LGS'de her şey belirsiz...
Daha önce 22 Haziran’da açıklanacağı duyurulan LGS sonuçları seçim sonrasına kaldı.
Liselere Giriş Sınavı (LGS) önceki gün yapıldı. 8. sınıf öğrencilerinin sınav stresi bitti ama şimdi de ‘’tercih stresi’’ başladı! 1 milyon 270 bin öğrencinin liselere nasıl yerleştirileceği konusu belirsizliğini koruyor. Bu öğrencilerin yüzde 90’ı liselere Ortaöğretim Kayıt Alanı’na göre yerleştirilecek. “Bu yerleştirme, öğrencinin isteğine göre mi olacak? Yoksa öğrenciler istemedikleri okula zorla mı yerleştirilecek” sorularının yanıtı ise bilinmiyor. Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, LGS sonrası 8. sınıf öğrencilerini bekleyenleri, Çember Sistemi’ni sorularla şöyle anlattı:
HANGİ OKULLAR SINAVLA KAÇ ÖĞRENCİ ALACAK?
LGS’ye giren 996 bin adaydan 126 bin 240’ı beş farklı türde sınavla öğrenci alan bir okula yerleştirilecek. Bu okullar, 14 Şubat 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle“fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları (Anadolu liseleri ve imam hatip liselerinin tamamı proje okulların içersinde) ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programları”olarak belirlendi.
ÖĞRENCİLER ADRESLERİ- NE GÖRE Mİ YERLEŞMELİ?
Öncelikle öğrenciler kendi istedikleri okulda ve istediği türde eğitim alma hakkına sahiptir. Yapılan kimi düzenlemelerle bu hakkın kullanımını engellemek veya sınırlandırmak kabul edilebilir bir durum değildir. Kentlerin semtlerinin ekonomik gelir durumuna göre farklılaştığı ve yoksullarla varlıklılar arasında bulunan uçurumun her geçen gün derinleştiği bir dönemde ve coğrafyada sanki okullar bu farklılaşmadan etkilenmiyor gibi düzenlemeler yapmak gerçekçi bir durum değildir. Üstelik velilerin eğitim ve gelir düzeyi ile öğrencilerinin okuduğu okulla ilişkilenme arasında ciddi bir bağ varken okulların koşullarının ve olanaklarının eşitliğinden söz etmek mümkün değildir. Bu nedenlerle öğrencilerin adresleri esas alınarak belirlenen “Orta Öğretim Kayıt Alanları” içerisindeki okullardan tercih yapmak zorunda bırakılması, yoksul semtlerde yaşayan öğrencilerin o semtlere sıkıştırılması ve yoksulluğun bir kader gibi sürdürülmesi anlamına gelmektedir.
NEDEN 9 OKUL?
Herhangi bir MEB yetkilisinin bugüne kadar kamuoyuna sınavsız yerleşecek öğrencilerin neden 9 okul içerisinden tercih yapmak zorunda olduğuna dair tatmin edici bir açıklama yapmadığını belirtmek gerekir. Soruları sıralayalım:
1.Neden 9 okul?
2.Neden 3 Anadolu lisesi, üç imam hatip lisesi, üç mesleki teknik Anadolu lisesi?
3.Veliler neden zorunlu olarak 5 okul tercih etmek zorunda?
ORTAÖĞRETİM KAYIT ALANI UYGULANABİLİR Mİ?
Sistem, oluşturulacak eğitim bölgesinde bulunan 9 okuldan 5 tercih yapan öğrencinin tercih ettiği okullardan birine yerleşmesini öngörüyor. 9 okulun ise üç ayrı okul türünden (Anadolu Lisesi, İmam Hatip Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi) üçer tane olarak oluşması planlanıyor. Bunun olması içinse önkoşul okul türlerinin sayısal eşitliği ve dengeli coğrafi dağılımıdır. Ancak Türkiye genelinde okul sayıları bu durumun imkânsızlığını ortaya koymaktadır.
MERKEZİ SINAV İLE YERLEŞEMEYEN ÖĞRENCİLER LİSELERE NASIL KAYDOLACAK?
Öğrencinin okuduğu ortaokul ile ortaokula yakınlık durumlarına göre okullar liselerle eşleştirilecek. Ev adresi değil, öğrencinin okuduğu ortaokul esas alınacak. Öğrencilerin komisyon tarafından okullara dengeli olarak dağıtılacağı ifadesi öğrencilerin istemedikleri okul türlerine fiilen zorunlu olarak yerleştirilmesinin önünü açacak.Yönetmelik maddelerinden de açık olarak algılanan, düzenlemenin belirleyici motivasyonu kontenjanları doldurmak ve sınavsız öğrenci alan okul türlerine öğrencileri sayısal olarak dengeli dağıtmaktır.
LGS SONUÇLARI 26 HAZİRAN’DA Milli Eğitim Bakanlığı, LGS’nin sonuçlarının 26 Haziran’da açıklanacağını duyurdu. Daha önce 22 Haziran’da açıklanacağı ilan edilmişti. MEB’in sosyal medyadan yaptığı açıklama şöyle: ‘’Sınavla öğrenci alacak ortaöğretim kurumları merkezi sınavı 2 Haziran’da ilköğretim ve ortaöğretim kurumları bursluluk sınavı ise 3 Haziran’da herhangi bir sorun yaşanmadan tamamlanmıştır. Liselere geçiş sınav sonuçları 26 Haziran’da, bursluluk sınav sonuçları ise 18 Temmuz tarihinde açıklanacaktır.’’ |
En Çok Okunan Haberler
- AKP’li vekilin PKK yöneticisiyle fotoğrafı gündem oldu!
- CHP’de çelişen başkanlara uyarı
- Futbolda pis kokular yükseliyor
- Serdar Ortaç son malını da satışa çıkardı!
- 'Atatürk ile Cumhuriyet ile bayrak ile...'
- 'Erken seçim' çağrısı: CHP tarih verdi
- İşte sıfır faizli kredi veren bankalar…
- İşte Belediye Başkanı'nı öldüren saldırganın ifadesi!
- Hekimlerin istifaları hızlandı
- AKP'den kayyum için ilk açıklama