Marmara Denizi can çekişiyor
Deniz Temiz Derneği /TURMEPA, Marmara'nın maviliğini yitirip hızla yeşile döndüğüne dikkat çekerek "Marmara Denizi'nde oksijen değeri yer yer sıfıra yaklaştı. Doğu Marmara'nın dibi organik çamurla kaplandı. Marmara'nın ekonomik değeri olan 124 balık türü son 40 yılda yok oldu" uyarılarında bulundu.
2010 yılını “Karadeniz Yılı” ilan eden Deniz Temiz Derneği bu yıl da Marmara Denizi’nin durumuna dikkat çekmek için harekete geçti. Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan M. Yaramancı “Marmara’nın sonu için 12’ye 5 kaldı” ifadesiyle durumun ciddiyetine dikkat çekerek belediyelerin, sanayi ve turistik tesislerin bir an önce ileri biyolojik arıtma tesisi yaptırmalarını veya mevcut olanları tam kapasite ile çalıştırmalarını istedi.
Siyasi otoritenin, durumun vahametinin farkında olduğunu, İSKİ’nin samimi bir çaba gösterdiğini belirten Yaramancı, “Ancak mevcut tempo bu sorunu çözmeye yeterli değil, tempoyu hızlandırmak ile ilgili üst otorite, yani hükümet inisiyatifi ele almak zorunda” dedi. Bu konuda yurttaşlara da sorumluluk düştüğünü ifade eden Yaramancı, “Oy verirken siyasi iradeden çevreye öncelik vermesini talep edin” çağrısı yaptı.
Son dönemde Karadeniz’de 26 balığın nesli tükendi. Marmara’da ekonomik değeri olan 124 balık türü yok oldu. Ege ve Akdeniz’deki balık varlığı hızla azalıyor. Denizlerdeki kirliliğin yüzde 80’i karadan ve insan kaynaklı. Karasal kirliliğin temel kaynakları sanayi tesisleri, turistik işletmeler ve belediyeler. Sanayide kullanılan suyun yüzde 81’i yani organize sanayi bölgelerinde yılda 40 milyon metreküp tehlikeli atık su arıtılmadan doğaya bırakılıyor. Turistik işletmelerin çoğunun arıtma tesisi bulunmuyor, olanlar da çalıştırmıyor.
Denize kıyısı olan belediyelerin yüzde 86’sının arıtma tesisi bulunmuyor. 804 belediyenin kanalizasyon şebekesi yok. 1.257 kıyı belediyesinin sadece 124’ünde arıtma tesisi var. 1.133 kıyı belediyesi ise kirli sularını arıtmadan denize boşaltıyor. Kıyı belediyelerin yüzde 32’sinin kanalizasyon şebekesi dahi yok. İstanbul’da bulunan 26 adet atıksu tesisinin; 9’u ön arıtma, 13’ü biyolojik arıtma, 4’ü ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi. Atıksuların yüzde 85’i arıtılıyor. İstanbul’da günde ortalama 2 milyon 200 bin metreküp temiz su tüketiliyor, tüketilen bu rakamın yaklaşık 1 milyon 900 bin metreküpü tesislerde arıtılıyor. Atıksuların yaklaşık yüzde 47’si biyolojik ve ileri biyolojik arıtma işleminden geçiriliyor. İnşası devam eden 400 bin metreküp kapasiteli Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin bugüne dek sadece yüzde 35’i tamamlanabildi.
En Çok Okunan Haberler
- Cumhuriyet Savcısı açığa alındı!
- Kendisini canlı canlı dev yılana yutturdu!
- Erdoğan'dan RTÜK'e 'hızla tedbir' talimatı
- ORC'den çarpıcı 'Karadeniz' anketi
- Real Madrid Arda Güler için son noktayı koydu!
- 'LBGT faaliyeti içinde olan bir derneğin...'
- Milli Savunma Bakanı'ndan 'teğmenler' açıklaması!
- Kozan'da hasat başladı: 40 ton rekolte bekliyoruz
- Narin'in cesedini böyle saklamış!
- En sağlıklı sebze seçildi: Türkiye'de yetişiyor