MEB’in 'şaibeli' mülakatları Meclis gündeminde: “Rize’de 26 kişilik kadronun 25’i, Eğitim Bir Sen’e”

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, Milli Eğitim Bakanlığı 2017 yılı yönetici görevlendirme mülakatlarına ilişkin şaibe ve torpil iddialarını Meclis’e taşıdı. Adıgüzel, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde “Mülakatların tamamına yakınında yandaş sendika üyelerinin başarılı olması tesadüf mü?” diye sordu.

MEB’in 'şaibeli' mülakatları Meclis gündeminde: “Rize’de 26 kişilik kadronun 25’i, Eğitim Bir Sen’e”
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.08.2017 - 11:59

 

Adıgüzel, “Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği” kapsamında yapılan 2017 yılı yönetici görevlendirme mülakat sonuçlarının açıklanması ile okul müdür ve müdür yardımcılarının seçildiği mülakat listelerinde yer alan kişilerin neredeyse tamamının iktidara yakın sendikalardan seçilmesine tepki gösterdi.

Adıgüzel, “İktidara rağmen var olma mücadelesi veren başta Eğitim-Sen ve Eğitim İş gibi iktidara muhalif sendikalara üye olan öğretmenler eğitimciler cezalandırılıyor, yandaşlar ise ödüllendiriliyor. Danıştay’ın iptal kararına rağmen, MEB eğitim yöneticilerinin belirlenmesi sürecinde liyakat ilkesini bir tarafa bırakan mülakat uygulamasında ısrar ediyor. MEB, Danıştay kararına neden uymuyor? Uymuyor çünkü, MEB ‘yandaş’ eğitim yöneticileri ile birlikte laik-bilimsel eğitim karşıtı politikalarını daha rahat hayata geçirmenin peşinde” ifadelerini kullandı.

“Daha Önceki Yıllarda Açıklanan Listeler Bu Yıl Neden Açıklanmıyor?”

Geçmiş yıllarda yayımlanan yönetici görevlendirme mülakat sonuç listelerinin bu yıl yayımlanmamasına dikkat çeken Adıgüzel, “Mülakat sonuçlarının, çeşitli bahanelelerle liste olarak yayımlanmaması, yöneticilerin liyakate göre değil, siyasi görüş ve sendikal aidiyetlerine göre belirlendiğinin ispatıdır” dedi.

“Rize’de 26 Kişilik Kadronun 25’i, Eğitim Bir Sen’e”

Adıgüzel, ayrıca medyaya ve kamuoyuna yansıyan, başta Eğitim-Sen, Eğitim-İş olmak üzere diğer sendikalar tarafından listelere ilişkin dile getirilen bilgileri şöyle sıraladı:

Rize’de yapılan sözlü mülakat sonucunda; 26 kişilik okul müdürü ve müdür yardımcılığı kadrolarına 25 Eğitim Bir Sen üyesi, 1 Türk Eğitim-Sen üyesi yerleştirildi.

Bursa Osmangazi ilçesinde sözlü mülakata 78 aday girmişken; 23 olan okul müdürü ve müdür yardımcılığı kadrolarına yerleştirme puan sıralamasında ilk 37 kişi Eğitim Bir Senli.

Bursa Yıldırım ilçesinde sözlü mülakata 55 aday girmişken; 22 olan okul müdürü ve müdür yardımcılığı kadrolarına yerleştirme puan sıralamasında ilk 31 kişi arasında 1 farklı sendika üyesi ve 1 sendikasız aday bulunuyor. Kalanları tamamı Eğitim Bir Senli.

İstanbul Silivri ilçesinde sözlü mülakat yapılmadan bir sendikanın, henüz kişiler mülakata girmeden eline geçen ‘kazanan’ listesinin eline geçerek noterden tasdik ettirdiklerini ve sonuçlar açıklandığında aynı listenin ‘kazanan’ listesi olduğu bilgisi belgeyle ispatlandı. Buna göre, noter belgesi 30 Haziran 2017 tarihli, mülakat sonuçlarının açıklandığı tarih ise 24 Temmuz 2017.

Adıgüzel, soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

1- Danıştay’ın iptal kararına rağmen, MEB’in eğitim yöneticilerinin belirlenmesi ve atanması sürecinde liyakat ilkesini bir tarafa bırakan mülakat uygulamasında ısrar etmesinin gerekçesi nedir? Bu gerekçe, MEB’in “yandaş” eğitim yöneticileri ile birlikte laik-bilimsel eğitim karşıtı politikalarını daha rahat hayata geçirme hedefi ile ilişkili midir?

2- Mülakatlar sonucunda başarılı olan yöneticilerin üye oldukları sendikalara göre dağılımı nasıldır? “Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği” kapsamında yapılan mülakatlarda, ifade edildiği üzere hükümete yakın “yandaş” sendika üyelerinin yüzde 90’ının başarılı olması tesadüf müdür?

3- Mülakat komisyonlarında yer alan kişilerin keyfi olarak soru sorup sormadığı, yanlı davranıp davranmadığı nasıl belirlenmiştir?

4- Gerçekleştirilen mülakatlar ne şekilde kayıt altına alınmıştır? Mülakatlarda adaylara sorulan sorularda esas alınan belli bir kriter var mıdır? Bunları kamuoyu ile paylaşmayı düşünüyor musunuz?
5- Geçmiş yıllarda yayımlanan yönetici atama mülakat sonuç listelerinin bu yıl yayımlanmamasının gerekçesi nedir?

6- Eğitim yöneticisi adaylarının, mülakatlara ilişkin itirazlarını adaylara puan veren aynı komisyon tarafından değerlendirilecek olması mülakatlara ilişkin “şaibe” iddialarını güçlendirmektedir. Bu kapsamda, İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından yapılan itirazlara ilişkin ayrı bir komisyon kurulması düşünülmekte midir?

7- MEB, bundan sonraki süreçte mülakatlara ilişkin Danıştay kararına uyup, mülakatları kaldırmaya yönelik herhangi bir adım atmayı planlamakta mıdır?
8- Son yıllarda, sözlü mülakat ile ataması yapılan öğretmenlerin üye oldukları sendikalara göre dağılımı nasıldır?

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler