Matematikten simit aldı

‘Ben rakamları yaşayarak konuşuyorum’ diyen Başbakan’ın simidin fiyatından haberi olmadığı anlaşıldı. Erdoğan’a göre göre bir çay bir simidin ücreti 1 lira.

Yayınlanma: 11.12.2013 - 21:20
Abone Ol google-news

TBMM Genel Kurulu’nda bütçe konuşmalarında çay-simit hesabı yapan Başbakan Tayyip Erdoğan 1.4 TL’ye çıkan simidin fiyatını 1 TL’ye indirirken çayı da bedava yaptı. Erdoğan, 5 kişilik bir ailenin bir ay boyunca 450 TL’ye her öğün çay-simit alabileceğini savundu. Son zammın ardından simidin fiyatı 1.4 TL olurken, bir bardak çay da ortalama 1 TL’ye satılıyor. Bu durumda 5 kişilik bir ailenin her öğün çay-simit alabilmesi için 450 TL değil 1080 TL harcama yapması gerekiyor.

TBMM’de kavgayla başlayan bütçe görüşmelerinde önceki gün konuşan Başbakan Erdoğan, AKP iktidarının ekonomideki başarısını anlatırken garip bir simit hesabı yaptı. Erdoğan, 2002’de asgari ücretin 184 TL olduğunu belirterek, 5 kişilik bir ailenin günde 3 öğün çay ve simitle geçinmesi durumunda 270 TL’ye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Erdoğan bugün bu hesabın yapıldığında 5 kişilik bir ailenin 3 öğün çay ve simit tüketmesi durumunda ihtiyacı olan miktarın 450 TL olduğunu ifade etti. Erdoğan, “11 yıl önce asgari ücret çay ve simide yetmezken bugün neredeyse asgari ücretin yarısı yetiyor” diye konuştu. Erdoğan, çay-simit hesabına gelen tepkiler üzerine de “Ben rakamları yaşayarak konuşuyorum” dedi.

Erdoğan’ın Meclis kürsüsünden açıkladığı çay-simit hesabı ise Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere Türkiye’nin neredeyse bütün şehirlerindeki çay-simit ücretleriyle çelişiyor. Erdoğan’a göre 5 kişilik ailenin 3 öğün boyunca çay-simitle bir ay geçinmesi durumunda söz konusu ailenin günlük 15 TL harcama yapması gerekiyor. Bu durumda 5 kişinin 3 öğünden toplam 15 kere simit-çay alması durumunda bir simit-çayın ücreti de 1 TL’ye geliyor.

 

Çarşıda çay-simit 2.4 TL

Erdoğan, bir simit bir çayı toplam 1 TL olarak yansıtırken, İstanbul’da yaklaşık 2 hafta önce gelen zammın ardından simit ücreti 1 TL’den 1.4 TL’ye çıkmış, vatandaşlardan gelen tepkilerin ardından bazı yerler eski ücrete dönmüştü. Buna göre zamlı simit fiyatının 1.4 TL, bir bardak çayın da en az ortalama 1 TL olduğu dikkate alındığında, çay-simit hesabı zamlı olarak 2.4 TL, zamsız olarak 2 TL olarak hesaplanıyor.

Çarşıda satılan çay-simidin gerçek fiyatlarına göre yapılan hesaplamada, 5 kişilik bir ailenin bir ay boyunca 3 öğün çay-simitle geçinmesi durumunda tam 1080 TL harcama yapması gerekiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler