Lozan’ın yıldönümünde Anıtkabir’e "dezenfektan" engeli

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ve birçok sivil toplum kuruluşu, Lozan Antlaşması’nın 97. yıldönümü nedeniyle Anıtkabir’i ziyaret etmek istedi. Ziyaret saatinden yarım saat önce Anıtkabir dezenfekte edildiği gerekçesiyle kapatıldı. CHP heyeti, Anıtkabir Komutanlığı ile görüşme yaptı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, görüşmeler sonucunda yaptığı açıklamada, 13.30’da Anıtkabir’in açılacağını bildirdi. Görüşmelerin ardından heyet, sosyal mesafe kurallarına uyarak Aslanlı Yol’dan yürümeye başladı.

Yayınlanma: 24.07.2020 - 12:07
Abone Ol google-news


Ankara’da Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) İnönü Vakfı, Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Eğitim İş, TESUD, Türk Hukuk Kurumu, Ankara Barosu, İstanbul Barosu, İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği, Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Ankara Kent Konseyi temsilcileri Anıtkabir’i ziyaret edeceklerini duyurmuştu. Ziyaret saatinden yarım saat önce Anıtkabir dezenfekte edildiği gerekçesiyle kapatıldı.

Birleşik Kamu İş Başkanı Mehmet Balık duruma tepki göstererek, "Saat 11 itibariyle Anıtkabir Kovid-19 ilaçlaması nedeniyle kapatıldı. İçeri alınmıyoruz. ADD, Birleşik Kamu İş örgütler kapıda direniyoruz. Lozan Barış antlaşması bu ülkenin tapusudur" ifadeleri kullandı. 

ADD Genel Başkanı Hüseyin Emre Altınışık da, “Atatürk, Cumhuriyet, Lozan demek, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini savunmak suç haline geldi. Anıtkabir’e girişimiz yasaklandı. Bunu kabul etmek mümkün değil. İçeri alınana kadar burada bekleyip mücadele edeceğiz. Bugün Ayasofya serbest, Anıtkabir yasak” dedi.

CHP DESTEK İÇİN GELDİ

Engelin ardından bekleyen gruba destek için CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya da geldi. 

Yıldırım Kaya, yaptığı açıklamada, “Biz Cumhuriyetten ve devrimlerden yana tarafımızı seçtik. Cumhuriyet'le hesaplaşmak isteyenlerin karşısında diz çökmeyeceğiz. Alay komutanı ile konuştum, saat 3’e kadar bitirmek istediklerini söyledi. Sayın Komutan, sen bilmiyor musun 24 Temmuz’un Lozan’ın yıldönümünü? Bugün mü öğrendin? Eğer temizlik anlayışınız Cumhuriyet devrimleriyle hesaplaşmaksa, bunu aklınızdan çıkarın” dedi. 

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de, Anıtkabir Komutanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda, 13.30’da Anıtkabir’in açılacağını bildirdi.

VE YASAK KALKTI

Görüşmelerin ardından heyet, sosyal mesafe kurallarına uyarak Aslanlı Yol’dan yürümeye başladı. 

Heyet, Atatürk’ün mozelesini ve İsmet İnönü’nün gömütüne çiçek bıraktı. ADD Başkanı Altınışık, Anıtkabir’e girilmesine aracı olan CHP heyetine, ziyarete katılan STK başkanlarına ve yurttaşlara teşekkür etti.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler