Listeyi geniş tutun
Üniversite tercih dönemi 26 Temmuz’a kadar sürecek. Adayların 24 tercih hakkı bulunuyor. Tercihler ais.osym.gov.tr internet adresinden yapılacak.
Binlerce üniversite adayının gitmek istedikleri fakülte için seçim yapacağı 2017-ÖSYS tercih dönemi bugün başlıyor. 26 Temmuz’da saat 23.59’da sona erecek tercih dönemi boyunca adaylar ais.osym.gov.tr internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak tercih yapacaklar.
Adayların en fazla 24 tercih yapma hakkının olduğu tercihlerde, YGS’de 150 - 180 puan arası alanların 2 yıllık önlisans, YGS’de 180 puan ve üstünde puan alarak LYS oturumlarına katılmaya hak kazananların ise 4 yıllık lisans programları için tercih yapma hakkı bulunuyor.
Adaylar, ÖSYM tarafından yayımlanan 2017 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yer alan fakültelerin taban puanlarına ait bilgilerle tercihte bulunabilecek. Öte yandan YÖK tarafından hazırlanan ve yokatlas.yok.gov.tr internet adresinden ulaşılabilecek. ATLAS Tercih Robotu da adayların başarı sıralamasına göre kazanabilecekleri yükseköğretim programlarını listelemesini sağlıyor.
Öte yandan geçen hafta ÖSYM’den yapılan açıklamaya göre ek puan ve puan kesintisi hesaplarında oluşan hata sonucu 7 bin 84 adayın puanları yeniden hesaplanarak güncellendi. Buna göre sınava katılan tüm adayların güncellemeler sonucu oluşan yeni başarı sıralamasını kontrol ederek tercih işlemlerini yapması gerekiyor. Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, adayları tercih dönemi için bazı uyarılarda bulundu. Yeşilyurt’un dikkat çektiği konular şu şekilde:
Önce istek
Tercihte öncelik ne olmalı?: Adayların ilgi alanına göre en çok istediği bölümlerden başlayarak tercih yapması sağlıklı olacaktır. Açıkta kalmamak adına istenilmeyen bölümler tercih listesine alınmamalıdır. Sadece 5-6 tercihle listeyi oluşturmak risklidir. İlk sıralarda başarı sırasının üzerinde ve en çok istenilen bölümler ( ilk 2 ya da 3 tercih ), orta sıralarda yerleşme olasılığı yüksek olan ve başarı sırasına yakın olan bölümlere ( 5 ile 18. tercihler), son sıralarda ise yerleşme olasılığının çok yüksek olduğu (19 ve 24.tercihler) bölümlere yer vermek uygundur. Tercih yaparken mutlaka 2016’ya göre bölümlerin kontenjan artış ya da azalışlarına bakmak gerekiyor. Bütün puan türleri için yüzde 50 kadar başarı sırasının üstünden başlanabileceği, ancak yüzde 100 hatta daha da fazla alt başarı sırasına inilmesi gerektiği vurgulanmalı. Örneğin; 50 bininci sırada yer alan bir öğrenci tercihlerini 25 binden yapmaya başlayabilir. 100 bine kadar hatta daha da alta inmesi öğrencilere önerilebilir.
Başarı sırası sınırı
Hukuk tercihi yapmak isteyen öğrencilerin ilgili TM- 3 puan türünde en düşük 150 bin, tıp fakültesi tercih edecek adayların ilgili MF-3 puan türünde en düşük 40 bin başarı sıralamasına sahip olmaları gerekmekte. Mimarlık tercihi yapmak isteyen adaylar için başarı sıralaması MF-4 puan türünde en düşük 200 bin, mühendislik tercihi için ise (orman, ziraat, su ürünleri hariç) MF-4 en düşük 240 bin başarı sıralamasına sahip olmalı. Ayrıca öğretmenlik programlarını tercih edecek öğrencilerin de 240 bin başarı sıralamasına sahip olması gerekiyor.
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- İlk kez tek bir fotonun nasıl göründüğü gösterildi
- AKOM, İstanbul için 'saat' verdi: Çok kuvvetli geliyor!
- 5 yılda Türkiye'nin en büyüğü oldu: Nusret'e de satıyor
- Yıkılması gerekiyor!