Menemen'de taş ocağı tepkisi: Karagöl'e dokunma!

Menemen'in Ayvacık Mahallesi'ndeki ÇED bilgilendirme toplantısına katılan halk, taş ocağını istemediklerini, ormanlara dokunulmaması için görüşlerini dile getirdi.

Menemen'de taş ocağı tepkisi: Karagöl'e dokunma!
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.12.2019 - 09:18

İzmir'in akciğerleri olan Karagöl'de taş ocağı açma girişimlerini mahkemeler defalarca durdurdu ancak girişimler durmak bilmiyor. İzmir Valiliği'nin ‘ÇED gerekli değildir’diyerek ormanın içine kurulmasına izin verdiği Roge İnşaat'ın taş ocağı girişimini mahkeme durdurdu, ancak bu defa da 'ÇED gereklidir' kararı doğrultusunda bölge halkına bilgilendirme yapıldı.Menemen'in Ayvacık Mahallesi'ndeki ÇED bilgilendirme toplantısına katılan halk, taş ocağını istemediklerini, ormanlara dokunulmaması için görüşlerini dile getirdi. 

Koruma altındaki Karagöl Tabiat Parkı içinde ve göle yaklaşık bin 500 metre uzaklıkta orman içinde kurulması planlanan taş kırma ve eleme tesisi için 2005'den beri bir çok firma girişimde bulundu. Karagöl ve Yamanlar ormanlık bölgesinde taş ocağı açma girişimleri, emsal mahkeme ve Danıştay kararına rağmen devam ediyor. En son girişimde bulunan R.G inşaat şirketine Valilik tarafından verilen ÇED gerekli değildir kararı yine mahkeme tarafından durdurulmuştu. Bunun üzerine şirket yeni bir ÇED dosyası hazırladı. ÇED gereklidir kararı gereği bölge halkını bilgilendirme toplantısı yapıldı. Şirket yetkilisi bir jeoloji mühendisi, patlatmayla elde edecekleri taşları kapalı bir ortamda kırarak taş ve kum elde edeceklerini, bölgede yaşayan canlılara patlatmadan önce haber vereceklerini iddia etti. 85 yıl işletme izni isteyen şirket, yıllık bir milyon ton malzeme işleyecek.

Menemen'in Ayvacık Köyü'nde gerçekleşen ÇED bilgilendirme toplantısına katılan bölge halkı ve Menemen Çevre Platformu avukatları ve üyeleri Çevre Bakanlığı ve Valilik görevlilerinden oluşan heyete, taş ocaklarının neden açılmaması gerektiğini örneklerle anlattı. Proje alanı orman alanı olup çok yakınında köyler mevcuttur. İzmir 'in içme suyu için planlanan Değirmendere içme suyu Barajı koruma alanındadır. Karagöl Tabiat parkına 1540 metre yakınlıktadır. Çok sayıda akar dere ve yeraltı suyu akiferleri mevcuttur.  Endemik flora ve fauna alanıdır. Faaliyette kullanılacak Dinamit- ANFO. sonucunda, bölge cehenneme dönecek , halk ve çevre sağlığı, bölge ekonomisi zarar görecektir. Ayrıca, Anayasa hükümleri gereğince Yargı kararlarının uygulanması da bir zorunluluktur. Kamu yararına,ÇED sürecine itirazlarımız dikkate alınarak,ÇED izninin verilmemesini talep ederiz." 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler