Merkez Bankası'ndan faiz kararı (23.08.2016)
Merkez Bankası, faiz koridorunun üst bandını %8,75'ten %8,50'ye indirdi. Alınan bu karar Merkez Bankası'ndan bu yıl içinde aldığı altıncı faiz indirimi oldu.
Merkez Bankası Ağustos toplantısında beklentiler dahilinde faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faizinde 25 baz puanlık indirime giderken, alt bant ve gösterge faizlerini sabit tuttu.
Böylece Merkez Bankası politika faizini yüzde 7,5, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizini yüzde 7,25 seviyesinde korurken, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizi yüzde 8,50 seviyesine indirdi.
15 TEMMUZ VURGUSU
Bu yıl üst üste yapılan altı indirimle üst bantta yapılan indirimlerin toplamı 225 baz puana ulaştı.
Bankadan yapılan açıklamada karara ilişkin şu ifadeler yer aldı:
"Temmuz ayı ortasında yaşanan yurt içi gelişmelerin piyasalar üzerindeki olumsuz etkisi, küresel risk iştahındaki artış ve alınan tedbirler sayesinde büyük ölçüde geri alınmıştır.
Ayrıca, sıkı para politikası duruşu, temkinli makroihtiyati politika çerçevesi ve 2015 yılı Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılması ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırmıştır.
Bu doğrultuda Kurul, para politikası etkinliğine sağladığı katkı da dikkate alınarak, sadeleşme yönünde ölçülü ve temkinli bir adım atılmasına karar vermiştir."
Ağustos'ta açıkladığı sadeleşme programı çerçevesinde Mart ayında üst bant faiz indirimlerine başlayan Merkez Bankası, 15 Temmuz'da yaşanan başarısız darbe girişiminin piyasalarda yarattığı sert reaksiyona rağmen, 4 gün sonra yaptığı Temmuz toplantısında da koridorun üst bandında indirimlere devam etmişti.
TURİZM ETKİSİ
Açıklamada turizmde yaşanan sıkıntılara da vurgu yapıldı.
Metinde, "Turizm sektöründeki gelişmelerin cari denge üzerinde kısa süreli olumsuz bir etki yapması beklenmekle beraber, dış ticaret hadlerindeki gelişmelerin gecikmeli etkileri ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir" ifadesine yer verildi.
Ayrıca, "İç talep bir miktar yavaşlamakla birlikte büyümeye pozitif katkı verirken, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir" denildi.
ENFLASYON BEKLENTİLERİ
Enflasyon tarafında ise Merkez Bankası gıda enflasyonunda bir toparlanma beklediğini belirtti:
"Son aylarda belirgin artışlar gösteren işlenmemiş gıda fiyatlarının kısa vadede aşağı yönlü düzeltme yapabileceği öngörülmektedir. Çekirdek enflasyonun ise kademeli düşüşünü sürdürmesi beklenmektedir. Bununla birlikte, enflasyon görünümüne dair gelişmeler likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir."
Banka, önümüzdeki dönemde de para politikası kararlarının enflasyon görünümüne bağlı olacağına yönelik açıklamasını yineledi.
En Çok Okunan Haberler
- 250 bin TL'nin getirisi ne kadar?
- İstanbul'da aile katliamı
- İktidarın '25 Kasım' korkusu
- İstanbul'un 7 ilçesinde yarın su kesintisi uygulanacak
- AKP sayesinde bu düş de gerçek oldu!
- Akalın'dan İYİ Parti'yi karıştıracak açıklama
- Hedefteki teğmenlerle ilgili yeni gelişme!
- Gökçek döneminde belediyeden geçen karar pes dedirtti!
- Türk ordusunun Kubilaysızlaştırılması
- İmamoğlu'ndan, Tekin'e 'belgeli' kreş yanıtı