Merkel: Güçler ayrılığının ne kadar önemli olduğunun farkında olunmasını istiyoruz
Yıldırım ve Merkel ortak basın toplantısında konuştu. Merkel konuşmasında güçler ayrılığı konusunu vurguladı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Ankara'da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmesi ve TBMM ziyaretinin ardından Başbakan Binali Yıldırım ile bir araya geldi. Merkel konuışmasında güçler ayrılığının önemine vurgu yaptı.
Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen liderlerin konuşmasının ana ekseni 15 Temmuz darbe girişimi oldu. "İntikam duygusuyla hareket etmeyeceğiz" diyen Başbakan Binali Yıldırım, "Darbeciler hukuk içerisinde hak ettikleri cezayı bulacaklardır" dedi. İnsan hakları ve yargı bağımsızlığı vurgusu yapan Merkel'in, Erdoğan ile düenlediği basın toplantısında kullandığı "İslamcı terör" ifadesini yinelemesi dikkat çekti.
Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasından başlıklar şöyle:
"Başta ekonomi olmak üzere ilişkilerin geliştirilmesini konuştuk . OHAL çerçevesinde darbecilerin sebep oldukları tahribatları, toplumsal tahribatı ortadan kaldırmak için bir takım önlemler aldık. Bunları konuştuk. Hukukun içinde hak ettikleri cezayı bulacaklardır. Dünya demokrasi tarihinde belki örneği olmayan ülkesini savunan şehit ve gazilerimizin topyekün milletimizin karşı koymasını görüyoruz. Burada uygulamalrla ilgili zaman zaman şikayetler kulağımıza geliyor.
Haklarında şikayet olanlar hakkında OHAL olmasına karşın yargıya taşıma imkanı getirdik. FETÖ ile mücadelede Almanya'nın daha fazla desteğine ihtiyacımız var. Gelecek bir zaman içerisinde bütün Avrupa için büyük bir tehdit olabilir. DAEŞ'le mücadelede Almanya'nın desteği önemlidir, tagkdir ve teşekkür ediyoruz. Avrupa'nın güvenliği Türkiye'den geçiyor. Türkiye hem göçler bakımından hem de terör tehdidi bakımından engelleyen, kaynağında durduran ülke konumunda. Bu konuları da ele aldık. Köklü ilişkilerinin olduğu ülke Almanya."
Almanya Başnakanı Angela Merkel'in konuşmasından başlıklar şöyle:
"Bu kadar detaylı bir görüşmede bulunabildiğimiz için mutlu oldum. TBMM’yi gezerken darbe girişiminin yaşattığı tahribatın izlerini görme fırsatı buldum. Halkın demokrasi için nasıl siper olduğunu da gördüm. İslamcı terörü ele aldık. Sayın Cumhurbaşkanına da söyledim, burada Müslümanlara karşı herhangi bir şüphecilik değil, bu insanlar insan hayatını yok edip demokrasiyi ortadan kaldırmak istiyorlar. Bu mücadelede birlikteyiz.
TBMM'yi gezerken darbe teşebbüsünün yarattığı tahribatı gözlemleme fırsatım oldu. Basın özgürlüğünün, güçler ayrılığının ne kadar önemli olduğunun farkında olunmasını istiyoruz. Cumhrubaşkanı'na da söyledm, Müslümanlara karşı bir önyargı değil bu, teröre karşı birlikte mücadele ediyoruz. Almanya'da PKK terör örgütü olarak kabul edilmekte. Diğer bir sorunu ele aldık. Suriyeli mülteci konusu. İki taraf içinde anlaşmanın canlı tutulması gerekiyor. Türkiye'nin beklediği gibi hızlı akmasa bile 2 milyondan fazlası harcandı. Almanya yine mülteci kabul etmeye devam edecek. Turizm konusunu da konuştuk. Ekonomik iş birliğimizi nasıl sağlamlaştıracağımızı konuştuk. Gülen hareketi ile sıkıntılar olduğunda kanıtlar olduğunda emniyet teşkilatlarımız işbirliği yapmalı.
Kıbrıs'ı konuştuk. Müzakere sürecinin hızlandırılması gerektiğibni konuştuk. Tüm Avrupa için önemli bir konu bu. Siyasi gelişmeleri ele aldık Kalıcı çözümlerin bulunması gerekiyor. Hassas da olsa bu bölgede barıkş olabilir. Birbirimizin tutumlarını bilmeliyiz. Terörle mücadele yasalarının değiştirilmesi gerekir. Vize muafiyeti için."
Soru-Cevap
- Geçtiğimiz yıl mart ayında çeşitli anlaşmalar imzalandı. Geri kabul anlaşmaları ve Türkiye’nin vize muafiyetinin de olduğu. Ben bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak ne zaman AB’ye vizesiz seyahat edebileceğim?
Merkel: Bu yolda çok şey başardık. İlerlemeler oldu. Fakat hala üzerinde çalışılması gereken konular var. Örneğin terörle mücadele yasalarının değiştirilmesi. Bu konuda yoğun görüşmeler var.
Yıldırım: Bu çok kapsamlı bir anlaşma. Sadece terörle ilgili değil. Bunların bir kısmı iyi çalışıyor, bir kısmı istediğimiz gibi çalışmıyor. Biz yapılması gereken işlerin çoğunu yaptık aslında. Ama kalan 5 madde var. O 5 maddenin de sadece bir tanesi var terörle mücadele o da. Prensip olarak teröre en çok muhatap olan ve çetin bir mücadele yapan ülke olarak terörle mücadelemizin bölgeyi sıkıntıya sokmayacak bir şekilde ele alınması, hatta bunun Avrupa Komisyonu’nda faydalı olacağını önerdik. Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Ümit ederim ki kısa zaman içerisinde mesafe alırız.
En Çok Okunan Haberler
- İşte en yüksek faiz veren bankalar...
- Teğmene çirkin saldırıda yeni gelişme!
- Enes'in cezaevi konuşmaları ortaya çıktı
- Nevzat Bahtiyar'ın oğlu ilk kez konuştu
- İmamoğlu'ndan Bakan Tunç'a sert yanıt
- Muazzez İlmiye Çığ’ın ardında bıraktığı ‘karanlık iddia’
- Özel'den dikkat çeken Kılıçdaroğlu kararı
- 'Bedeli çok ama çok ağır olur'
- Cemal Enginyurt'tan Cumhuriyet'e ilk açıklama!
- Tutuklu hemşire: İlaçlar ziyan olmasın diye satıyorduk