Mahkemeden Selahattin Demirtaş kararı (30.11.2018)
Adalet Bakanlığı'nın, Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılmasıyla ilgili AİHM kararının tercümesini dün Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermesinin ardından Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, AİHM'in kararını görüşerek Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması talebini reddetti, tutukluluk halinin devamına karar verdi. HDP'den yapılan açıklamada karara tepki gösterildi
Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, Selahattin Demirtaş’ın avukatlarının, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararı uyarınca yaptığı tahliye başvurusunu reddetti. Mahkeme, ret gerekçesinde şu ifadelere yer verdi: “Sanığın 14 ve 16 Şubat arasındaki duruşmada hazır edilerek savunmasına geçildiği, şu ana kadar hakkında iddianamede yer alan 31 fezleke (olay) ile birleşen dosya olmak üzere toplam 32 farklı suçlamadan sadece 9 suçlama (olay) ile ilgili savunma yaptığı ve henüz iddianamedeki suçlara yönelik sorgusunun tamamlanmadığı;
“Adli kontrole uyacağını taahhüt etmedi”
Mahkemenin kararında ayrıca, Demirtaş’ın “adli kontrol hükümlerine uyacağını beyan etmediğini” de ekledi: “Hiçbir duruşmada adli kontrol hükümlerinin uygulanması durumunda kontrol hükümlerine uyacağına yönelik bir beyanının bulunmadığı, bu nedenle de adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı değerlendirildi.”
Ankara 19. ağır Ceza Mahkemesi, Demirtaş’a yöneltilen suçlamaların “tutuklama nedeni” olduğunu belirterek, “isnat edilen suçlar bakımından yasada öngörülen alt ve üst sınırları arasındaki ceza miktarına göre tutukluğun ölçülü olduğuna” hükmetti.
Mahkeme “nihai olup olmadığına” karar veremedi
Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, AİHM kararının, Büyük Daire kararı değil, 2. Daire kararı olduğu gerekçesiyle tahliyeye yönelik hükmün, “nihai bir karar niteliğinde bulunmadığını” belirtti.
DEMİRTAŞ'IN AVUKATI: ANAYASA MAHKEMESİ'NE GİDECEĞİZ
Demirtaş'ın avukatlarından Ramazan Demir, Twitter hesabından açıklama yapan tahliye talebinin 'AİHM kararı kesinleşmedi' gerekçesiyle kabul edilmediğini belirtti. Demir, "Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi AİHM kararına rağmen Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğunun devamına karar verdi. Mahkeme gerekçe olarak da AİHM kararı henüz kesinleşmedi demiş, sonra da Adalet Bakanlığı'na yazı yazmışlar öyle değil mi diye. Bu rezaletin tarifi yok" ifadelerini kullandı.
Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi AİHM kararına rağmen Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğunun devamına karar verdi. Mahkeme gerekçe olarak da AİHM kararı henüz kesinleşmedi demiş,sonra da Adalet Bakanlığı’na yazı yazmışlar öyle değil mi diye.Bu rezaletin tarifi yok.
— Ramazan Demir (@ramazandmr) 30 Kasım 2018
HDP EŞ GENEL BAŞKANLARINDAN AÇIKLAMA
HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, Selahattin Demirtaş için alınan karardan sonra yazılı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada şöyle denildi: "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 10 gün önce aldığı ve Selahattin Demirtaş’ın derhal serbest bırakılmasını da içeren kararını bugün Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi değerlendirmiştir. Toplanan heyet AİHM kararını uygulamamış, tutukluluğun devamına karar vermiştir. Bu açıkça Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ihlalidir.
Bir kez daha belirtelim ki, AİHM’in Demirtaş kararındaki “derhal serbest bırakılsın” ifadesi bir bireysel önlem önerisidir ve yerel mahkeme Anayasa’nın 90. Maddesi’ne ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46. Maddesi’ne bağlı olarak bu kararı uygulamak durumundadır.
Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi tamamen politik nedenlerle, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yürütmenin baskısı ile bugünkü kararı almıştır. Mahkeme heyeti, aynen Demirtaş’ın ve diğer milletvekillerimizin tutuklanmalarında olduğu gibi hukuki değil siyasi nedenlerle bir karar vermiştir.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararının kesinleşmediğini iddia etmek, ayrıca bunu Adalet Bakanlığı’na yazı yazarak sormak zaman kazanmak için atılmış akıl dışı ve hukuk dışı adımlardır. Kazanılan zamanda, Demirtaş hakkında İstinaf Mahkemesi’nde bekleyen kararın onanmasını sağlamak için yapılmış bir manevradır. Yargı bir kez daha siyaset yapmıştır, yürütme baskısı ile hareket etmiştir ve bu heyet büyük bir vebal altındadır. "
ERDOĞAN "BİZİ BAĞLAMAZ" DEMİŞTİ
AİHM kararını sert sözlerle eleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bizi bağlamaz, karşı hamlemizi yaparız, işi bitiririz" demişti.
<haber-yatay:1155939,1153271>
NE OLMUŞTU?
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), iki yıldır tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş'ın başvurusunu 20 Kasım’da karara bağlamıştı.
AİHM, kararında, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 18. Maddesi’ne atıf yaparak, tutuklamanın gerekçesinin siyasi olduğuna hükmetmiş ve tahliye edilmesini istemişti. "Anılan hak ve özgürlüklere bu Sözleşme hükümleri ile izin verilen kısıtlamalar, öngörüldükleri amaç dışında uygulanamaz" şeklinde düzenlenen 18. Madde, Türkiye için ilk kez uygulandı.
AİHM kararında, uzun tutukluluk süresinin Demirtaş'ın Meclis'teki siyasi faaliyetlerde yer alamamasına neden olduğu, bunun da ifade ve seçilme özgürlüğüne "haklı olmadan müdahale" anlamına geldiği belirtilmişti.
AİHM, ayrıca Türkiye’yi maddi ve manevi 25 bin Euro tazminat ödemeye mahkum etmişti.
En Çok Okunan Haberler
- İşte 2 milyon liranın aylık faiz getirisi
- Oğluna sahip çıktı, Özel'e hakaret etti!
- CHP, belediye operasyonlarına karşı kartını çekti
- ‘Öcalan istedi, heyete katıldı’
- 'Madem hedefiniz benim...'
- Evde boğazları kesilmiş halde bulundular!
- Zahide Yetiş canlı yayında cinsel ilişki videosu izletti
- Suriye'den Türkiye'ye görülmemiş gümrük vergisi!
- Özlem Gürses'ten 'Bahçeli' itirafı
- Kürsüde Kürşad Yılmaz'a sert yanıt!