkı para politikası duruşu ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyrediyor.
* Zayıflayan küresel talebe rağmen ihracat dengeli büyümeyi destekliyor.
* Yılın başında alınan makroihtiyati önlemlerin ve para politikasındaki sıkı duruş, çekirdek enflasyon üzerinde olumlu etkiler yaratıyor.
* Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecek.
* Zayıf seyreden tüketici güveni, yatırım eğilimi ve istihdam nedeniyle iktisadi faaliyet yılın ikinci çeyreğinde yavaşladı.
*Cari açıktaki düşüş eğilimi sürüyor.
* AB ülkeleri talebi ihracat artışına önemli katkıda bulunuyor ve AB’nin ihracat pazarındaki payı artıyor.
* Dış finansmanın kalitesi iyileşiyor.
* Genel enflasyon ve çekirdek enflasyonun yüksek seviyelerde seyrediyor.
* Son yılda döviz kuru geçişkenliği ve kısmen enflasyon beklentilerindeki bozulma enflasyonun bu seyrinde belirleyici oldu.
* Birikimli döviz kuru gelişmelerinin yıllık enflasyon üzerindeki olumsuz etkisi kademeli olarak azalmakta ancak son dönemde gıda fiyatlarındaki yüksek seyir enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktiriyor.
* Ocak 2014’ten itibaren TCMB likidite politikasında sıkılaştırma eğilimini koruyor.
* Türk Lirası gelişmekte olan ülke para birimlerine kıyasla olumlu performans gösterdi.
* İma edilen döviz kuru oynaklığı da bir miktar iyileşti.
* Toplam kredi büyümesi yılbaşından bu yana tarihsel ortalamasının altında seyrediyor.
En Çok Okunan Haberler
- 'Ben o gün tecavüze uğramadım diye...'
- MSB'den açıklama geldi
- İmamoğlu'ndan Bakan Tekin'e sert tepki
- Saat verildi, sayı istendi
- TCMB ve TBB'den açıklama
- Bakanlığın web sitesinde farklı çıktı!
- İstanbul'da sahilde 2 ceset bulundu
- S Sport'tan yayınları durdurma kararı!
- Ancelotti'nin Arda Güler tepkisi dikkat çekti!
- Ardahan'da kayyum atanan Muhtar Cumhuriyet'e konuştu: