Liselere geçişte hangi sistem değişti?
TEOG konusunda öğrencilerin de velilerin de kafası karışık! Yenilikler, değişiklikler, bilinmeyenlerle dolu sistem, önümüzdeki öğretim yılında liseye başlayacak öğrencileri korkutuyor.
Liselere geçişte bu yıl ilk kez uygulanacak olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sistemi, veli ve öğrencileri tedirgin ediyor. Yeni sistemde, geçen yıllara göre pek çok değişiklik ve yenilik bulunuyor. Hesaplamaların ve tercih sisteminin değiştiği, boş kontenjanlar için “nakil” uygulamasının getirildiği sistemde, açıkta kalmaktan, istediği okula girememekten korkan öğrenciler, neredeyse yaz tatiline çıktıklarına bile sevinemedi! Öğrencilerin ve velilerin kafalarındaki soru işaretlerini giderebilmek ve doğru tercih için yol gösterebilmek amacıyla, Fen Bilimleri Dershanesi öğretmenlerinin de katkısıyla TEOG yerleştirme sistemi ile ilgili ayrıntılı bir dosya hazırladık. İşte yeni sistemle ilgili sorular ve yanıtları:
4 Temmuz’da ilan edilecek olan “Tercihlere Esas Kontenjan Tabloları”nda hangi bilgiler bulunacak?
Kontenjanların yanı sıra varsa kontenjan artışı ve okulların geçen yıl hangi taban puan ve yüzdelikten öğrenci aldığını görmek velinin işine çok yarar. Bu nedenle bu bilgilerin de yer alması bekleniyor.
Öğrenciler hangi puanla liselere yerleşecek? Bu puan ne zaman öğrenilecek?
Öğrenciler, 7 Temmuz’da açıklanacak olan “8. Sınıf Yerleştirmeye Esas Puan” (YEP) ile okullara yerleştirilecek.
Sıralama ve yüzdelik dilimin açıklanmaması halinde doğru tercih yapılabilir mi?
Sağlıklı bir tercih yapılabilmesi için bakanlığın hem öğrencilerin yüzdelik dilimini hem de okulların geçen yıl kapattığı yüzdelik dilimini açıklaması lazım.
Okul puanları bu yıl geçen yıla göre değişir mi? Düşer mi, yükselir mi? Bunu öngörmek zor olsa da bu yılki sınavların daha kolay olduğu dikkate alınarak en azından orta ve üstü Anadolu liselerinin puanlarının yükselebileceği söylenebilir.
Yerleştirme işlemi için tercihler ne zaman yapılacak?
Tercihler 31 Temmuz- 8 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.
Tercihler nasıl ve nereden yapılacak? Tercihler internet üzerinden yapılacak. Giriş ekranında öğrenci ve velinin karşısına üç seçenek
çıkacak. Bunlar:
1- Özel Yetenek Sınavı ile Öğrenci Alan Bir Ortaöğretim Kurumuna Yerleştim.
2- Özel Öğretim Kurumlarından Birine Kayıt Yaptırdım.
3- Tercih Yapmak İstiyorum. İlk iki seçenekten biri işaretlenirse tercih yapılamaz. Bu nedenle bu iki tercihten birine yerleşilmiş bile olsa “Tercih Yapmak İstiyorum” butonunun tıklanması gerekiyor. Bu yapıldıktan sonra öğrencinin A ve B olmak üzere iki grupta tercih yapması gerekiyor.
Kaç tercih yapma hakkı bulunuyor? İl ve okul türü sınırlaması var mı?
Öğrenciler, A grubunda il ve okul türü sınırlaması olmayan 15 tercih yapacak.
Öğrenci B Grubu için tercih yapmak zorunda mı? Kaç tercih yapılacak? Bu grupta hangi okullar var?
Öğrenciler, A grubundaki tercihlerine yerleşememe olasılığına karşın ayrıca B grubu (okul türü) tercihi de yapmak zorunda. 6 tercih sırasının bulunduğu bu grupta, fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, mesleki ve teknik Anadolu liseleri, Anadolu imam hatip lisesi, çok programlı Anadolu lisesi ve Anadolu lisesi yer alıyor.
