Marmara’ya zehir akıyor

İstanbul’da yıllık 1 milyar m3’lük kent atık suyunun dörtte üçü çok yetersiz olan ön arıtma ile Marmara’ya deşarj ediliyor. Marmara’ya bir darbe de yarısı arıtılmayan imalat sanayi atık suyundan geliyor.

Marmara’ya zehir akıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.12.2017 - 18:40

İstanbul Tuzla’da atık su kolektör hattına kaçak olarak deşarj edilen kimyasal atıklar büyük paniğe neden olurken, Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İstanbul’da kent atık suyunun sadece yüzde 25-30’luk kısmının ileri biyolojik arıtma tesislerinde arıtıldığını, geri kalanın sadece yüzde 10’luk verimle çalışan ön arıtma sistemlerinden geçirildikten sonra Marmara Denizi’ne deşarj edildiğini bildirdi.

Dörtte biri arıtılıyor

Cumhuriyet’e konuşan ÇMO İstanbul Şubesi Su ve Atıksu Komisyonu Başkanı Selahattin Beyaz, İstanbul’da günde yaklaşık 3 milyon yılda ise 1 milyar m3’lük atık su oluştuğunu ancak bunun sadece dörtte birinin ileri biyolojik arıtmaya tabi tutulduğunu dile getirdi. Geri kalan dörtte üçlük atık su için uygulanan ve yüzde 10 arıtma verimi ile çalışan ön arıtma tesislerinin yetersiz olduğunu belirten Beyaz, bu durumun Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve İstanbul derelerinde büyük ekolojik tahribata neden olduğunu söyledi. “İleri biyolojik arıtma olarak tanımlanan; karbon, azot, fosfor arıtımına yönelik ileri arıtma sistemleri sayısının azlığından” yakınan Beyaz, “Alıcı ortamlardaki doğal oksijen miktarı azalmakta, canlı popülasyonu değişmekte, oksijensiz ortamlar meydana gelerek alıcı ortamlarda yaşayan canlı ve insan sağlığına olumsuz etki etmektedir” ifadelerini kullandı.

Sanayi atık suyun yarısı arıtılmıyor

Kent atık suyu dışında imalat sanayi atık su verileri de denizler ve derelerin nasıl büyük bir kirliliğe maruz kaldığını gösteriyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) önceki gün açıkladığı İmalat Sanayi Su, Atık Su ve Atık İstatistikleri’ne göre, 2016’da 1.9 milyar m3’lük atık suyun yüzde 80’i denize deşarj edilirken arıtma oranı yüzde 56’da kaldı. Deşarj edilen atıksuyun yüzde 79.3’ünün soğutma suyu olduğu tespit edildi. Deşarj edilen 1.5 milyar m3 soğutma suyunun 31 milyon m3’ü arıtılırken, soğutma suyu haricinde deşarj edilen 393 milyon m3 atık suyun ise yüzde 56’sı arıtıldı. Yani 172 milyon m3 atık su hiç arıtılmadan denizlere ve derelere deşarj edildi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon