Kürt yönetimi olumlu bakıyor
Türkiye’nin, Musul yakınlarına “tabur düzeyinde” konuşlanması, bir yandan “IŞİD” bir yandan da PKK’nin “kanton” baskısı altında bulunan Barzani yönetimince olumlu karşılandı.
Türkiye’nin, Irak’ın kuzeyine Musul yakınlarındaki Başika’ya “tabur düzeyinde” konuşlanması bölgedeki dengelerin yeniden değiştiğini gösterdi. Askeri kaynaklar, bir yandan “IŞİD baskısı” bir yandan da PKK’nin “kanton politikası” baskısı altında bulunan Barzani yönetiminin de konuşlanmadan “memnun” olduğunu dile getirdi. Başika’ya konuşlandırılan birliğin içinde yer alan tank bölüğünün geçen haftalarda Tekirdağ Çerkezköy’deki zırhlı tugaydan Silopi’ye kaydırılan birlik olduğu öğrenildi. Kaynaklar, Başika’ya konuşlandırılan birliğin “tam operatif” olmadığı bilgisini verdi. Ayrıca Türkiye’nin bölgedeki istihbarat merkezi de güçlendirildi.
Irak’ın kuzeyindeki Kürt birliklerine verilen eğitim desteği, iki tarafın da mutabakatı ile farklı boyuta ulaştı. IŞİD’in Musul’u ele geçirmesinin ardından Kerkük’ü hedef alması üzerine bölgedeki Kürt grupların eğitimi için bazı ülkeler devreye girdi. Bu kapsamda Almanlar ve ABD’nin yanı sıra Türkiye de Peşmergelere eğitim vereceğini açıkladı. Türkiye IŞİD’in kullandığı silahlar ve taktiklere karşı meskun mahal çatışmaları ve anti-tank silahların kullanımına ilişkin eğitimler verdi. PKK’nın bölgede Suriye benzeri özyönetim oluşturma çabaları ise geçmişten beri olumlu ilişkileri olan Türkiye ile Barzani yönetimini daha da birbirine yaklaştırdı.
İstihbarat amaçlı
İki tarafın birbirine yakınlaşması, düzenlenen operasyonla Şengal bölgesinin yeniden Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi kontrolüne alınmasının ardından Musul yakınındaki Başika bölgesinde bulunan kamptaki birlik sayısının “daha nitelikli duruma” getirilmesi yönünde karar verildi. Askeri kaynaklardan edinilen bilgilere göre kampta konuşlandırılmak üzere zırhlı bölüğün bölgeye gelmesi kararlaştırıldı. Bu kapsamda geçen hafta Tekirdağ Çerkezköy’deki zırhlı tugaydan trenlerle Gaziantep’e, oradan taşıyıcılarla Silopi’ye götürülen tank bölüğü Irak’ın kuzeyine geçti.
Askeri kaynaklar, Türk askeri unsurlarının 1990’lı yıllardan beri bölgede bulunduğunu, bunların operasyon amaçlı değil bölücü örgüte yönelik istihbarat için bölgede bulundukları bilgisini de verdi. Kaynaklar, “güçlendirmenin” bölgedeki istihbarat merkezi için de söz konusu olduğunu kaydetti.
En Çok Okunan Haberler
- Kılıçdaroğlu'na 'Meral Akşener' yanıtı
- 'Hadi gelin kapatın!'
- Tarihi geçmiş ürün satan zincir market şubesine mühür
- Ulaşım durma noktasına geldi!
- Yeni dönem başlıyor: Taksi, otobüs, dolmuş...
- Afyonkarahisar'da feci kaza
- Bir sonraki ve en büyük ekonomik patlama...
- İl başkanı hayatını kaybetti!
- Kayserispor'dan Fenerbahçe açıklaması!
- Dünya çapındaki sıralama: Türkiye'den 4 üniversite