Tercih yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor?
A ve B tercihler diye iki yönlü düşünerek tercih yapmak önemli. 15 tercihi doğru bir şekilde seçmek ve sıralamak gerekiyor. B grubu tercihlerde de öğrencinin istemediği yerler yazılmamalı.
Yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak?
Sonuçlar 22 Ağustos’ta açıklanacak.
Kontenjan açığı çok olacak
Yerleştirmeler sonunda Anadolu liselerinde çok fazla kontenjan açığı kalır mı?
Geçen yıla baktığımızda çok iyi Anadolu liselerinde bile ciddi bir kontenjan açığı kaldığı görünüyor. Bu yılda da buna benzer açıklar olacak diye düşünüyoruz.
Anadolu liselerine giremeyen, özel okul istemeyen öğrenciler ne yapacak?
En yakın okulu istemezse başka bir devlet okulu için şansı ne olacak? B grubu tercihlerle yerleşemeyen bir öğrencinin nakil sürecinde de yerleşmesi zor gözüküyor, tercih sürecinde bir karmaşa söz konusu olabilir. Hatta ciddi adaletsizlikler yaşanabilir.
Yerleştirme sonunda istemediği halde evine en yakın okula yerleştirilen öğrenci oranı tahmini olarak ne olur?
Bunu öngörmek gerçekten zor ancak bu tercih yönteminin ciddi bir karmaşaya ve adaletsizliklere sebep olabileceği söylenebilir. Beraber yaşayıp göreceğiz.
Ciddi puan farkları
Önceki yıllarda uygulanan 201 taban puan uygulamasının kaldırılması ne anlama geliyor?
201 puanın altında kalan öğrencilerin de sınavla alan okullara yerleşme olasılığı ortaya çıkmış oluyor. Birçok okulda, yerleşenöğrenciler arasında ciddi puan farkı olabilecek gibi gözüküyor ki bu durum çok doğru ve sağlıklı değil.
B grubu tercih yaparken yani okul türleri seçilirken ne yapılacak? Örneğin öğrenci fen, çok programlı lise ya da sosyal bilimler lisesi istiyor ama evine yakın sadece imam hatip ve meslek lisesi var. Öğrenci bunları istemiyorsa başka bir seçeneği var mı? B grubu tercihte belirttiği okul türlerinden öğrencinin adresine en yakın olanlarına yerleştirileceğini sanıyoruz. Yoksa bu durum yine ciddi adaletsizliklere sebep olabilir.
Yüzdelik dilim açıklanmalı
A grubunda tercih yaparken seçilen okulların geçen yılki puanları esas alınacak mı? Hesaplama yöntemi değiştiği için bu puanlar esas alınırsa hata yapılmaz mı? Puanlara bakarak tercih yapmak bizi hataya sürükleyebilir.
Yüzdelik dilimini dikkate alarak tercih yapılmalı. Sağlıklı bir tercih için bakanlık 4 Temmuz’da lise kontenjanlarını açıklarken liselerin geçen yıl en son hangi yüzdelik diliminden aldığını da açıklamalıdır.
Boş kalan kontenjanlar için nakilbaşvuruları ne zaman başlayacak? Ne kadar sürecek?
N a k i l b a ş v u r u l a r ı 2 5 Ağustos’ta başlayacak ve 28 Ağustos günü saat 17.00’ye kadar devam edecek. 29 Ağustos saat 19.00’da nakil yerleştirme işlemleri tamamlanacak. Nakil isteği gerçekleşenler ve boş kalan kontenjanlar sistem üzerinden görülebilecek. Okullarda boş kontenjan kalması halinde nakil işlemleri eylül ayı boyunca devam edecek.
Nakiller şansa mı kalacak?
Şimdiye kadar yapılan açıklamaları dikkate alırsak maalesef şans faktörü önemli gözüküyor.
Nakil başvurusu için okula en son yerleşen öğrencinin puanı bilinmezse neye göre başvuru yapılacak?
Son yerleşen öğrencinin puanının bilinmesi de çok şey fark ettirmeyecek. Çünkü yeni düzenlemede son giren öğrenciden daha düşük puanlı öğrencilerin de nakil için başvurması ve nakil yaptırması mümkün kılınmış oluyor.
Nakiller sırasında iyi bir Anadolu lisesine düşük puanlı bir öğrencinin girme şansı var mı?
Böyle bir düzenlemeyle var görünüyor. Hatta kalan kontenjanlara öğrencilerin B grubu tercihler ışığında yerleştirileceği düşünülürse nakil başvuruları öncesi bile bu mümkün görünüyor.
Özel okul isteyenler ne yapacak?
Özel Türk ve yabancı okulların kayıt takvimi ve süreçle ilgili önemli bilgiler şöyle:
Özel okullar 21 Temmuz 2014 tarihinde ilk taban puanlarını açıklayacaklar.
En geç 7 Temmuz tarihinden itibaren Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği ile Türk ve yabancı özel okulların web sitelerinde
“Özel Okullar Yerleştirme Puanı” hesaplama sistemleri yer alacak.
Öğrenci ve veliler bu hesaplama sistemlerini kullanarak kendi “Özel Okullar Yerleştirme PuanınıÖYP” lerini gayri resmi olarak hesap
edebilecekler.
Hesaplama sisteminde yer alan formüle yerleştirilecek tüm bilgiler öğrencilerin kendi e-okul sayfasında yer alıyor.
Hesaplama konusunda sorun yaşayan ve desteğe ihtiyaç duyan veliler, Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği’nden yardım alabilecekler.
Öğrenci velileri, hesap ettikleri gayri resmi ÖYP’lerinin okullarca ilan edilen taban puanlardan daha yüksek olması durumunda her istediği özel okula ayrı ayrı ön kayıt başvurusu yapabilirler.
Ön kayıt için veliler, özel okullara öğrencinin resmi kimlik belgesi ve e-okula giriş için gerekli bilgileri ile doğrudan başvurabilecekler. Okul yönetimi veli ile birlikte öğrencinin e-okul karnesine girerek resmi ÖYP’sini hesap edecek ve bu puan okulun ilgili dönemdeki taban puanından yüksekse ön kayıt işlemi tamamlanacak.
Kesin kayıt hakkı kazanan öğrencilerin velileri okula bizzat başvurarak asıl kayıt işlemlerini tamamlayacaklar.
25 Ağustos 2014 tarihinden itibaren kayıtlar nakil yöntemiyle gerçekleştirileceğinden, bu tarihten itibaren bir özel okula kayıt hakkı kazanan veliler nakil işlemlerini bizzat yürütecekler.
Özel Okullar Yerleştirme Puanı (ÖYP) nasıl hesaplanır?
Özel Okullar Yerleştirme Puanı, bakanlıkça gerçekleştirilen 8. sınıf merkezi Türkçe, matematik, fen ve teknoloji bilgisi sınavları ile öğrencinin 8’inci sınıf yılsonu başarı puanından oluşacak.
Derslerin ağırlık katsayıları;
Türkçe : 3
Matematik : 2
Fen ve Teknoloji: 2
Merkezi Sınavların ağırlığı:
Birinci sınavlar : % 30
İkinci sınavlar: % 70
TEOG Özel Okullar Modeli’ne göre öğrenci alımı puanı hesaplama linki:
www.toobpuan.com
En Çok Okunan Haberler
- Köyüne dönmek isteyene 5 gebe düve verilecek
- Barış Atay’dan Özgür Özel'e sert yanıt
- Gaga Bulut'tan skandal pedofili yayını!
- Yatak odasında yakalandı: Kaçarken balkondan düşüp öldü
- Rusya'dan, Bakan Fidan'ın Suriye açıklamalarına yanıt
- Bakan Yerlikaya'dan 'kayyum' açıklaması
- Cemal Enginyurt'tan, Soylu'ya büyük taş
- İstanbul'da AVM yangını: Çok sayıda itfaiye sevk edildi!
- AKP'li üst düzey isimden 'genel af' yanıtı
- Kürsüde Erdoğan'a çok sert 'İsrail' tepkisi