Menemenli çiftçi: Prim 1.25 olsun

Menemen ve Türkiye ekonomisinin en önemli tarım ürünü pamuk ile ilgili üreticiler bu sene için kilogram başına 1.25 tl prim bekliyor. 2018 yılında açıklanan 0.80 tl primin bu sene için çok az olacağını ifade eden üreticiler, rakamın 1 liranın üzerinde olmasını, hatta 1.25 tl beklentisi içinde olduklarını söylediler.

Menemenli çiftçi: Prim 1.25 olsun
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.07.2019 - 00:08

Bölgemizin en büyük zenginliği olan pamuğun, Menemen’de 120 bin dönüm arazide üretiminin yapıldığını söyleyen Menemen Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Süsoy, “Geçen yıl bölgemizde 56 bin ton pamuk üretimi gerçekleşti. Türkiye geneline baktığımızda ülkemizin dört milyon ton pamuk üretme kapasitesi varken üretilen pamuk 850-950 bin ton arasında. Sadece tekstil sektörünün 1.5 milyon ton pamuğa ihtiyacı varken 950 bin ton civarı üretim yapmak bizi ithalata mecbur kılıyor” dedi.

Menemen Ziraat Odası Başkanı Metin Karagöl ise “Mazot, gübre ve ilaç fiyatları maalesef çok yüksek. Bu anlamda prim, üretici için çok önemli. Bu sene daha açıklanmadı fakat destekleme primini biz bir liranın üstünde bekliyoruz. Yetiştirmesi çok meşakkatli ve zorlu bir ürün pamuk, aynı zamanda pahalı bir iş. O sebeple prim rakamı bir an önce açıklanırsa üretici de önünü görebilir” dedi.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Şeref İyiuyarlar da pamuk üreticilerinin bir hayli karamsar olduğunu söyledi. İyiuyarlar, “Çok acil pamuğun priminin açıklanması ve prim bedelinin kilogramının 1.25 TL olması lazım. Çiftçi ekim ayında hasadın ardından bir sonraki yılın dikiminde hazırlanacak. Bizim bölgemiz pamuğun haricinde ekim yapamıyor. Yöre halkının geçim kaynağı bu olduğu için, bu sıkıntıların bir an önce giderilmesi gerekiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler