Macron’dan Erdoğan’ın ziyareti öncesi ifade özgürlüğü eleştirisi: Basını rahat bırakın

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün başlayacak Paris ziyareti öncesi tutuklu gazeteciler konusunda Türkiye’yi sert bir dille eleştirdi. “Basın ve ifade özgürlüğüne yapılan müdahalelere” dikkat çeken Macron, Türkiye’nin Avrupa değerlerine uyması gerektiğini belirtti.

Macron’dan Erdoğan’ın ziyareti öncesi ifade özgürlüğü eleştirisi: Basını rahat bırakın
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.01.2018 - 22:07

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün başlayacak Paris ziyareti öncesi Türkiye’yi basın özgürlüğü konusunda sert bir dille eleştirdi. “Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğüne yapılan müdahalelere” dikkat çeken Macron, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne imza atan Türkiye’nin Avrupa değerlerine uyması gerektiğini belirterek, bu konuyu Cumhurbaşkanı Edoğan ile yapacağı görüşmede gündeme getireceğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, geleneksel yeni yıl toplantısında Fransız ve yabancı basın mensupları ile Elysee Sarayı’nda bir araya geldi. Macron, gazetecilere seslendiği konuşmasına “Geçen yıl 65 meslektaşınız öldü, 326 gazeteci bugün tutuklu, çünkü onların sözleri rahatsız ediyor, çünkü baskı ve sansür yeterli gelmiyor” diyerek başladı. Basın özgürlüğünün, tüm özgürlüklerin en üst ifadesi olduğunu dile getiren Macron, “Bu özelliği nedeniyle diktatörler tarafından da ilk yok edilen özgürlük olmuştur. Bu durum asla kabul edilemez. Bu nedenle her defasında bir gazeteci tutuklandığında özgür kalması için harekete geçiyoruz” dedi.

Fransa’nın değerlerini paylaşmayan rejimlerle de diyaloğa devam edilmesi gerektiğini vurgulayan Macron, sonuç almak için diyaloğun önemine işaret etti ve Türkiye’yi örnek göstererek şunları söyledi: “Türkiye ile son aylarda 2 büyük zorluğu aştık. Gazeteci yurttaşlarımız Mathias Depardon ve Loup Bureau tutuklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile doğrudan ve birçok kere diyaloğa girdim ve bu yurttaşlarımızın derhal serbest bırakılmalarını istedim. Gazetecilik örgütleri de bizimle birlikte çalıştı. Bütün örgütleri kutluyorum. Her seferinde harekete geçerek somut sonuç elde etmeyi başardılar. Birlikte harekete geçtik ve sonuç aldık. Ancak Türkiye’de bir sürü gazeteci hâlâ tutuklu. Özellikle aralarında Avrupalı gazeteciler de var.”

Macron, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün başlayacak Paris ziyaretine atıfta bulunarak, “Türkiye’de tutuklu olan ve mesleklerini yapması engellenen gazetecilerin durumunu birkaç gün içinde gündeme getireceğim” diye konuştu.

Türkiye ve Rusya vurgusu

Demokrasi ve ifade özgürlüğü karşıtı girişimlerin AB’nin komşuları hatta AB sınırları içine kadar ulaştığını dile getiren Macron, “AİHM’ye yaptığım ziyarette özellikle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne imza atan Türkiye ve Rusya’nın imzalarına saygı duymalarının sağlanmasını istedim. Ne AİHM ne de AB içinde ifade ve basın özgürlüğüne karşı girişimleri kabul edemeyiz. Basın, demokrasilerimizin en önemli karşı gücüdür” dedi. Macron, BM Genel Kurulu’nda gazetecilerin korunması için Genel Sekreter’e bağlı bir birim oluşturulmasını istediğini, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in bu talebi duyduğunu ve önümüzdeki 3 ay içinde bu birimin kurulacağını da açıkladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler