Loulou Dedola: Sorunların çözümü Kemalizmde

Atatürk ve Kemalizm hakkındaki videosuyla büyük yankı uyandıran Fransız müzisyen yazar Loulou Dedola, Cumhuriyet’e konuştu.

Yayınlanma: 15.11.2019 - 23:27
Loulou Dedola: Sorunların çözümü Kemalizmde
Abone Ol google-news

Atatürk ve Kemalizm hakkındaki videosuyla büyük yankı uyandıran Fransız müzisyen yazar Loulou Dedola, Cumhuriyet’e konuştu. Atatürk hassasiyetinin nasıl oluştuğundan Türkiye ve Türk milletine bakışına dair birçok konuda açıklamada bulunan Dedola, Batı’daki Türkiye algısına ve 21. yüzyılda Türkiye’nin rolüne dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

 Atatürk ve Kemalizm ile ilgili videonuz Türkiye’de yoğun bir ilgi gördü. İnsanlar sizi merak ediyor. Loulou Dedola kimdir? Öncelikle bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

İsmim Loulou Dedola. Fransa’da yaşıyorum. Birlikte Avrupa ve Afrika’da çok seyahat ettiğimiz RCO müzik grubunun lideri, yazarı ve bestecisiyim. Aynı zamanda roman yazarı, sinema ve çizgi roman senaryo yazarıyım. Özellikle de Musta Kemal Atatürk hakkında (üzerine) bir çizgi roman yazdım.

 Atatürk hassasiyetiniz nasıl oluştu?

Atatürk için tutkum; tarihi ve özellikle de 20. yüzyıl tarihini incelemeye başlamamla oluştu. Bu kişiliği keşfettiğimde kendisinin bütün insancıl (hümanist) ve ilerici (progresist) felsefelerin kavuşma noktasında olduğunu anladım. Fakat beni Atatürk’ü keşfetmeye iten gerçekten kişisel bir çalışma oldu. Dolayısıyla Fransa’da yeterince Kemal Atatürk konusunu çalışmadığımızı düşünüyorum.

 Söylemlerinizde bir siyasi lideri sevmekten ziyade onun fikir yapısına hâkim olduğunuz, ciddi bir fikirsel birikiminiz olduğu görülmekte. Öyle ki bu fikirsel derinlik, Türkiye’deki bir kesimde bile olması gereken seviyede değil. Bu bilinç sizde nasıl ve hangi yazar ve kitaplarla oluştu?

Çok geniş kapsamlı araştırmalar yaptım, özellikle Glénat Yayınları için “Türk Baba” isimli kitabımı yazarken. Mustafa Kemal Atatürk hakkında o zamana kadar çok okumuştum, fakat bu bir tarih kitabı değil. Bu neredeyse bir “azizlerin hayat öyküsü” kitabı. Bu yüzden çoğunlukla Kemal’i seven insanların sözlü ifadelerinden ilham aldım. Bu kitapta insanların neden Kemal’i sevdiklerini göstermek istedim.

 Batı’nın önemli bir bölümünde sizin yaklaşımınızın aksine Türkiye, Türk ve Atatürk karşıtlığı görülmekte. Bunu neye bağlıyorsunuz?

Bu konu hakkındaki düşüncelerimi şimdiye dek çok kez anlattım. Bence insanlar kötü niyetli vaizler tarafından taciz (istismar) ediliyor. Kemal, Türkiye’yi yok olmasına yönlendiren bir sistemle bağlantısını koparmak istedi. Diğerleri bu eski sisteme geri dönmek istiyor. Bu politik bir tartışma. Ancak bu uydurma bilgileri yayma hakkını vermez. Türkiye’nin medyadaki imajı iki devletin hükümetleri arasındaki ilişkinin niteliğine göre değişmektedir. Maalesef, çok büyük çapta sahte bilgiler dönemindeyiz. Ancak Fransızların Türkiye konusundaki endişeleri sakin ve iyi tartışılan bir anlatıma direnemiyor. Bu genellikle yaptığım şeydir. Her iki ülkenin halkını bir araya getirebilen çok fazla konu var. Kemal’in Fransızca konuşan birisi olduğunu da asla unutmayın.

 Fransa’dan Türkiye’ye baktığınızda nasıl bir Türkiye portresi görüyorsunuz?

Öncelikle yinelemeliyim ki ben kendimi Kemalist olarak görüyorum. Kemalist olmaktan da gurur duyuyorum. Yaşam felsefemi Kemalizm düşüncesini canlandırmak üzerine kurdum. Fransa’dan baktığımda, 21. yüzyılı barış ve ilerlemeye doğru dönüştürmekte Türkiye’nin çok büyük bir rolü olduğunu hissediyorum. Tarihi ve coğrafi konumu nedeniyle Türkiye’nin oynayacağı rol çok büyük. İnsanlar, Kemalizmin temelini anladıklarında, bilinci ve bilgisi olan hiç kimse Kemal’e saldırmaz. Kemalizm evrensel bir değerdir. 21. yüzyılda yaşadığımız tüm sorunların çözümü Kemalizmde. Bundan yüzde yüz eminim.

 Kısa sürede Türk insanı sizi çok sevdi. Onlara ne söylemek istersiniz?

Karşılıklı tanışmamız uzun zaman aldıysa da birbirimizi sevmek çok kısaydı. Size söz veriyorum, yakında aranızda olacağım. Her şey için çok teşekkürler ve yakında görüşmek üzere. Mustafa Kemal’in askerleriyiz!

Fırsat buldukça Afrika ülkelerine giden Fransız müzisyen yazar Loulou Dedola, Atatürk’ü ve Kemalizmi Afrikalı çocuklara anlatıyor. Dedola, sorunlarla boğuşan Afrika için de çözümün Kemalizm olduğunu söylüyor.

SÖYLEŞİNİN FRANSIZCASI 

Le Français Kémaliste a parlé au journal Cumhuriyet: "La solution aux problèmes est Kémalisme."

Le musicien-écrivain français Loulou Dedola, dont la vidéo sur Atatürk et le Kémalisme a eu un impact considérable, a parlé au journal Cumhuriyet. Il a expliqué Comment est venu sa sensibilité envers Atatürk, ses pensées concernant la Turquie, La perception de la Turquie dans l'Occident et le rôle de la Turquie au 21. Siècle

Votre vidéo  sur Atatürk et le Kémalisme a  reçu un grand intérêt en Turquie. Les gens sont curieux de vous.  Qui est Loulou Dedola? Tout d’abord, pouvez-vous nous parler un peu de vous?

 -Je m’appelle Loulou Dedola. Je vis en France. Je suis auteur compositeur et leader du groupe RCP avec lequel j’ai beaucoup voyagé en Europe et en Afrique. Je suis aussi romancier, scénariste de cinéma et de bandes dessinées. J’ai notamment écrit une bande dessinée sur Kemal Ataturk.

Comment est née votre sensibilité envers Atatürk?

-Ma passion pour Atatürk est venu quand j’ai commencé à l’étudier l’histoire et notamment celle du XXe siècle. Quand j’ai découvert ce personnage j’ai estimé qu’il était à la croisée de toutes les philosophies humanistes et progressistes. Mais c’est vraiment un travail personnel qui m’a amené à découvrir Atatürk. À ce titre je trouve qu’en France on n’étudie pas assez Kemal Atatürk.

Dans vos discours, il est clair que vous l’aimez en tant que leader politique mais vous avez aussi en même temps maitrisée et compris sa structure intellectuelle. Une telle profondeur intellectuelle n’est malheureusement pas au point même en Turquie. Comment avez-vous acquis ces connaissances? Quelles sont vos sources écrivains, livres?

 -J’ai fourni de longues recherches et notamment au moment de l’écriture de mon livre « Le Père Turc » pour les Éditions Glénat. J’avais déjà lu beaucoup sur Kemal. Mais il ne s’agit pas ici d’un livre d’histoire. Il s’agit presque d’une hagiographie. C’est pourquoi je me suis surtout inspiré de témoignages oraux de personnes qui aiment Kemal. Je voulais montrer dans ce livre pourquoi les gens aiment Kemal.

Dans l’Occident la plupart de gens pensées concernant la Turquie les Turcs et Atatürk sont souvent contraire à la vôtre approche. A quoi attribuez- vous cela?

-Je me suis déjà exprimé sur ces questions plusieurs fois. Je pense que les gens sont abusés par des prédicateurs malintentionnés. Kemal a voulu rompre avec un ordre qui avait conduit la Turquie à sa perte. D’autres veulent revenir à cet ordre ancien. C’est un débat politique. Mais cela ne donne pas le droit de diffuser des contrevérités.

L’image de la Turquie diffusé par les médias varie selon la nature des rapports entre nos deux gouvernements. Nous sommes malheureusement dans une période de grande désinformation. Mais les appréhensions des Français envers la Turquie ne résistent pas à un exposé calme et argumenté. C’est souvent ce que je fais. Il y a trop de choses qui rapprochent nos deux peuples. N’oubliez jamais que  Kemal était francophile.

Quand vous regardez la Turquie depuis la France, comment voyez-vous le portrait de la Turquie?

-Tout d’abord moi je me considère comme un Kémaliste. Je suis fier d’être un Kémaliste en fait. Ma philosophie était  toujours anime de le concept de Kémalisme. Quand le gens découvre le fondement de Kémalisme, il n’y a personne en conscience et en connaissance qui puisse attaquer Kemal. Le Kémalisme est quelque chose d’universelle. Aujourd’hui la solution aux problèmes au 21 siècle. Je suis sure est certain.

Depuis la France j’ai le sentiment que la Turquie a un rôle immense à jouer pour faire basculer le XXIe siècle dans la paix et le progrès.  Par son histoire et sa situation géographique la Turquie a un rôle immense à jouer.

En peu de temps les Turcs vous ont beaucoup aimés. Avez-vous quelque chose à leur dire?

-Il nous a fallu beaucoup de temps pour nous rencontrer et si peu pour nous aimer. Je vous promets que je serais bientôt parmi vous.

Merci pour tout et à très bientôt.

Mustafa Kemal'in Askerleriyiz!


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler